Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 16:36 - САЩ затвориха военните си бази за Русия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 963 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2011 16:53


САЩ обявиха късно във вторник, че прекратяват споделянето на информация за отбраната си с Русия, както определя международно споразумение за контрол над въоръженията, защото от 4 години руснаците не са негов член.

Става дума за подписания през 1990 г. Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), ограничаващ максималния брой танкове, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери, разположени между Атлантика и Урал.

Бившият президент Владимир Путин прекрати участието на Русия в договора през 2007 г. Обяснението на Москва беше, че страните от НАТО не са ратифицирали направените по-късно поправки. Това бе предшествано от неуреден спор, засягащ най-вече руското военно присъствие в Молдова и Грузия.

Във вторник говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд съобщи, че САЩ са се отказали да убеждават руснаците да се върнат в рамките на договора и вече не желаят да споделят информация с Москва, когато това не се прави на реципрочна основа.

"Конкретно това означава, че няма да допускаме руски инспектори в американските бази по условията на ДОВСЕ и няма да изпращаме на Русия годишните доклади и данни за отбраната, както изисква договорът."

Нюланд добави, че Вашингтон очаква по същия начин да постъпят повечето, ако не и всички съюзници на САЩ и НАТО в договора, обхващащ 30 държави.

САЩ не са напуснали ДОВСЕ, изтъкна Нюланд. Вашингтон ще продължи да споделя данни с другите държави в договора и се надява един ден Русия да се върне в него.

"Не се отказваме от контрола над обикновените въоръжения и от възможността да съхраним и модернизираме ДОВСЕ. Просто казваме, че на този етап, след 4 години, в които руснаците не го прилагат, смятаме, че е важно да предприемем някои контрамерки спрямо Русия."

ДОВСЕ бе подготвен в последните месеци на комунизма в Източна Европа и подписването му през ноември 1990 г. целеше да замени военната конфронтация от студената война с нова рамка на отношения по въпросите на сигурността. Към този момент обаче Варшавският договор вече не съществуваше, а малко повече от година по-късно изчезна и СССР.

Промяната в Истанбул от ноември 1999 г. определя лимити за конвенционалните сили на национална база, а не според военни блокове, както бе записано в първоначалния документ.

Според Дарил Кимбол, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация за анализи Асоциация за контрол над въоръженията, бъдещето на ДОВСЕ е под сериозен въпрос.

Този договор помогна да се сложи край на студената война, да се намалят значително армиите и въоръжението от двете страни и "фактически да се елиминира възможността за сухопътен  блицкриг през границата между Изтока и Запада".

Сега задачата на САЩ, Русия и другите европейски държави е да проучат възможностите за нова архитектура на сигурността на континента. В нея могат да се използват някои от добрите страни на ДОВСЕ като споделянето на данни за обикновените въоръжени сили, тяхното разположение и придвижване.


Медведев плаши да отвърне на американската ПРО с ударни оръжейни системи

Руският президент Дмитрий
Медведев заплаши, че руските въоръжени сили ще разположат в западната и южната част на страната съвременни ударни оръжейни системи, които да гарантират неутрализиране на европейските компоненти от противоракетната отбрана на САЩ, съобщиха руските агенции.

Медведев е поръчал на въоръжените сили на страната да разработят мерки, осигуряващи при необходимост разрушаване на информационните и управляващите средства на противоракетната отбрана (ПРО)

Мерките ще включват разполагане на ракетни комплекси "Искандер" в балтийския анклав Калининградска област, уточни той.

"Стратегическите балистични ракети, които постъпват на въоръжение в Ракетните войски със стратегическо назначение и нашия Военно-морски флот, ще бъдат снабдени с перспективни комплекси за преодоляване на ПРО и нови високоефективни бойни блокове", каза още президентът.

В същото време руският президент обяви, че страната му е готова на диалог със Съединените щати по въпроса за противоракетната отбрана, но само при създаване на ясна правна основа за такова сътрудничество



Тагове:   сащ,   Русия,   военни,   ПРО,   военни бази,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - ...
07.12.2011 05:05
какви Американски бази в Русия?по голяма глупост не бях чувал...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994976
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031