Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 07:50 - Нова формула за заплатите на чиновниците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1003 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.11.2011 08:00


Заплатите на чиновниците ще се изчисляват по нова формула - 70% ще бъде твърдо възнаграждение, а 30% - под формата на бонуси.

При новия модел за  формиране на заплащането на служителите в държавната администрация ще отпадне добавката за прослужено време. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му 30 на сто от възнаграждението ще бъде на база оценка за работата на служителя, като ще има два вида оценки: годишна и тримесечна.

Като служители на администрацията вече ще се третират и работещите в НАП, НОИ, НЗОК и държавните комисии.

Най-високата основна заплата на държавен служител в момента е 3500 лева и тя е на главния секретар на Министерски съвет, съобщи Симеон Дянков. Това означава, че това ще бъде 70 процента от възнаграждението му, а ако получи необходимите оценки, може и сумата да скочи. Добавката за прослужено време вече няма да бъде зачитана за нито един от чиновниците

„Просто ще влезе в основното заплащане, така че основното заплащане ще е клас прослужено време плюс това, което е основната заплата сега, от 2012-а", каза вицепремиерът.

За четири-пет години държавната администрация ще се прекрати взаимовръзката „просто защото много време ходиш на работа и следователно получаваш по-висока заплата", каза Симеон Дянков. Той допълни, че по този нов модел хората, които работят по-добре, ще получават повече независимо от възрастта и стажа си.

С реформата ще бъде въведено допълнително стимули за много ценни кадри за държавната администрация. Те ще могат да получават до 100 % от основното си възнаграждение, за да бъдат мотивирани да останата на държавна работа.



Синдикатите скочиха срещу Дянков заради чиновниците
 

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев подкрепи идеята на финансовия министър Симеон Дянков добавката за прослужено време да отпадне при новия модел на формиране на заплащането на служителите в държавната администрация.

В същото време след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев и президентът на КНСБ Пламен Димитров изказаха своите резерви към идеята и обясниха, че не са постигнали съгласие по предложенията. Синдикатите остават против отпадането на клас “Прослужено време“.

Според председателя на БСК Божидар Данев чрез премахването на така наречения "клас прослужено време" ще се повиши ефективността на разходите на публични средства: „Да се премахнат класовете, което в никакъв случай не е полезно явление – автоматически да получават едно увеличение на заплащането независимо дали работите добре или не работите добре. Това са неща, които са от съществено значение да повишим ефективността на разходите на публични средства. Това са публични средства – ваши и наши”.

Категорична е позицията на синдикатите против отпадането на клас “Прослужено време“.

„Считаме, че би било добре, ако толкова се настоява за някакви промени, това да бъде направено като пилотен проект, а не да се започва по едни правила, които могат да внесат хаос и да объркат и без това недобре работещата администрация. Не се стигна до някакво общо становище”, коментара президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви от своя страна, че категорично не приемат идеята да се премахне добавката за прослужено време: „Не приемаме включването в основното възнаграждение на доплащането за стаж и възраст, т.н. „клас”. Ще продължим по всички възможни начини. Категорично искам да кажа, че няма да го допуснем да стане в частния сектор – т.е. във всички предприятия, които са извън обхвата на тази наредба, и предупредихме никой да не си прави сметки, че може да вкара тази дузпа в нашата врата”.

Очаква се в средата на следващата седмица Съветът за тристранно сътрудничество отново да заседава.



Тагове:   заплата,   дянков,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. reporter - Чудесна американска идея! Ако м...
16.11.2011 07:51
Чудесна американска идея! Ако можеше да се измисли начин за преодоляване на субективното оценяване, щеше да е още по-чудесно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029263
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930