Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 16:00 - Транспортният министър Московски: Няма да уволняваме стачкуващите в БДЖ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
1



В момента нямаме сближаване на позициите, най-вероятно обявената стачка в БДЖ ще се състои, обяви транспортният министър Ивайло Московски след среща при премиера Бойко Борисов с представителите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Евгени Душков.

За продължаващи противоречия потвърдиха и профсъюзните лидери, които отново заявиха, че "категорично стачка ще има и тя ще започне утре, безсрочно от 8 до 16 часа".

Изговорихме, каквото имаше да се изговори, различни са ни позициите. Ние уважаваме правото на синдикатите да си предприемат действията, които са декларирали. Министерство на транспорта и ръководството на БДЖ не отстъпват от предвидените мерки за оптимизация и реформи, категоричен беше Московски. След срещата в Министерския съвет той отиде да разговаря с депутатите по железничарските проблеми..

Планът за оздравяване на БДЖ предвижда незабавно съкращаване на 2000 души и намаляване на броя на влаковете със 150. Това ще доведе до освобождаване на поне още 500 човека от персонала.

Коментирахме доста неща, в следващите три-четири дни ще има интензивни разговори между нас и синдикатите, надяваме се да има сближаване на позициите, каза още Московски. Срещите могат да започнат още днес следобед и да продължат утре, уточни той.

Няма ангажимент БДЖ да вози пътниците с автобуси, БДЖ вози с влакове. Рейсове си има на териториален принцип, по транспортни схеми на общините, има достатъчно, за да се извозват пътниците, допълни министърът, който седмица по-рано твърдеше, че БДЖ ще осигури автобуси, които да извозват засегнатите от стачката пътници.

На въпрос колко може да издържи БДЖ на стачката, Московски отговори, че няма представа, но няма да е много. Загубите от приходи са от порядъка на 500 – 600 хиляди, каза министърът.

Нека юристите да кажат незаконна ли е стачката в БДЖ, каза още министърът. Става въпрос за една процедура, която синдикатите смятат, че могат да използват старата такава, проведена при предупредителната стачка през март, ние считаме, че трябва да има нова такава процедура направена.

Във вторник ръководството на БДЖ заяви, че ще поиска съдът да обяви стачката на железничарите за незаконна и ще санкционира всички участници. Наказанието може да е и дисциплинарно уволнение, по преценка на ръководството.

Няма да уволняваме стачкуващи, какви са тези глупости, коментира Московски в сряда. Ден по-рано обаче шефът на управата на БДЖ Владимир Владимиров заяви, че се прави списък на стачкуващите и те ще бъдат наказани, включително е възможно и дисциплинарното им уволнение.

В провеждането на стачката, това е процедурата, БДЖ, дори стачкуващите имат ангажимент да осигурят минимална транспортируемост. Стачката е осем часа, останалото време на денонощието влаковете ще се движат, посочи той.

Няма информация дали служители на НКЖИ ще стачкуват, каза транспортният министър. По думите му – няма промяна в условията и изискванията за сигурност.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041693
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930