Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2011 00:46 - Обвиненията срещу Алексей Петров събрани в 200 тома
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1487 Коментари: 2 Гласове:
0



Със заплахи, шеги и закачки се опита да прикрие страха си Алексей Петров в първия ден от съдебния процес срещу него, пише FROGNEWS.

На 12 декември стартира дългоочакваното дело срещу „Октопода” в зала 12 на Съдебната палата в столицата. Докато прокурорът Светлозар Костов четеше диспозитива на обвинителния акт (целият е около 250 стр.), Петров, известен още като Трактора, се подсмихваше снизходително. Погледът му обаче трескаво обикаляше залата и се опитваше да разчете отношението на присъстващите. Така и не можа да заблуди присъстващите в залата, че не му пука, защото преди това всички видяха, че е доста притеснен от присъствието на 12 свидетели. Всички те ще опишат какво им се е случило от контакта им с бившата барета и тези разкази ще бъдат изпълнени с картини на насилие, принуда, рекет и заплахи. На Петров, както и на неговите адвокати, вече е ясно, че ролята на политическа жертва е напълно провалена и номерът няма да мине. Очакванията са, че в съдебната зала през следващите месеци ще изплуват брутални сцени на насилие.

Още в първото заседание на съда Петров си изпусна нервите и заплаши двама от свидетелите – Георги Цветанов и Валентин Шотев, заявявайки, че в края на делото ще бъдат принудени да плащат огромни суми на ощетени от тях лица и фирми. Това е явен опит на Петров да манипулира съда, коментираха юристи. По-късно извън залата той се опита да бъде оригинален пред журналистите, като заяви, че ще обяви конкурс за режисьори „срещу голямо възнаграждение за всеки, който успее да пресъздаде въображението на прокурора”. Опита се да остроумничи и по повод „Октопода”, като заяви: „Няма калмари, няма цаца” Хумор, който единствен той можеше да оцени. Докато се правеше на невинен пред камерите и отхвърляше всички обвинения, Алексей Петров не видя как Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов се поздравяват с някои от свидетелите. Запознати с разследването коментираха поведението им като опит за „мост” и за евентуално избягване на тежки присъди. Няма да е неочаквано и ако в хода на процеса някои от верните „палета” на Трактора проговорят и се обърнат срещу него, смятат магистрати. Даже имало индикации, че някои от тях вече са потърсили контакти с обвинението.

Съдът даде ход на процеса, което означава, че той няма да бъде прехвърлен на специализирания съд, който трябва да започне работа от 1 януари. Такива предположения имаше самият Алексей Петров, но се оказа, че не е познал. Председателят на състава Румяна Ченалова определи  16 дати през следващата година, в които да заседава. Материалите по делото са събрани в 200 тома, разпитани са над 180 свидетели и 31 вещи лица. Процесът ще продължи на 25 януари, а последната дата, която Ченалова определи, е за 12 април, когато е възможно да се произнесе и присъда. Процесът започна близо две години след ареста на Петров-Трактора в акция „Октопод”. Бившият експерт от  ДАНС е обвинен заедно с Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов за създаване и участие в престъпна група за рекет и изнудване, действала между 2004 и 2010 г.

Алексей Петров ще отговаря и за изнудване, придружено с опит за убийство на банкера Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да тегли кредит от 70 000 лв. Според Петров повечето свидетели са били склонявани да лъжесвидетелстват в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Очевидно Петров е забраил, че става дума за над 180 души. Трактора се направи на велик и по повод обвиненията, че е използвал насилие срещу жертвите си. „Обидно ми е да се обяснява как аз, шампионът на България и елитна барета, не съм успял, нанасяйки удари с ръце и крака на банкера и счетоводителя, да му сторя каквото и да било, та накрая се е наложило да взимам клещи и да му вадя зъби. Това не е сериозно”, възмути се Петров.

Вместо за удари от каратето и убиване с един удар, прокурорът Костов коментира нещо съвсем различно от бойните подвизи на Трактора. „Надявам се свидетелите да останат така спокойни и по време на делото, както бяха и днес”. Според него в събраните над 200 тома обвинения има достатъчно доказателства срещу всеки от подсъдимите. Редно е обаче на същите тези свидетели да се осигури охрана и защита, защото вече са известни опити да бъдат сплашени да си оттеглят показанията.
По време на процеса ще се разплете и още една мистерия: защо от времето на Иван Костов досега никой не е реагирал на жалбите и оплакванията, подадени в МВР, прокуратурата, Народното събрание и някои премиери. Прикривал ли е някой зулумите на Алексей Петров и бил ли е свързан той с политици и хора от високите етажи на властта.

Ето и целият обвинителен акт



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. zaw12929 - Вие пишете като втори прокурор, а е ...
18.12.2011 13:16
Вие пишете като втори прокурор, а е видно че на свидетелите „поведението е опит за избягване на тежки присъди” а защо не го обвиниха така още преди 2 години?! Всички дела в съда се провалят, защото са скълъпени и имат една цел- да обвиняват съда и успяват… а вие не пишете коректно
цитирай
2. reporter - Нека не забравяме, че съдът се пр...
18.12.2011 14:35
Нека не забравяме, че съдът се произнася въз основа на представените доказателства, събрани от досъдебните органи. Съдът е видимата сцена. Договорките и преговорите се водят на други нива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030227
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930