Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 17:26 - След двудневни дебати Парламентът прие увеличението на пенсионната възраст
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
0Мнозинството на ГЕРБ в парламента одобри окончателно в четвъртък пакета с пенсионни промени, включващ увеличението на пенсионната възраст от догодина. Дебатите около промените започнаха още в сряда вечерта като депутатите спориха по бюджета на НОИ до полунощ, но в крайна сметка заседанието беше прекъснато заради липса на кворум. Обсъждането беше подновено в четвъртък сутринта и след няколкочасови разгорещени дебати в крайна сметка депутатите от ГЕРБ одобриха промените и отхвърлиха всички предложения, направени от депутати от другите парламентарни групи. Управляващите бяха критикувани от опозицията, както заради 15-часовия маратон в сряда и обсъждането на важни текстове в “късни доби“, така и заради опитите дебатът по толкова съществена тема да се “претупа“.

В крайна сметка пакетът с пенсионни промени беше прокаран с 82 гласа “за“, 51 бяха “против“ и двама се въздържаха. “Реформата“ беше приета със 78 гласа на ГЕРБ и четири гласа на независими депутати, а “против“ гласуваха парламентарните групи на Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС. Отхвърлено беше искането на БСП за поименно гласуване със ставане от място, като председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че с електронната система гласът на всеки депутат е достъпен и може да бъде предоставен на медиите.

По време на дебатите от всички политически сили критикуваха ГЕРБ за начина, по който прокарва промените, иронизирано беше и представянето на промените за “пенсионна реформа“. Прозвучаха и закани, че промените ще бъдат дадени на Конституционния съд.

Иван Костов: Това не е никаква реформа

“Увеличаването на пенсионната възраст с по четири месеца в следващите три години не е реформа на системата“, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. “Това никаква реформа не е, това е унищожаване на още една дума, която иначе е истинско политическо оръжие", заяви Костов. Той посочи, че “пенсионната система дерайлира още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, а оттогава не е са направени успешни стъпки за стабилизирането й“.

“Евтина страна, евтина система, никой не ще да дойде. Защо не искат да идват сега при ниските данъци и ниските осигурителни вноски инвеститори. Вижте каква груба грешка сте направили, като сте посегнали на нещо, което отиваше по дългосрочна траектория към стабилизация", коментира той.

“Можете да си мислите каквото си искате за гениалните ходове, които сте направили, времето показва, че сте сбъркали драматично. Това означава, че никакви експерименти, никакви други политики с пенсионния фонд не могат да се правят извън основната политика, заради която е предназначен пенсионният фонд, а това е осигуряване на пенсиите на базата на солидарното участие на всички граждани, които искат да участват в тази приходно-разходна система, за да могат да осигурят старините си по този начин“, заяви той.

Йордан Цонев от ДПС обаче защити понижаването на осигурителните вноски, тъй като в условия на икономически растеж това е била добра мярка. Според него е погрешен начинът, по който се прокарват пенсионните промени, защото няма предвидимост на системата.

Мая Манолова: ГЕРБ са обявили джихад на българския пенсионер

Мая Манолова от БСП обяви, че левицата ще атакува промените в Конституционния съд, за да защити българските граждани от управлението на ГЕРБ, “което е обявило джихад на българския пенсионер“.

“С 30% са се увеличи молбите на гражданите да се пенсионират, защото хората ги е страх от управлението на ГЕРБ, страх ги е, че ще ги прецакате така, че изобщо да не получат пенсия“, заяви тя.

“Оценката на тази реформа беше написана на един от плакатите на протеста срещу нея. Оценката е “Бачкай, бачкай и умри”, коментира колегата й Петър Курумбашев. По повод думите на премиера Бойко Борисов, че не иска да бъде премиер в държава, в която се водят протести и хората не разбират мерките, Курумбашев заяви: “Г-н премиер, единият ви избор е да забраните протестите, вторият избор е да не сте премиер“.

Управителят на НОИ: Няма ръст на желаещите да се пенсионират

Управителят на НОИ Бисер Петков коментира, че няма ръст на желаещите да се пенсионират заради промените. “Интерпретацията на данните, че има ръст на желаещите да се пенсионират по старите условия, не е коректна, защото актуалните данни, с които разполагаме за големите управления “Социално осигуряване“ в София, Варна и Пловдив, показват едни обичайни равнища на броя на заявленията, подавани за края на годината“, посочи той.

“В края на годината е обичайно, независимо дали се очаква промяна в условията за пенсиониране, хората да са по-активни, защото ако са навършили възрастта за пенсиониране, имат уговорка с работодателя, това да бъде отложено за края на годината. Среднодневният брой подадени заявления в Столично управление “Социално осигуряване“ за последните два месеца е 53, за миналата година за същия период е бил 70. Ако е имало такъв ефект и засилена активност, тя е отчетена през миналата година, а не в момента. Сравнението със среднодневния брой подавани заявление за летния период или преди този период е некоректно, защото има сезонност в статистически смисъл“, заяви Петков.

“Разбирам, че тези помени са непопулярни и, че това, което беше прието, няма да получи овации, но от гледна точка на финансовата стабилност и сигурността на плащане на пенсии, считам че те са необходими и се надявам, че те ще бъдат разбрани от хората, които ще ги засегне“, каза управителят на НОИ.

