Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2011 16:10 - Мащабна полицейска операция заради финансови измами в железниците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
4



Мащабна полицейска акция с участието на прокуратурата, националното следствие и ГДБОП се провежда в държавното предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха в петък от държавното обвинение.

Според първоначалните данни се разследват сключени неизгодни договори с няколко частни фирми, от които за НКЖИ са настъпили щети за около 50 милиона лева. Досъдебното производство е било образувано през ноември, като засега се води срещу виновно длъжностно лице.

По неофициална информация на Mediapool става въпрос основно за обществени поръчки за ремонти и строежи на релсови пътища, които са били сключвани в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) с фирми, които не са разполагали с необходимата техника да извършват въпросните дейности. Впоследствие поръчките са били отстъпвани на подизпълнители, отново в нарушение на ЗОП.

Към този момент разследващите разполагат и с данни, които вероятно ще доведат до обвинения за безстопанственост и срещу служители на БДЖ. Въпросните сделки са били сключвани от ръководството на НКЖИ.

Част от фирмите, възползвали се от неизгодните за държавното предприятие договори, са свързани с бившия общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев, който е лидер на известната ромска организация ДРОМ, разказаха пред Mediapool източници, запознати с разследването.

Връзката на Илиев с въпросните фирми е брат му Йордан Илиев, който е в управата на редица фирми. Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че братът на ромския лидер е в управата на строителната фирма "Енерджи груп 2003", на "Димекс – Йордан Илиев" и "Димекс груп".

Участва и в управлението на организацията ДРОМ, както и във фирмата "Кристални води", която също се занимава със строителство - в съсобственост с фирма "Капитол". Йордан Илиев фигурира и в управлението на една фондация – "Нашия свят" и едно сдружение – Българска асоциация за ромски бизнес.

Все още няма информация за арести. От прокуратурата съобщиха официално, че в момента разследващите правят обиски и претърсвания и изземват документи и компютърна информация от централата на НКЖИ, свързани с предмета на делото. Уточняват се и лицата, с които впоследствие да бъдат проведени разпити.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995844
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031