Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 12:35 - Окончателно: Безсрочна стачка в БДЖ започва на 24 ноември в 8 ч.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.11.2011 13:20


На 24 ноември от 8.00 до 16.00 часа работниците и служителите на БДЖ започват ежедневни безсрочни ефективни стачни действия. Това обявиха на пресконференция от синдикалните организации в железопътния сектор.

Стачката е заради предвижданите масови съкращения в БДЖ - на 2000 служители и 150 влака, лошото управление и липсата на перспектива в компанията, е записано в обръщение на синдикатите.

Те обясняват, че ръководствата на железницата възнамеряват да "изхвърлят на улицата" хиляди, да ги обрекат на глад и непосилно оцеляване, да ги маргинализират и поставят семействата им в условия на унизително оцеляване, се казва още в съобщението. В него се съдържа и извинение за неудобствата, до които ще доведе стачката, но в нея те виждат единствения начин да се защитят.

Екатерина Йорданова, председател на синдиката на транспортните работници към КНСБ, призова мениджмънта на железниците "да се заровят томахавките" и да се седне на масата на преговорите. Според синдикатите целта на ръководството била компанията да се доведе до пълното й унищожаване и впоследствие продажбата й на безценица.

"На 24 ноември излизаме на битка за спасяването на това, което ще може да бъде спасено", заявиха синдикалистите.

В сутрешния блок на БНТ председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров заяви, че позицията на ръководството "е напълно ясна - ще продължим да провеждаме обявените от нас мерки и няма да отстъпим от тях". Той каза и че стачката ще струва 600 000 лева на ден на компанията, а незаконното й провеждане ще бъде мотивирано от юристите на компанията по-късно.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни неотдавна, че в случай на стачка на засегнатите хора ще бъдат осигурени автобуси.

При стачка в БДЖ ще има автобуси


Ако има стачка в железниците, най-вероятно ще се осигури допълнителен автобусен транспорт. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски след заседанието на правителството.

Заради готвените реформи в превозвача, които включват и съкращаването на 2000 служители, синдикатите заявиха, че на 24 ноември започват ефективна стачка.

"Там, където автобусният транспорт няма достъп, се надявам стачкуващите да проявят разбиране и да не допускат да се спират влаковете", обясни Московски и се пошегува, че там, където няма алтернативен транспорт, ще трябва "да се осигурят хеликоптери, а такива нямаме".

Транспортният министър каза и че няма информация кредитори на БДЖ да са поискали несъстоятелност на компанията.

През миналата седмица се разбра, че по искане на фирма, свързана с бизнесмена Васил Божков, е наложен запор на акциите на "Холдинг БДЖ" в "БДЖ Товарни превози" ЕООД и "БДЖ Пътнически превози" ЕООД заради дълг, надхвърлящ 7 млн. лв.

По-рано днес директорът на компанията Йордан Недев заяви, че синдикатите в БДЖ трябва да освободят незабавно заеманите от тях стаи в централата на дружеството на ул. "Иван Вазов" в София и да се преместят. Въпреки че са имали две седмици, за да го направят, и крайният срок е изтекъл в понеделник, синдикалните организации все още не са се изнесли в определената за тях стая в сградата на бул. "Мария Луиза", където да си вършат дейността при същите условия, обясни пред агенция "Фокус" Недев. По думите му няма да се чака повече изнасянето и ще започне описване на вещите, за да бъдат "служебно" пренесени.

Според Недев това е единствената тема, която е обсъждана между синдикатите и ръководството на компанията през последните дни.

По данни от вчера 324 служители на железопътната компания вече са приели да бъдат освободени от длъжност, срещу което ще получат шест брутни заплати веднага.

Очаква се ефектът от прилагането на тази мярка да е около 23-24 млн. лв. годишно по изчисления на компанията. /ДНЕВНИК



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046247
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930