Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 16:34 - Руски енергиен холдинг искал да купи "Е.ОН България"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



Руски енергиен холдинг проявявал интерес към покупката на 100 процента от дружествата на "Е.ОН България", съобщи в сряда руското издание "Комерсант", позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Става въпрос за държавния холдинг МРСК, който е оператор на обединени електроразпределителни мрежи в Русия и чийто шеф Николай Швец през август в интервю за изданието съобщи, че компанията му би искала да управлява разпределителни мрежи и в други страни и в частност в Европа.

Според изданието холдингът има интерес както към миноритарния държавен дял от 33 на сто, който се очаква да бъде пуснат за продажба през борсата до края на годината, така и към мажоритарния дял, който в момента се управлява от немската Е.ОН.

Още през лятото от управата на "Е.ОН България" казаха, че биха продали своя дял, но се изчаква да мине приватизационната процедура, за да се види кои ще са новите съсобственици. От немската компания отдавна са недоволни от правителствената политика на ценообразуването в България, но към това сега се присъединяват финансовите проблеми на компанията майка, която е изправена пред тежки съкращения на разходите и на персонала.

Източникът на "Комерсант" уточнил, че необвързващо предложение за придобиването на 100 процента от капитала на дружеството вече било направено, а обвързващото трябвало да се внесе на 24 ноември. за това обаче било необходимо одобрението на съвета на директорите на МРСК. Ръководството е заседавало, но по други въпроси, според официалната информация.

Официално от Е.ОН и МРСК отказват коментар. "По принцип не коментираме появяващи се на пазара слухове", заявиха от пресофиса на Е.ОН пред Mediapool.

Шефът на Фонда за енергийното развитие Сергей Пикин коментира, че подобна сделка за българска мрежа "може да бъде само политическа поръчка от страна на държавата". Задължението на МРСК е да гарантира сигурността на енергоснабдяването в Русия, а и в момента компанията има проблеми с финансиране на собствената си инвестиционна програма и при това положение покупката на активи и "нелогична и трудно обяснима".

Според "Комерсант" останалите кандидати за дяловете на Е.ОН в България са държавната чешка компания ЧЕЗ, която държи електроразпределителното дружество, обслужващо Западна България, и Националната електрическа компания.

От ЧЕЗ обаче се въздържат дори от коментар дали проявяват интерес към покупката на миноритарния държавен дял в управляваната от тях мрежа, който също се очаква да бъде пуснат на борсата. В същото време по неофициална информация ЧЕЗ също търси начини да се оттегли от българския пазар.

Засега само ЕВН, която е мажоритарен собственик на мрежата в Югоизточна България, е заявила интереса си да придобие и останалия държавен дял, но компанията развива проекта за строеж на каскадата "Горна Арда" и с произвежданата от нея енергия смята да обезпечава собствените си нужди.

Борсовата продажба на миноритарните държавни дялове в трите електроразпределителни дружества се планираше да става акция по акция и да стартира през октомври-ноември, но все още процедурите се забавят по неясни причини. От Агенцията за приватизация и следприватизационне контрол предпочитат да подминават с мълчание темата.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995554
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031