Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 10:01 - Дянков към протестиращите: Извинявам се. Но пари просто няма
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
2



"Колкото и стачки да правят, няма за какво да се преговаря, защото парите ги няма. Просто няма пари." Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на Би Ти Ви за протестите на зърнопроизводителите и на БДЖ.

Повод за протестите на фермерите е предложената от правителството финансова рамка за сектора за 2012 г. Преди изборите асоциациите на земеделските производители бяха подписали с правителството споразумение, според което подпомагането на сектора трябваше да бъде 570 млн. лв. догодина, докато в проектобюджета са заложени с 230 млн. лв. по-малко. 

Попитан дали би се извинил на зърнопроизводителите, Дянков каза: "Извинявам се. Ето, на всички зърнопроизводители се извинявам. Ако темата не е за пари, а за извинение - извинявам им се". На въпрос дали не ги ли е подвел предизборно, отговори, че ситуацията се е е изменила сериозно след изборите. Мислехме, че тъкмо сме направили спасителния пакет за Гърция, а сега - Италия има нужда от трилион и половина, Франция - от два, допълни той.

Ако не реагираме бързо, след 2 месеца ще сме във хаоса. Когато правихме бюджета преди 3-4 месеца, правехме консервативен бюджет, а сега той определено е оптимистичен. Сценариите, за които мислехме, че са най-лоши, се оказа, че вече са се случили. Все пак, засега имаме буфери", заяви Дянков.

"Има огромна криза и ако в България не направим промените в нереформираните структури, след три месеца може да е късно", подчерта финансовият министър.

И изброи: "Пенсионната система не е реформирана на практика никога, 4 милиарда от парите на гражданите отиват в пенсионната система, представете си какво бихме могли да направим, ако разполагаме с 4 милиарда".

"БДЖ - нереформирана. Не можем да направим отстъпление, защото няма накъде". На въпрос какво би направил на десетия стачен ден, Дянков пак заяви, че няма как да се налеят още средства в компанията. "Ще започне да се затваря БДЖ, товарните преноси има частна компания, която може да поеме, за пътническите превози ще създадем нова компания без тежестите на старата", прогнозира той.
Посочи и зърнопроизводството като нереформиран сектор. По думите му осем фирми взимат най-големия дял от средствата. "Призовете Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите да си направят данъчните декларации публични, както са моите данъчни декларации, за да видите за какво става въпрос", каза още Дянков.

Попитан дали смята, че има проблем с характера си, след като често чува критики, че не може да води диалог, че е некомуникативен и рязък, Дянков отговори: "Да, това е работата на финансовия министър. За мен ще е много по-лесно да дам пари сега. Но ги няма. Мечтая си да имаме големи излишъци и, като идват хора при мен, да им давам пари. Но това не е въпрос на характер. Ето, пак се извинявам на зърнопроизводителите. Лоша е ситуацията, не знаех преди месец, че така ще стане."
Финансовият министър отново демонстрира решителност, че обявените намерения за пенсионна реформа ще бъдат осъществени. Видимо се изнерви обаче от въпросите дали ще има реформа на системата за пенсиониране на служителите в силовите министерства. От думите му пролича, че напрежението между него и социалния министър Тотю Младенов не е затихнало: "Сега е времето да се направи цялостна пенсионна реформа, така каза и премиерът. Това е задача на социалното министерство, не на финансовото, всеки министър си прави реформите. А ние сме в ситуация финансовото министерство да говори за тези реформи, защото казваме - вижте какво става в Европа".

Дянков повтори, заяви, че при сегашните разчети поне до 2040 година пенсионерите ще влагат в осигурителната система по-малко, отколкото ще получават, т.е. държавата ще продължи да дотира системата. Напомни, че 45 процента от сегашните пенсионери са с инвалидна пенсия. Според него ТЕЛК трябва да минат към Националния осигурителен институт (НОИ). Аргументът му: "Така хората, които плащат пенсиите, също да определят дали човекът е инвалид или не".

Повтори, че задължителна мярка е вдигане на пенсионната възраст, "няма как това да не стане".

Допълни, че голямата тежест е в силовите министерства, чиито служители се пенсионират средно 15 години по-рано и взимат няколко пъти по-големи обезщетения.

Попитан планира ли промени, Дянков заяви: "С радост във финансовото министерство ще тръгнем към тази стъпка, аз с радост бих тръгнал към такава реформа, но засега не виждам политически в парламента това да мине".

По думите му веднага би се използвал аргументът "това са хората, които ни пазят". Да, тези, които са на улицата, ни пазят. Полицаите, летците, пожарникарите... Но не всички. И в министерствата, и в ДАНС, в разузнаването, там има чиновници, които не правят нещо по-различно от другите чиновници. Сега е дошъл моментът - и заради тежкото положение в Европа, и защото политически сега сме силни, да направим тези реформи", декларира още финансовият министър. Попитан какви точно смята, че трябва да са те, отговори: "Такива, каквито парламентът реши" и смени темата.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040466
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930