Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 10:33 - Ново затягане на коланите заради ситуацията в Европа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
1



Правителството в готовност да "затяга още колана" и да ореже спешно вече планирани в Бюджет 2012 държавни разходи, ако финансовата криза в Европейския съюз се задълбочи. Това предупреди днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Коментарът му бе провокиран след като малко по-рано през деня еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен обяви от Брюксел, че има риск от нова рецесия в Европа, съобщи bTV.

Ако лошите новини за финансовата криза в Европейския съюз продължат още една седмица, правителството е готово да прекрои Бюджет 2012. Вицепремиерът и финансов министър засега не се ангажира категорично на кои сектори ще намали още парите, а от къде няма да реже повече разходи.

„Ако се отиде на такъв вариант ще пазим социалните министерства, образованието, здравеопазването и културата и ще се стремим от всички останали министерства да намаляваме. Просто такава е конюнктурата”, коментира Симеон Дянков.

Кабинетът не се отказва от увеличение на най-ниските пенсии, но продължава със сметките откога и с колко това ще може да се случи догодина. Дянков представи Бюджет 2012 пред депутатите от три парламентарни комисии.

Опозицията критикува, че планираните приходи от данъци и акцизи изглеждат оптимистични

на фона на европейската криза, а евентуалното увеличение на доходи като най ниските пенсии - измамно.

„Както стана с увеличаването на минималните пенсии преди изборите. Май щяхме да ги увеличим пенсиите до 200 лева, ама май не ги увеличихме. Тука бюджет на държавата няма. Няма политики, с които една нормална държава трябва да се бори с тежката икономическа криза”, каза Румен Овчаров, Коалиция за България.

ДПС изненадващо обеща подкрепа, ако кабинетът свие разходите

на силовите министерства и започне истински реформи. "Няма как по друг начин да орежете разходите. Няма как с този щат в МВР. Няма как с тези разходи за сигурността. Били орязали с 50 милиона. Ама на милиард и триста рязане с 50 милиона? Това не е сериозно”, коментира Йордан Цонев.

От финансовото министерство разкриха още детайли от плана си за ново заплащане на държавните служители. От догодина 30 процента от заплатите на чиновниците ще зависят от свършената от тях работа.

Сегашните заплати няма да се намаляват

защото били гарантираните 70 процента. Дали ще получат още 30 процента добавка ще зависи също и от изпълнението на планираните в бюджетите приходи.

От Националното сдружение на общините предлагат да се увеличат средствата за общините с 20 млн. лв., капиталовите субсидии за зимно поддържане - със 7,5 млн. лв., а също и средствата за общинските болници.

Докъде може да е консервативен бюджетът

попита Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Според него се иска повече от това, което искаше Световната банка от БДЖ. „При положение, че имаше толкова много съкращения досега, до Нова година се иска още 2000 души на останат без работа”, посочи Ненков. Според него - трябва да бъде направен отново антикризисен пакет.

От Българската стопанска камара поискаха по-радикален подход

в реформите на пенсионната система. Те настояха дебатът за финансирането на БАН да се изведе от политическата на професионалната плоскост. Тяхното становище е, че част от реформата е в ход в академията, но не може да продължава процес, при който млади, надеждни учени напускат институцията, за да се развиват в чужди изследователски центрове. Инвестициите в БАН няма да препятстват, а ще способстват за икономическия растеж, подчертаха работодателите от БСК.



Тагове:   финанси,   МФ,   бюджет,   дянков,   коментари,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046993
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930