Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 14:39 - България и Турция ще изграждат общ газопровод
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
4



България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на 77-километров междусистемен газопровод, който заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ.


Това обявиха в събота от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Според съобщението споразумението за междусистемната газова връзка ще гарантира, че проектът е от стратегическо значение и за двете държави, тъй като ще осигури диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България.

Предвижда се тръбата да бъде с капацитет от 1 до 3 млрд. куб. м. годишно, с възможност за удвояване на количеството. С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция, практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия дo Европа.

От МИЕТ допълват, че споразумението цели да даде сигурност на компаниите, които ще се ангажират с проекта, че той е приоритетен за правителствата на България и Турция и ще бъде реализиран през следващите години.

Подписан е пакет от споразумения за транзит на природен газ между Турция и Азербайджан, който отваря вратите за достъп на азербайджански газ към Европа. Нов проект на консорциума Шах Дениз за газопровод може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни.

Ще бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към България заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии, уточняват от министерството.


Десет милиарда кубични метра газ от Азербайджан ще минават от Турция през България към Европа всяка година. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в предаването "Неделя 150" по БНР.

Още през октомври Турция и Азербайджан са се договорили за доставка на 16 млрд. кубични метра газ, като 6 от тях ще остават в Турция, а останалите ще продължават през България към Европа. Доставките ще станат възможни след изграждането на 
новата газова връзка между България и Турция, както и на бъдещия газопровод между България и Гърция.

Много е важно каспийски газ да дойде в България, заяви Трайков. Той уточни, че газопроводът Стара Загора – Комотино е в последния си етап на проектиране и вече се работи по неговата екооценка и съставянето на подробен устройствен план.

Министърът прогнозира, че това трасе би трябвало да е готово след две години. През 2012 започват строителните работи, подготвят се и търговете за тръби, но не изключвам да се появи някой, който да каже, че изграждането му ще увреди фатално българската природа, уточни Трайчо Трайков.

По думите му целта е до 2020 г. в страната да няма нито един доставчик с повече от 50 дял на пазара на природен газ.

Трайков коментира и евентуален проблем с доставките на природен газ от Русия. Имаме подготвени споразумения за аварийна помощ и с Гърция, и с Турция. Предстои подписването и на двете споразумения през следващите дни. Така че при едно евентуално и засега твърде хипотетично спиране, да получаваме газ по реверсивните си връзки на съществуващите транзитни газопроводи на Гърция и Турция. В Чирен също има достатъчно запаси, които да гарантират поне двумесечно потребление, обясни министърът.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998628
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031