Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2011 09:55 - БСК: Само близки до властта фирми печелят обществените поръчки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
1Само близките до държавната и местната власт компании печелят обществените поръчки. Корупцията в търговете и еврофондовете се е увеличила драматично от 66% през 2010 г. на 75% през тази година. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) проведено сред 500 мениджъри от различни сектори на икономиката в периода 20 ноември – 7 декември.

"Който е близък до властта, само той печели поръчките", каза Божидар Данев, изпълнителен директор на БСК. Според него интересно би било да се направи корелация между спонсорите на властта и победителите в търговете. Практиката показва, че обикновено спонсорите ги печелят, посочи той.

Камарата настоява да има общ публичен регистър на спонсорите, каза Сашо Дончев, председател на управителния съвет на БСК. В момента Сметната палата поддържа публичен регистър на партиите, но политическите сили носят отговорност за попълнените данни. Някои общини също имат публични регистри на спонсорите си.

Министерствата обаче нямат регистри на дарителите си. Въпреки че лично вътрешният министър Цветан Цветанов обеща да пусне публичен регистър със спонсорите на МВР от 1 септември и до днес няма работещ такъв. За да замаже общественото недоволство, вътрешното министерство пусна само дарителите за първите шест месец на на годината.

Картел за печелене на търгове в енергетиката

Най-големите далавери стават в секторите строителство и енергетика, смята Сашо Дончев. Той даде пример с построяването на 36 мегаватов електропровод, построен от EVN за 5.4 млн. лв. през 2011 г. Същото съоръжение на НЕК е струвало 11 млн. лв. преди три години.

Друг пример е строителството на околовръстното шосе на София. За три години - 3.5 км, като цената им непрекъснато расте. "Вземете за пример другите страни, където километър магистрала се строи значително по-бързо. Аз съм строител и за ден съм изграждал по 2.5 км завършен газопровод, което не е по-малко сложно от магистрала", каза Дончев. Според него "има картел в печеленото на обществените поръчки" в секторите строителство и енергетика.

Другите сфери с високо ниво на корупция според бизнеса са здравеопазването (63%), съдебната система (60%), МВР и КАТ (56%) лицензионните и разрешителни режими (47%).

В "златната среда" попадат контролните органи в сферата на санитарно-хигиенните изисквания (36%), митническите (35%) и данъчните служби (28%), екологичните (24%) и трудово-правните (21%) изисквания.

Най-ниско е нивото на корупция в сферата на образованието, която са посочили едва 14% от мениджърите, отбеляза Данев.

Административен произвол върху бизнеса

Административният натиск върху бизнеса също се увеличава, показва още проучването. На това мнение са 68% от компаниите, като едва 10% са на противоположното становище.

Бизнесът е притиснат от административни произволи с непрекъснатото вкарване на различни лицензионни и разрешителни режими, отбеляза Божидар Данев. Вместо регулациите да намаляват, те растат драматично, допълни го Сашо Дончев.

Двамата дадоха няколко примери с ваденето на лиценз за охранителна дейност в случай, че предприятие реши само да назначи охрана на обекта. Или лиценз за тържище, ако продава в базата си произведената от него продукция. Или лиценз, който дава строителната камара кой може да строи. "Това са остатъци от социализма. Пазарът определя кой може и кой не", каза видимо раздразнен Сашо Дончев.

С административни актове се унищожават доставчици на услуги, за сметка на определен кръг хора, допълни председателят на управителния съвет на БСК. Според него законите се пишат по "един ужасен начин, с много дупки в тях, които се попълват с подзаконови нормативни актове". Това пък развързва ръцете на администрацията за произвол след това, смята Дончев.

От идването на власт на правителството на ГЕРБ са приети или променени 170 закона и 1600 нормативни акта. Какъв е ефекта от това за обществото остава тайна, посочи Сашо Дончев. Факт е обаче, че непрекъснато променящата се нормативна база стъписва и стресира бизнеса, създава и условия за несигурност. Затова и спадът на чуждите инвестиции е драматичен – от 17 млрд. лв. на 1 млрд. лв. за последните четири години, допълни Данев.

Липсата на работеща съдебна система пък води до кражба на цели предприятия и бизнес, посочи Дончев. Това става чрез фалшификация на документи, приемане на лобистки нормативни актове и разпределяне на обществените поръчки, обясни Данев.

Само местната власт се очовечава

За това не е случаен фактът, че рекордьори по неодобрение от страна на бизнеса са съдебната власт (69%) и Народното събрание (67%), показва проучването. Призовата тройка се затваря от изпълнителната власт (56%).

Лидери по одобрение пък са данъчната администрация (30%) и местната власт (28%).

Общинската администрация е единствената, която бележи ръст на одобрението сред бизнеса спрямо предходната година. Това показва, че тя единствена "започва да се очовечава", каза Сашо Дончев. Причината, според него, за това е, че местната власт е видима, а контролът на обществото e реален, затова се забелязва и подобрение в нейната дейност.

Най-неясна за бизнеса остава дейността на митническата администрация и на българските евродепутати, поради което повече от половината от мениджърите се затрудняват да дадат оценка за работата им.
Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13217254
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930