Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 22:29 - Граждани от “забранителните списъци” започват дела срещу държавата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
1



Граждани, чиито имена попаднаха в така наречения "забранителен списък" и не успяха да гласуват, имат намерение да съдят държавата. Това стана известно само ден, след като Народното събрание отхвърли предложението на опозицията за сформиране на анкетна комисия, която да разследва изборните нарушения. Тогава председателката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) заяви от трибуната, че с неправомерно е било отнето правото за гласуване “само на 12 000 души”, които по нейните изчисления са едва “0.01% от избирателите или едно нищо”.

Проверка на Mediapool в четвъртък показа, че подготовка за съдебни дела е започнала във Видин, Лом, Ямбол и другаде.

Преди ден заместник-председателят на парламентарната група на БСП Михаил Миков призова от трибуната всички пострадали от “забранителните списъци” да потърсят правата си в съда – в България или в чужбина, защото в противен случай ситуацията в държавата граничи с фашизъм.

Провокиран от изказването на Фидосова за "12-те хиляди, което е едно нищо", Миков цитира един от хилядите случаи, в които избиратели са били противоконституционно са били ограничени от правото си на вот. Той разказа случая на Владимир Иванов от Видин, който не е бил допуснат до урните, защото, според МВР и ГРАО, се намира в Испания, без никога да е стъпвал там.

Потърсен за коментар от Mediapool, Иванов разказа, че не само че не е ходил никога в Испания, но миналата година е подменил личната си карта, като в подадените документи е посочил настоящия си адрес, който съвпада с постоянното му местоживеене във Видин.

Владимир Иванов коментира, че възнамерява да съди държавата, защото никой не му е показал никакво доказателство, че неговият адрес е в чужбина.

“В крайна сметка успях да гласувам само за президент, но не и за кмет”, допълни Иванов. По неговите думи той е изтъкнал пред секционната комисия неопровержими доказателства, че не е напускал държавата, още по-малко да е пребивавал за дълъг период някъде другаде.

“Те още малко ще поискат да им докажа, че не съм камила”, възмути се попадналият по неведоми пътища в забранителния списък.

В подобен капан са паднали и децата на кандидатите за кметове от БСП на Ямбол и Лом.

Към момента социалистите издирват още пострадали, които са готови да съдят държавата.

“Това ще бъде граждански иск, ако не успеят в нашите съдилища, въпросът ще бъде отнесен към европейските магистрати в Страсбург”, обясниха от ръководството на левицата.

“Понеже исковете ще бъдат граждански, ще видим реално какво обезщетение ще бъде присъдено на потърпевшите и така реално цената на един глас може да стигне до хиляди левове. Нека видим след това как ще купуват гласове за 50 лева”, обясниха още дългосрочните си намерения от левицата.

Междувременно стана ясно още, че от БСП възнамеряват да потърсят обяснение от председателката на правната комисия от ГЕРБ Искра Фидосова какво питане е отправила тя до МВР и ГРАО за забранителните списъци.

В сряда Фидосова обясни пред депутатите, че е поискала такова становище, за да може да “разплете случая”.

“В какво качество иска подобно нещо, защо това не е парламентарна инициатива, а само на Фидосова и за какви цели ще бъде ползван отговорът”, попитаха от БСП.

Въпросът ще бъде поставен пред управляващите следващата седмица. Тогава вероятно ще бъде насрочено и първото заседание на Конституционния съд по делото за касиране на изборите.

По информация на Mediapool в четвъртък КС е заседавал по “допустимостта” на делото. Съдиите са решили, че искането на опозицията са оспорване на избора на Росен Плевнелиев има достатъчно аргументи, за да бъде разгледано.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000360
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031