Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2011 18:15 - Митниците открили несъответствия за стотици хиляди тонове в "Лукойл"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.12.2011 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Агенция "Митници" е установила несъответствия от стотици хиляди тонове продукти при проверка в акцизните складове на "Лукойл Нефтохим". Това стана ясно в понеделник по време на поредното заседание на съда по делото за отнемането на лиценза на рафинерията като данъчен склад, съобщи електронното издание Медиапул.

Юрисконсултите на държавната агенция направиха опит да приложат по делото резултатите от проверката си в складовете на компанията, но в крайна сметка сами признаха, че митническата преписка по случая няма общо с делото за лиценза на комбината и я оттеглиха.

По време на заседанието се разбра единствено, че в два протокола на митниците е установено разминаване между отчетеното от уредите на рафинерията и наличностите в складовете в размер на "стотици хиляди тонове". Документите са от 3 октомври тази година.

Адвокатът на компанията Андрей Делчев направи възражение на твърденията на агенцията, защото се правело "внушение", че или уредите на компанията не отчитат коректно, или "Лукойл" лъже. В крайна сметка спорът им увисна във въздуха, защото новата митническа преписка не стана част от делото за лиценза.

В хода на процеса се потвърди това, което всички знаеха предварително – "Лукойл" не са изпълнили наредбата на митниците, като не са монтирани необходимите измервателни уреди във всички контролни точки, сочи техническата експертиза по делото. Експертите обаче не бяха отговорили на някои от поставените въпроси, включително кога точно са сложени вече монтираните измервателни уреди. Според тях установяването на това обстоятелство е "почти невъзможно".

Все пак съдът разпореди до следващото заседание по делото на 24 януари експертите да се опитат да установят това.

Междувременно стана ясно, че в трите тома предоставени на експертите документи от рафинерията има десетки без дати и подписи. Представителите на компанията се извиниха за пропуските и заявиха, че срокът от 2 седмици да съберат реквизитите е бил недостатъчен и обещаха да се поправят.

Експертите ще трябва да установят и как са се променили схемите за монтаж на измервателните уреди от май 2010 година до юли 2011 година, когато Агенция "Митници" отне лиценза на рафинерията. Експертите обясниха, че не са разбрали, че трябва да направят сравнението за това съдебно заседание. Те уточниха, че са работили единствено по схемата, предоставена им от "Лукойл".

Изготвянето на техническата експертиза на измервателните уреди на рафинерията се точи вече четвърти месец.

Преди седмица шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов заяви, че до средата на януари "Лукойл Нефтохим" ще изпълни изискванията за измервателните уреди. За уредите на терминала "Росенец", който също работи като акцизен склад, Танов каза, че те вероятно ще бъдат сложени до края на следващата година.

"Лукойл Нефтохим" и петролният терминал "Росенец" са с отнет лиценз от 22 юли, но рафинерията и терминалът продължават да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) спря на 10 август изпълнението на решението на митниците с мотива, че спирането на производствения процес би нанесло "значителни или трудно поправими щети" на компанията.

Ескалиралото през лятото напрежение между държавата и "Лукойл" бе туширано след посещението на президента на руската петролна компания майка Вагит Алекперов при премиера Бойко Борисов, което не бе отразено от правителствената пресслужба.

Информация за разговорите между двамата бе оповестена единствено от фирмата, която съобщи, че Алекперов е представил на Борисов графика и техническите въпроси около поставянето на уреди в 276-те точки на замерване, като се споменаваше, че 80% от уредите ще бъдат монтирани до края на годината




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034776
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930