Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 21:40 - От 1 юни се забранява достъпът на деца до енергийни напитки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
0



От 1 юни 2012 г. ще бъде въведена и забрана за продажба на енергийни напитки на деца, според приетите от кабинета в сряда промени в Закона за здравето. Така догодина децата ще получат двоен подарък, след като бе одобрена и пълната забрана за тютюнопушене на закрито от същата дата, а премиерът обяви, че "забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник“.

Той обясни, че датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират.

Борисов каза, че правителството е предложило промяната още преди две години като “толерантно е дало гратисен период на ресторантьорите да се приспособят“.

Пълната забрана за пушене всъщност беше приета от правителството на тройната коалиция, което даде гратисен срок на заведенията и ограничението трябваше да влезе в сила от лятото на 2010 година.

Преди да изтече гратисният период обаче депутати от ГЕРБ предложиха отмяна на забраната и заменянето й с по-лек режим. Сред застъпниците на по-либералното законодателство беше и депутатът Емил Димитров (ГЕРБ), който преди да стане народен представител бе председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия и имаше бизнес с дистрибуция на цигари и хотелиерство.

В момента в сила е междинно положение, след като заведенията бяха задължени да осигурят обособени места за пушачи и непушачи, като ги разделят с прозрачни прегради. Ресторантьорите искат пълната забрана да се отложи поне до 2013 – 2014 г.

Бойко Борисов се надява, че парламентът ще приеме предложението на правителството.

То на практика не би трябвало да засяга децата, тъй като и в момента заведенията с разрешено тютюнопушене са забранени за "лица под 18 години".

С приетите промени пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училищата, детските заведения, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития.

По изключение ще се допуска пушене на летищата в специално обособени самостоятелни помещения.

Срещу пълната забрана за пушене веднага се надигнаха хотелиерски и ресторантьорски асоциации и се чуха искания за намаляването на ДДС в туризма, ако ограничението бъде въведено.

Хотелиери от Велико Търново излязоха с позиция, че след въвеждането на забраната много от тях не биха оцелели. Това би довело до масова вълна на безработица в областта, тъй като огромната част от населението в нея се препитава именно от този сектор в сферата на услугите. "Затварянето на ресторанти, кафетарии и други заведения, което ще е неминуема последица, ако предложението ви бъде прието, ще остави на улицата по-голямата част от активното население, поради факта, че голяма част от него работи или е непосредствено свързано с туристическия и ресторантьорския бранш“, се казва в становището им.

По думите на здравния министър Стефан Константинов обаче няма съпротива срещу идеята му в МС, защото парите, които ще се спестят от болнични, лечение и намалената продължителност на живота, многократно ще надвишат приходите от акциза на цигарите.

Правителството прие в сряда и мерки за ограничаване на употребата на енергийни напитки от деца. Напитките ще бъдат забранени за продажба на лица до 18 години, на територията на училища, детски градини и общежития. Освен това ще бъде забранена и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите, които са всъщност основните им консуматори.

Здравното министерство категоризира като енергийни напитки всички безалкохолни с високо съдържание на кофеин (над 150 mg/l), със стимулиращ ефект и съдържащи поне една от съставките таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба) и др. Така забраната за продажба на деца ще засегне само продукти като "Ред бул", "Шарк", "Питбул", "Монстър" и т.н., но няма да важи за кафето, черния чай, "Кока-кола" и "Пепси"



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031611
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930