Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 14:35 - Синдикатите напускат тристранката и на 30.ХI. излизат на протест срещу по-късното пенсиониране
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 972 Коментари: 1 Гласове:
2



 Синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество и няма да участват в заседанията, докато няма смислен диалог. Освен това тръгва подписка за организиране на национална еднодневна стачка, съобщиха лидерите на профсъюзите Пламен Димитров и Константин Тренчев. Организациите не са съгласни с предвижданото от правителството увеличаване на възрастта за пенсия с една година още от 2012 г., както и с отпадането на класа за прослужени години.

Бизнесът обаче подкрепя тези мерки. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България промените се налагат заради "въздействието на икономическата криза, съчетано с демографските проблеми в страната, обективно налагат промени в пенсионната система".  Годишно у нас придобиват право на пенсия около 90 000 души, като две трети от тях остават да работят, отбелязват от асоциацията и настояват да се преразгледат и правилата за ранното пенсиониране.

 

За 30 ноември е предвиден протестен митинг, който ще е пред парламента, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му продължава неоправданото нарушаване на трудови и синдикални права в България.

 

Синдикатите ще информират в понеделник премиера Бойко Борисов за напускането на Националния съвет по тристранно сътрудничество и ще поискат среща с него по проблемите с набелязаната от кабинета пенсионна реформа. Президентът на КТ "Подкрепа” Константин Тренчев заяви, че за предприетите от профсъюзите действия ще бъдат  уведомени и всички международни синдикални централи.

 

За нас е категорично неприемливо и недопустимо да се подминава диалогът по такъв безпардонен начин, както се опитва да направи това министър Дянков, коментира по-рано през деня пред БНР Димитров

 

Според него проблемът с дефицита на Националния осигурителен институт е заради драматичното намаление на вноските през последните години. Така системата е доведена до състояние, в което 60% от нейните разходи се финансират от данъците, а не от осигурителни вноски, както би трябвало да бъде.

 

"Затова продължаваме да твърдим, че финансовите проблеми на пенсионното осигуряване, на цялата система, минава през увеличение на приходите”, добави още Пламен Димитров.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. shtaparov - Абсурден парадокс
21.11.2011 20:39
Границите на пенсиониране по целия свят се изчисляват според средната продължителност на живота в дадена страна. В това отношение ние,за съжаление,отстъпваме значително на запада и съответно при нас хората трябва да се пенсионират по-рано,а не по-късно. Нашите демократични права трябва да бъдат защитени от нашите министри,премиери или представители пред Европа, а да местим границите на пенсиониране без да се съобразяваме с това е все едно да задължаваме Малчо да носи обувки 54-ти номер,понеже и Крачун носел такива обувки...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035259
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930