Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 12:49 - Трайков опровергава замръзването на икономиката ни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
1



 Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков опроверга становището, че българската икономика е замръзнала, което се наложи след като във вторник Националният статистически институт излезе с данни, че през третото тримесечие на годината ръстът е нулев спрямо предходните три месеца.

 

Трайков контрира това мнение с обяснението, че макар и да е нулев ръстът през третото тримесечие на 2011 спрямо второто, то растежът на икономиката спрямо година по-рано е 1.3 на сто. "Това е актуалната цифра, нулата е третото спрямо второто, но това е цифра, която не дава тази сравнимост, която търсим", каза министърът.

 

Според него отбелязаният за година ръст от 1.3 на сто не е достатъчно добре, но същото е и за целия Европейски съюз, където икономиката е нараснала с 1.4 процента."Има няколко страни като нас, които са за третото тримесечие спрямо второто на нула. Има няколко, които

имат положителен растеж за трето спрямо второ. Има три страни, които са с отрицателен растеж. Така че картината е сравнително хомогенна", обясни Трайков.

 

Той изрази надеждата си, че заради очакванията за влошаване на икономиката в ЕС и дори рецесия няма да се наложи прекрояването на проектобюджета на България за следващата година. "Той е достатъчно внимателно направен. Всъщност, ако гледате оценките на опозицията, част от тях твърдят, че бюджетът е плах,че може да заложи на повече приходи. Други твърдят, че е прекалено оптимистичен и не могат да се съберат тези приходи. Това означава, че колегите от Министерството на финансите са предложили един действително балансиран продукт", коментира икономическият министър.

 

Относно поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с близо 18 на сто от 1 януари, той каза, че изчисленията показват, че не е необходимо да се прави цялото това увеличение за компенсиране на недовзетите приходи от предишен натиск върху ръста на цената на газа, какъвто е мотивът на "Българгаз" за това голяма поскъпване.

 

Той обаче отбеляза, че трябва да се има предвид, че "Булгаргаз" влачи едни загуби още от времето на "Кремиковци" и те тежат много, както и че проблем за дружеството са дълговете на топлофикациите. За оздравяването на топлоенергийния сектор обаче Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подготвяла специална оздравителна програма, която ще е готова през пролетта на 1012 г.

 

Трайков допълни, според регулатора "Булгаргаз" може да се справи финансово с минимално поскъпване на суровината и с количествата в газохранилището в Чирен.

 

Има начин цените на газа да са по-ниски, каза още министърът. Това е, когато има алтернативен внос, това е, когато има местен добив, това е, когато има конкуренция на пазара, и това е цялата насока на работата ни по газовата тема в последните две години, допълни той.

 

Трайков коментира и освобождаването на единия изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг" – Мая Христова, и един от членовете на управата на държавната компания – зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, чрез намаляване на съвета на директорите на трима души.

 

"Аз имам забележки към работата (на ръководството на БЕХ) в този състав. От двамата изпълнителни директори бях по-доволен от работата на Йордан Георгиев, който остава като

титуляр, а освобождавам г-жа Христова", каза Трайков.



Тагове:   Трайков,   икономика,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044189
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930