Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 08:14 - Тайни преговори за присъединяване на България и Румъния към Шенген
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 773 Коментари: 1 Гласове:
1



В момента има преговори "зад сцената" между Финландия, Румъния, България и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. Това съобщи днес пред български журналисти в Брюксел финландският министър по европейските въпроси Александър Щуб, цитиран от БТА.

Той уточни, че се търси напредък до предстоящото на 9 декември заседание на Европейския съвет. Министърът отбеляза, че Финландия е променила подхода си по въпроса, след като през септември блокира заедно с Холандия приемането на България и Румъния в Шенген.

Сегашната финландска позиция е, че двете държави могат да влязат в зоната на два етапа - първоначално с въздушните и морските си граници, а след това и със сухопътните. Позицията на Финландия е нещо различно от тази на Холандия, отбеляза министърът.

Голям оптимист съм, че все някога ще достигнем до решение в рамките на следващата година и колкото по-скоро, толкова по-добре, коментира Щуб. Условията, които поставяме за напредък по тази тема, са свързани с върховенството на закона, международната престъпност, корупцията, оставаме категорични по тези теми, заяви министърът. Работим по постигането на добър компромис, добави той.

По неговите думи за приемането в Шенген съществуват "технически и политически критерии", като тяхното изпълнение следва да бъде оценявано в сътрудничество с властите в София и Букурещ, както и с Европейската комисия и председателя на Европейския съвет.

Това няма да бъде част от механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, а отделен процес, в който "ще работим ръка за ръка", посочи Щуб и допълни, че въпросът не е в изготвянето просто на някакъв технически доклад.

Той коментира, че е много важно да има график за намирането на съответните решения. Засега се предвижда през март 2012 г. да отпаднат въздушните и морските граници, а през юли - и сухопътните. Все още е рано да предвидим дали подобен график ще бъде спазен, уточни министърът.

Щуб отбеляза, че дебатите за еврото и за Шенген са двата основни в ЕС сега и те не са свързани само с България и Румъния, но и с това как вече приетите в Шенгенското пространство и еврозоната страни спазват правилата въобще.
Предложението за поетапно присъединяване на България и Румъния към Шенген беше официално представено от полското председателство на ЕС. Въпреки компромисното предложение обаче през септември ЕС за пореден път отложи шенгенското разширяване заради ветото на Холандия и Финландия.

Правителствата в Хага и Хелзинки заявиха, че нямат доверие на София и Букурещ заради неуспешната борба срещу корупцията и организираната престъпност. Настоящото омекване на Хелзинки по въпроса премахва една от пречките за влизането на България и Румъния за Шенген. За момента обаче Холандия продължава да настоява на ветото си.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. whitebarde - Боли
16.11.2011 10:48
Боли ме фара за Шенген. Искам да отпаднат трудовите ограничения!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043039
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930