Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2011 10:16 - Започва делото срещу Алексей Петров
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
1



Близо две години след като бившият съветник на ДАНС Алексей Петров беше арестуван при акция "Октопод" в Софийски градски съд ще се проведе първото заседание по делото срещу него и още четирима човека.

Обвинителният акт срещу групата в който влизат още бившият прокурор Цеко Йорданов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Антон Петров-Хаместера. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група.

Прокуратурата изправя Джотолов пред съда с обвинение за изнудвания, принуда и присвояване, както и в укриване на данъци. Янко Попов ще бъде подсъдим за изнудвания, Кирил Топалов - за принуда, а Цеко Йорданов - за осуетяване на наказателно преследване.

В материалите по делото има 24 тома (от общо 200) със секретни документи, писа в "Труд". Сред тях са телефонни разговори между участниците в бандата и трети лица, както и техни прехванати диалози, водени в килиите на следствения арест. Сред материалите има и секретни справки и доклади на спецслужбите, свързани предимно със сочения за ръководител на групата Алексей Петров. Наказателно-процесуалният кодекс не допуска използването на справки като доказателства в съда.

Според прокуратурата групата на Петров е създадена през 2004 г, като от нея са пострадали 12 души, а финансово са ощетени две търговски дружества и едно министерство.

Прокурор по делото до този момент е Светлозар Костов, но той вероятно ще бъде сменен, тъй като беше избран за ръководител на първоинстанционната специализирана прокуратура. 

В началото на годината с постановление на прокурор Костов мегаделото "Октопод" беше разбито на по-малки разследвания. Първоначално то се водеше срещу 12 човека и включваше обвинения за най-различни престъпления, но впоследствие от него бяха отделени обвиненията, за които днес част от групат ще се изправи пред съда.

Алексей Петров беше задържан при полицейската акция "Октопод" на 10 февруари 2010 г.,като арестът Цветанов обяви като  "начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастването на организираната престъпност с държавния апарат".

Петров беше освободен от домашния си арест на 7 февруари тази година. Той беше кандидат-президент и на първия тур на 23 ноември спечели 31 613 гласа, което представлява 0, 94 % от подалите глас.

На 1 ноември Петров учереди, заедно с проф. Елка Владова и Душана Здравкова, гражданското движение ЕКИПА (Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива).

Петров плашел с “Мосад” и арести

"Ти искаш ли да разпоредя прокуратурата да те арестува и да не излезеш от килиите... или искаш да не те намерят никъде и да те ядат кучетата." Това според "24 часа" била една от заканите срещу банкера Георги Цветанов, отправена през септември 1998 г. на среща в офис на столичния бул. "Черни връх", където по Татово време бе бившата спортно-възстановителна база на "Левски Спартак".

  Цветанов разказал за нея преди 10-ина месеца, докато го разпитвали като свидетел по делото за Октопода. Според тезата, която прокуратурата ще отстоява от днес в съда, преди 13 г. банкерът бил изнудван да прехвърли акциите си в ЗК "Левски Спартак" на израелски инвеститори. В началото той се опънал - поискал в замяна пари или гаранции, че интересът му ще бъде защитен. Но бил предупреден да направи всичко, което се иска от него, за да "не се стига до крайности".

В понеделник Георги Цветанов е призован в Софийския градски съд с още 11 пострадали от Октопода на първото заседание по дългоочакваното и у нас, и в Европа дело.

Подсъдимите са 6-има. Четирима от тях - бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, са обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване. Кирил Топалов ще отговаря за един случай на рекет, а бившият прокурор Цеко Йорданов - за престъпление срещу правосъдието, свързано с прекратено дело на израелеца Маир Овадия.

В хода на разследването, което тръгна преди година и 9 месеца, Алексей Петров ангажирал да го защитават шестима адвокати.

Съдебната зала вероятно ще "се пука по шевовете" - освен защитниците на останалите подсъдими, се очаква да дойдат и адвокати на 12 свидетели на обвинението, които имат право да поискат да са частни обвинители и граждански ищци. Сред тях са Валентин Шотев, бивш съдружник на Петров, Велизар Велизаров, Пламен Георгиев, Свилен Николаев, Николай Динков и др.

От февруари 2010 г. насам, когато бяха арестите по акция "Октопод", Георги Цветанов е разпитван поне 4 пъти. За проблемите си разказал още навремето, писал и жалби, но без последствие. На 30 март 2001 г. дори бил задържан във връзка с дознание срещу него, заведено по повод 3 жалби, едната от Петров. Делото било прекратено след по-малко от 3 месеца.

