Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2011 10:12 - Избори в Русия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
1



Около 110 милиона руски гласоподаватели са приканени да избират новия състав на 450-местната долна камара на парламента, Държавната дума. Партията на Владимир Путин е неизменен фаворит в Русия, на чиято затворена политическа сцена той господства вече десетилетие, въпреки че изборите може да покажат известни признаци на ерозия на властта, въплъщавана от бившия агент на КГБ, посочва Франс прес.

В сегашната Дума, избрана през 2007 г., партия "Единна Русия" (в която членуват много апаратчици, представители на местните и федерални власти, и на близките до властта бизнессреди) разполага с 315 депутатски места, което й гарантира удобно конституционно мнозинство от две трети.

Благодарение на "изработената по поръчка" избирателна система - гласуване за листи по пропорционалната система и праг от 7 процента, който не допуска аутсайдери в Думата - и на предимствата на господстващата си позиция в страната, където администрацията и големите медии са под разпореждане, "Единна Русия" е сигурна в победата си.

Либералната опозиционна партия "Яблоко", която получава 4 процента подкрепа в допитванията, няма особени шансове да влезе в Думата. Друга партия на либералната опозиция, "Парнас", беше отстранена от надпреварата и наред с радикалната опозиция призова за бойкот на вота или гласуване с празни бюлетини в знак на протест.

Най-новите сондажи обаче показват спад в популярността на президент Дмитрий Медведев и могъщия премиер Владимир Путин, както и признаци за умора от системата, въведена след идването на власт на Путин през 2000 г. На 20 ноември се случи нещо невиждано - на московски стадион Путин беше освиркан от зрителите, което засили усещането на някои експерти за раздвижване в руското общество. "Настроенията се промениха, Путин и "Единна Русия" вече не са на такава почит", отбеляза независимият политолог Дмитрий Орешкин, цитиран от БТА.

Според независимия център "Левада" към 1 ноември популярността на Медведев и Путин е била с около 20 процентни пункта по-ниска, отколкото преди година, на равнище, съответно, 57 и 61 процента. С горе-долу толкова се е увеличил делът на недоволните от двамата лидери (съответно 42 и 38 процента).

На този фон в Русия надигане сила, съчетаваща враждебен към режима национализъм и неизпитващ уважение към Запада либерализъм, въплътена от младия юрист Алексей Навални и неговия народен кръстоносен поход срещу корупцията.

Този неофициален съюз не е представен на политическата сцена и на изборите, но тазгодишния Руски марш (проява която всеки ноември събира в големите руски градове националисти, ултраортодоксални и борци срещу имиграцията) се проявиха някои допирни точки.

Навални, станал популярен в страната чрез интернет, след като нарече "Единна Русия" "партия на крадци и мошеници", тази година бе съорганизатор на демонстрацията, събрала между 7000 и 25 000 души според московски източници.

Проучванията показват, че местата в руската Дума вероятно ще се разпределят между четири партии - огромната управляваща партия "Единна Русия", която продължава да доминира, и три малки опозиционни формации: Комунистическата партия на Генадий Зюганов, Либералдемократите, водени от Владимир Жириновски, и умерената лява партия "Справедлива Русия" отбелязва ДПА.

Другите партии, които ще участват в изборите, са "Яблоко", "Патриотите на Русия" и "Справедливо дело", но допитванията показват, че те едва ли ще преодолеят 7-процентния праг за влизане в парламента.


Тагове:   избори,   Русия,   путин,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039318
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930