Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 15:31 - Полицаите се включват в синдикалните протести на 30 ноември
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 631 Коментари: 1 Гласове:
0



Полицаите се включват в планирания за 30 ноември национален протест на синдикатите срещу готвената пенсионна реформа.

Това обявиха в понеделник от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) с уточнението, че подкрепят всички искания на КНСБ и КТ "Подкрепа" и настояват за оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

Първоначално полицаите ще декларират подкрепата си за синдикатите, като сложат на ревера си по една трикольорна лентичка, докато са на работа. Дали впоследствие това ще прерасне и в поредните масови събирания на служители на реда пред МВР, Министерския съвет или Народното събрание, не се съобщава.

"От федерацията не приемат увеличаването на общия осигурителен стаж, необходим за придобиване право на пенсия от държавните служители в МВР, с две години от 1 януари 2012 г. и остро възразяват срещу начина, по който е взето това решение – при отсъствие на какъвто и да е диалог със служителите, чиито социални права са засегнати, и с техните синдикални организации", се казва в официално съобщение на най-големия полицейски профсъюз.

Цитирано е и становището на синдикалния лидер Валентин Попов, според когото е изключително важно по време на икономическа криза правителството да води активен социален диалог, вместо "еднолично и без никакви дискусии да взима решения, които ще се отразят негативно на всички български граждани".

По думите на Попов, колегите му са решени да защитават позицията си с всички средства, разрешени им от Закона за МВР. Както е известно полицаите нямат право на ефективни стачни действия, но не им е забранено "спонтанно" да се събират в извънработно време, за да "беседват" по професионални и социални теми.

Именно по този начин униформените организираха серия от протести през 2008 и 2009 г., когато последователно организираха масово пушене на цигари и пиене на вода пред МВР срещу мизерната материална база във ведомството, ниските си заплати и липсата на социален диалог с ръководството на полицията.

Протестните им действия завършиха след идването на ГЕРБ на власт, след като получиха поредните уверения от ведомственото ръководство, че ще бъдат взети всички възможни мерки за подобряването на социалния им статус. Засега управляващите са изпълнили само исканията на полицаите, които визираха приемането на по-тежки наказания в НК за посегателство срещу униформен.



Тагове:   протест,   полиция,   полицаи,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. andrei - Преди да протестират,
28.11.2011 15:41
да вземат да разкажат,как помогнаха на ГЕРБ да фалшифицират изборните резултати.Май е вярно,че с протеста искат да получат допълнително заплащане за свършената далавера по време на изборите.Никой не ще милиционерите да се присъединяват към протестите на синдикатите.Това ще е обида за всички граждани,каквито не са милиционерите...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031704
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930