Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 09:10 - Европейската банка: Кризата в еврозоната е най-страшна за България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 887 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Глобалната финансова криза удря тежко по подкрепата за демокрацията и свободните пазари във всички нови страни членки на ЕС с изключение на България, обяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Констатацията се съдържа в редовния 4-годишен доклад “Живот в преход” на финансовата институция, чиято мисия е да подпомага развитието на свободния пазар и демокрацията в бившите социалистически държави от Централна и Източна Европа, Турция и Централна Азия. Данните са резултат от допитване до общо 39 000 души от 29 държави от посочените региони (виж графиката).

България изпъква като единствената от 10-те източноевропейски държави, присъединили се към ЕС през 2004 и 2007 г., в която няма спад в подкрепата за демокрацията. Общо около 43% от българите стоят твърдо зад осъществените след 1989 г. промени. Толкова обаче е бил процентът и през 2006 г. и тогава сме били на опашката в класацията на 10-те нови еврочленки.

Сега под нас вече са Румъния, Литва и Латвия. Двете балтийски републики отбелязват най-голям срив по този показател след Словакия (с над 20%) и Унгария.

В подкрепата за свободните пазари картината е подобна. Там все пак отбелязваме покачване с около 2% - до 38%, и сме втори в източно- и централноевропейската група, като пред нас са само словенците. А през 2006 г. сме били последни заедно с унгарците.

Големината на промяната в подкрепата за демокрацията и свободните пазари в различните страни зависи до голяма степен на това дали те са преживели ударите на по-големи от настоящата криза в близкото си минало, сочи ЕБВР. По тази причина по-изостаналите в прехода си бивши съветски републики от Централна Азия, и по-специално Таджикистан, Армения и Узбекистан, почти се изравняват със средната подкрепа за демокрацията с водещите икономики от Западна Европа, където лидери са шведите - с 92% от населението.

ЕБВР заключава още в доклада си, че населението в 10-те най-нови членки на ЕС е понесло по-тежки удари от кризата в сравнение с жителите на останалите страни от съюза. Причината е в по-слабо развитите механизми за социална защита при загубите на работни места. Само 11% от хората в Западна Европа са намалили консумацията на основни храни, а 4% са разредили медицинските си прегледи. На изток тези показатели са съответно 38% и 13%. Двойно по-голям от Запада е броят на източноевропейците, които забавят плащанията на сметки за комунални услуги.

Докладът изтъква България и Македония като страни с неочаквано голямо въздействие на кризата в еврозоната върху домакинствата. Признатото от хората свиване на потреблението е доста по-голямо от евентуална прогноза на базата на показателя формална социална защита при безработица.

Според ЕБВР това до голяма степен се дължи на рязък спад на традиционни, но неформални източници на помощ за домакинствата като заеми от роднини и приятели.

Друг аспект от документа на ЕБВР нарежда България след Унгария и Словакия на върха на класацията на страните, застрашени най-много от кризата в еврозоната. Страната ни обаче е безспорно изложена на най-голям риск на база влияние от петте най-закъсали членки на еврозоната - Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия.

За тази оценка е използван индекс, чиито компоненти са големината на износа ни към въпросните страни, зависимостта ни от финансиране на краткосрочни облигации и величината на техните дългосрочни преки инвестиции у нас като дял от брутния ни вътрешен продукт.

В оценката си за развитието на България ЕБВР ни хвали за връщането към икономически растеж и подобряването на фискалната дисциплина през 2010 г. И отбелязва, че за 2011 г. очакванията са по-добри основно заради решението на правителството да направи важни съкращения на бюджетните разходи и законовото ограничаване на дефицита.

Пестелива, но все пак похвала се съдържа в доклада и за усвояването на еврофондовете. Отбелязва се и напредъкът в транспортната инфраструктура. Това според ЕБВР ще донесе на страната още по-голямо финансиране от ЕС, което обаче ще зависи от подписването на споразумения с “висококачествени оператори”.

На първо място сред препоръките на банката за 2012 г. са запазването на фискалната дисциплина, както и бърз напредък в реформите на здравеопазването и пенсионната система. ЕБВР съветва правителството да работи за увеличаване на енергийните цени с цел увеличаване на инвестициите в сектора, както и да подобри бизнес климата, конкретно в издаването на разрешения за строеж и трансгранична търговия.

Натискат банки да не затварят филиали в региона

Европейската банка за възстановяване и развитие води преговори с големите банки от еврозоната с цел да ги убеди да се координират, ако се наложи спиране на финансирането на филиалите си в Централна и Източна Европа, съобщи Блумбърг.

Подобни преговори имаше и през 2008 г. след фалита на американската банка “Лемън Брадърс”. Тяхната цел бе изобщо да не се закриват филиали на банки от еврозоната в страни като Полша и Унгария.

“Този път е различно - всички искаме точна координация, за да не се получи твърде голям отрицателен ефект при закриване на няколко банкови филиали в само една или две страни”, заяви Пирошка Наги от ЕБВР. Според нея най-добре ще бъде, ако не се стигне до закриване на филиали. Тя допълни, че резултат от преговорите може да се очаква до няколко седмици.

Наги обясни, че заради новото изискване до средата на 2012 година банките от еврозоната да увеличат задължителните си резерви до 9 процента от капитала си най-вероятно те ще намалят подкрепата за контролираните от тях кредитни институции в Източна Европа. Според банковия регулатор на ЕС банките от еврозоната ще трябва да наберат допълнителен капитал от общо 106 милиарда евро. /Труд



Тагове:   криза,   доклад,   икономика,   ЕБВР,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997908
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031