Снежана Дукова: Имате един шанс - да се молите в черква да успее нашата реформа

Да защити пенсионната реформа на ГЕРБ се изправи депутатът от мнозинството Снежана Дукова, известна с патетичните си изказвания. “Не мога да се стърпя от вчера на този връх на политическата наглост, която се демонстрира тук в залата. Хора, които демонстративно снощи използваха всички парламентарни инструменти, които имат, за да прекратят изключително сложния дебат, който ние не казваме, че е лек, прекратиха снощния дебат по пенсионната реформа, за да отидат да спят и днес дефинират едно друго самочувствие“, заяви тя.

“Опитвате се да направите ефекти на вашето днешно опозиционно присъствие. Конкретно какъв е този популизъм и защо вие не го изрекохте от зала? Кой намали социалните осигуровки през 2009 г. с 4%? Кой от 2001 г. до момента увеличи с два и половина пъти социалните пенсии за заболяванията? Кой ги направи от 200 хиляди лева на 500 хиляди лева? Кой натрупа дефицита от 200 до 2 млрд. лв. дефицит? Вие имате един-единствен шанс да се молите, дали в черква, да успее нашата реформа, защото, ако Европа плаче, ние няма да плачем...”, каза Дукова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев също обвини БСП, ДПС и "Атака", че снощи не са присъствали в пленарната зала при приемането на законопроекта. “Когато се гласува бюджетът, на работа трябва да са и опозицията, и управляващите“, коментира Велчев. Според него не е допустимо, когато се обсъждат толкова важни неща като пенсионната реформа, председателят на социалната комисия да си отиде от парламента.

От опозицията пък критикуваха управляващите, че са подложени на 15-часов маратон и качеството на работата им в полунощ не може да е на ниво, особено когато се обсъждат толкова съществени промени.

По време на вчерашния маратон бяха приети данъчните закони, бюджета на НЗОК и част от бюджета на НОИ. С приетите късно снощи текстове депутатите приеха размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете от една до две години да остане 240 лева и през 2012 година.

Минималната пенсия се повишава, обезщетението за майчинство - не

Минималната пенсия ще се повиши от 136 на 145 лева от 1 юни догодина. Запазва се таванът на пенсиите от 700 лева. Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев от левицата попита защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се през 2012 г. ще бъде 420 лева месечно. Предложението за вдигане на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май бе отхвърлено. От Коалиция за България, които предлагат промяната, смятат, че вдигането на максималния осигурителен доход може да осигури 122 милиона допълнителни приходи.

Парламентът прие да се увеличат минималните осигурителни прагове. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50 икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6.9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4.5 процента.

Според Мартин Димитров управляващите нямат ясна стратегия и увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес. Петър Димитров от левицата репликира, че ГЕРБ има стратегия и тя е ясна. “Според статистиката българските мъже живеят средно 69 години, а управляващите вдигат възрастта за пенсиониране на 65 години, тоест няма пенсионер, няма проблем", посочи Димитров.

Не беше прието предложението на БСП за увеличаването на осигурителните вноски, за да се намали дефицитът на НОИ. "Не е моментът да се увеличават осигурителните вноски в момент на криза", отговори Тотю Младенов.

Пенсионни промени

Гласуваните на второ четене в парламента промени предвиждат възрастта за пенсиониране за трета категория труд да се увеличава с четири месеца годишно от 2012 година до 2021 година, когато се достигне 63 години пенсионна възраст за жените и 65 години пенсионна възраст за мъжете. Същевременно от 2012 г. влиза в сила и гласуваното през миналата година увеличение на необходимия осигурителен стаж с по четири месеца годишно до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година.

Увеличение с една година ще има и за работещите при тежки условия от първа и втора категория труд. За тях възрастта също ще започне да нараства от 2012 г. с по четири месеца годишно до достигането на 48 години за жените и 53 години за мъжете от първа категория труд и 53 години за жените и 58 години за мъжете от втора категория труд.

Наред с това се увеличава необходимият стаж за пенсиониране на полицаите и военните, които от догодина ще трябва да работят 27 вместо 25 години преди пенсия.

Вдигат се и годините за пенсия за хората, които имат не по-малко от 15 години трудов стаж, но не покриват условията за пенсиониране. Сега те могат да се пенсионират, когато навършат 65 години, а от 2012 г. нужната възраст започва да се увеличава с по четири месеца годишно до достигането на 67 години.

Променя се формулата за индексиране на пенсиите, които от 2013 г. ще бъдат осъвременявани не по швейцарското правило - с половината от нарастването на осигурителния доход плюс половината от ръста на инфлацията, а само с темпа на инфлацията.Промените за военнослужещите - увеличаване на възрастта, запазване на обезщетенията

Пределна възраст за различните военни звания, както следва:

за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери - 52 години;

за офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") - 54 години;

за офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") - 54 години;

за офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") - 56 години;

за офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") - 58 години;

за офицерите със звание "генерал" ("адмирал" ) - 62 години;


Няма промяна в обезщетенията при напускане на служба, като дължимите заплати остават 20.
Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13196688
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930