След първата седмица в ареста - към 3 ч на 8 април, пред дома на Цветанов в гр. Левски избухнала бомба. В жилището посред нощ тогава била жена му и двете му деца, които оцелели. Атентаторът не е открит.

Според разследващите показателна за преживяното от Георги Цветанов през годините била негова среща в офиса на "Черни връх" някъде през есента или зимата на 1998 г. Тя е описана подробно в обвинителния акт, който бе внесен в съда на 7 ноември. Тогава по думите на Георги Цветанов му било поставено условие да прехвърли собствеността си в ГЕОКОМ ЕООД.

Още като влязъл в стаята, той забелязал, че на бюрото, на което обикновено стояли тефтери и документация, е оставен ловджийски нож с 30-40-сантиметрово острие, който приличал на мачете. Имало пистолет и няколко остриета. Той бил виждал по филмите, че такива остриета се ползват "от спецчастите за хвърляне на разстояние".

"Имаше и една книга, на която с големи букви в заглавието пишеше "Мосад". Алексей много добре видя, че книгата привлече погледа ми и ме изгледа някак победоносно, като че искаше от мен да направя някаква асоциация какъв потенциал има той. С влизането започна да ме унижава и обижда и да се държи агресивно. Да ме нарича "грабител на народа", "измамник", "боклук", но той щял да ме излекува... Каза ми, че иска от мен да прехвърля акциите си от застрахователната компания и от ГЕОКОМ. Посочвайки ми различните оръжия на бюрото, ми каза да си избера с кое точно да ми помогнел да взема решение. Ако и това не помогне да взема решение, накрая щял да ми помогне с това и посочи една военнополева лопата.

Разтреперах се от страх и ужас.

До този момент той стоеше зад бюрото си прав, все едно че чете присъда. Явно за да довърши сценария, излезе иззад бюрото и ме удари в областта на слънчевия сплит с каратистки удар", разказва Цветанов пред разследващите. Той паднал и от високо получил удар с юмрук в темето. После чул, че се дава разпореждане на някого по телефона да подготви документите за фирмата. Завели го в заседателна зала и там по-късно донесли договора за продажба на дяловете", разказва на 18 януари Цветанов. Заявява още, че при един от разговорите веднъж Петров хвърлил по него лопатата, но Цветанов се навел и тя се ударила в стената.

Свидетелят заявява, че е бил бит с "удари от карате". Част от разговорите не помнел, тъй като загубил съзнание, но си спомнял, че чул някой да казва: "Ей сега изчакай, ще ида да взема клещите от колата да ти извадя зъбите един по един."

Според обвинението от Цветанов се очаквало да убеди трима-четирима души да джиросат фирмените си акции на Маир Овадия и още един бизнесмен. Банкерът чувствал, че животът му е застрашен и че не може да се противопостави. По думите му през есента на 1998 г. започнал терор и спрямо семейството му. Притеснявали баща му и сестра му по телефона - имало обаждания, сумтене, мълчене, изрязани телефонни кабели.

По време на разследването Петров се въздържаше да коментира обвиненията за изнудване чрез заплахи с мотива, че чака съдебния процес, където всичко ще стане ясно. Твърдеше обаче, че са "изфабрикувани лъжедоказателства" срещу него и затова стоял година в ареста. Вчера той не бе открит за коментар, а негов адвокат каза, че той няма да коментира обвинителния акт.

Защитници по делото "Октопод" поставят под съмнение разказа на свидетеля Цветанов. "Дори в съда бе отбелязано, че за лопатата той говори на 7-ия си разпит", каза адвокат. Наблюдаващият прокурор Светлозар Костов заяви в интервю за "24 часа" преди дни, без да сочи имена: "Тези, които бяха разпитани в началото и са били резервирани и сдържани в показанията си, станаха по-убедителни". (Виж на 12-а стр. правото на отговор на интервюто.) За разлика от случая "Цветанов", споровете на Петров с бившия му съдружник Валентин Шотев вече са стигали веднъж до съдебната зала. Това става през 2002 г., но тогава ролите са разменени - Шотев е подсъдим за набеждаване, а Петров е свидетел. На 18 декември 2002 г. делото приключва с оправдателна присъда за Шотев.

През годините отношенията му с Петров са стигали двата полюса. Двамата се запознали преди 1989 г., докато Алексей водел тренировките по карате на басейна "Спартак", купували имоти, но отношенията им охладнели в края на лятото на 2000 г. Шотев твърдял, че го заплашвали да го унищожат. Целта била с жена му "да напуснат имот без делба".



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035274
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930