Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 08:06 - Железничари обещават стачка, БДЖ е без план за извозване на пътниците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
1



 Стачка в БДЖ ще има, твърдят от местните синдикални организации на железниците в страната, показа допитване на “Труд”. Планира се тя да започне в четвъртък, като със сигурност някои композиции ще спрат между 8 и 16 ч.

Дни преди да спрат влаковете на 24 ноември, Министерството на транспорта и държавният превозвач обаче нямат готов план за действие или не искат да го съобщават, установи “Труд”. Преди дни министър Ивайло Московски заяви, че ще бъдат осигурени автобуси. В неделя от няколко автобусни компании обаче заявиха пред “Труд”, че никой не е влизал в контакт с тях. В същото време те са на мнение, че могат да превозят по-голям брой пътници и без да се пускат допълнителни автобуси.

“Няма да има осигурен алтернативен транспорт”, твърди шефката на жп синдиката в Русе Евангелина Дипчикова. В същото са убедени и колегите й от Бургас. Засега нито шефове от БДЖ, нито министрите на транспорта или на финансите са поискали преговори със синдикатите. “Явно искат да има стачка, докато ние настояваме единствено и само да подпишат Колективния трудов договор със старите параметри. Нищо друго. Имат пари да дадат 9 млн. лева за обезщетения по 6 брутни заплати на доброволно напускащите, а нямат за социални плащания. Очевидно е, че просто подготвят пътя за ликвидация”, заяви Димитър Динев, председател на стачният комитет в Стара Загора.

Къде се готвят за акцията

Около 2000 железничари от жп район Горна Оряховица ще се включат в протестите тази седмица, твърдят от синдикатите. В Русе прогнозите са, че в стачката ще участват около 1000 души. В Бургас синдикатите смятат, че 1200 железничари ще се включат в акцията. При това половината от тях - служители в Национална компания “Железопътна инфраструктура”, която все още не е обект на реформи и засега от нея не са били обявявани предстоящи съкращения.

Пет общини протестират срещу закриването на линии

Общинските съвети в Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Николаево и Гурково изпратиха до министъра на транспорта Ивайло Московски обща декларация против готвеното от БДЖ спиране на пет влака в Розовата долина. Композициите досега са пътували между гарите Сливен - Казанлък, Карлово - Сливен, Зимница - Карлово, Варна - София и София - Варна.

Съкращаването на влаковете ще затрудни най-вече придвижването на работниците и учениците между градовете в региона, се сочи в подписаната от председателите на петте общински съвета декларация.

От БДЖ са изпратили уведомления до засегнатите общини, в които се указват предвидените за спиране влакове, преминаващи през техните територии. За Стара Загора те са 12 на брой - по направленията София - Бургас, Димитровград - Русе, Стара Загора - Пловдив, Стара Загора - Горна Оряховица, София - Варна и Михайлово - Димитровград. Засега общините не са обявили решения за покриване на дестинациите с алтернативен транспорт.

В Ловеч няма да издават жп карти

Жителите на Ловеч и Троян ще бъдат принудени да пътуват до гара Левски, ако искат да си вземат карта за влак с намаление, твърди кметът на Ловеч Минчо Казанджиев (БСП).

По негова информация при преструктурирането на дейността на БДЖ от началото на декември ще бъде закрито звеното за пътническо обслужване в областния град. На гара Троян нямат такова още от 30 ноември 2008 г., когато то бе затворено.

Според Казанджиев гара Ловеч обслужва 54 500 пътници годишно. За т. г. са издадени 700 абонаментни карти и 900 за пътуване с 50%. Най-често пътували пенсионери, ученици, студенти и работници.

От началото на декември пътническите влакове, които се движат по маршрута Ловеч - Троян, ще оредеят от 8 на 6 в четири дни от седмицата - понеделник, сряда, петък и неделя.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033168
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930