Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 10:22 - Синдикатите и ръководството на БДЖ - на непримирими позиции
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
2



Нито синдикатите в БДЖ, нито ръководството на компанията са готови да отстъпят от позицията си, свързани с плановете за оздравяване на дружеството. Това стана ясно от разговор в сутрешния блок на Би Ти Ви,в който участваха министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров и представители на синдикатите в превозвача.

"Не става въпрос за отстъпване. Грешна е думата", обясни министър Московски на въпрос на водещите дали е възможно да се стигне до компромисен вариант за реформи в БДЖ, с които да бъде избегната стачката в железниците, насрочена за 24 ноември.

На нас ни се вменява вина заради това, че се опитваме да спасим компанията. До броени седмици кредиторите влизат и няма да има компания. Малко ли е от 50 млн. лева оперативна загуба да я намалим до 25-30 млн. лв., коментира Московски.

Министърът обясни, че няма откъде да се намерят инвестиции за модернизиране на БДЖ. Няма банка в света, която да даде заем на БДЖ вече. Дори държавата в момента подхожда доста консервативно, защото самата тя не е убедена, че компанията би моглада обслужва всяка една финансова инжекция в нея. Затова нашата позиция е в кратки срокове да оптимизираме разходите. Нашият  план е този. Ние носим отговорност за това, което сме предложили, заяви още Московски.

Според представителите на синдикатите обаче ръководството на БДЖ не е пожелало да потърси компромисен вариант и подлага на натиск служителите, решили да се включат в стачката утре. Това според тях се прави с изискването всеки протестиращ да се впише в регистър.

Списъци трябва да има, за да е ясно на кого се плаща и на кого не. Това е една нормална процедура, обясни Владимир Владимиров. Той предупреди, че за участие в стачката няма да се наказват служители, но може да им се търси административна отговорност, ако има непристойни действия, с които се уронва престижа на БДЖ - например употреба на алкохол или грубо демонстративно отношение към клиентите.

Владимиров още веднъж заяви, че според юристите на компанията насрочената за утре стачка е незаконна, защото не е спазена процедурата за нея. Синдикалистите пък опонираха, че ефективният протест е продължение на предупредителната стачка, която беше проведена на 10 март.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001999
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031