Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2011 09:52 - Над 70% от бизнеса очаква задълбочаване на кризата догодина
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 641 Коментари: 1 Гласове:
1Предприемачите очакват задълбочаване на кризата през 2012 г. Песимизмът надделява сред 71% от предприемачите, докато едва 13% очакват успокояване на тенденциите. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) проведено сред 500 мениджъри от различни сектори в периода 20 ноември – 7 декември и представено в понеделник.

Това в голяма степен определя и бизнес намеренията на фирмите за следващата година, като всеки пети смята да преразгледа инвестиционната си програма. Всеки трети планира свиване на персонала през 2012 г. Повече от половината от мениджърите няма да вдигат заплати, а всеки пети обмисля дори да ги намали през следващата година. Заради трудности с обслужването на заемите по-голямата част от предприемачите не възнамеряват да теглят кредити.

Настоящата година пък приключва за компаниите със свиване на инвестициите и работната сила, както и невъзможност на фирмите да си съберат вземанията.

За следващата година БСК очаква ръстът на икономиката в страната да е между 0 и един процент заради липсата на инвестиции и на нови работни места.

Влошаване на бизнес климата

Според 70% от запитаните условията за бизнес в страната са се влошили през 2011 г. спрямо предходната. Подобряване на бизнес климата отчитат 7% от предприемачите, а според 22% условията за правене на бизнес са останали без промяна.

Мениджърите (73%) оценяват антикризисните действия на правителството като "по-скоро неуспешни". Положителна оценка дават 12% от запитаните, а 15% се затрудняват да отговорят, показва още проучването.

Влошаване на фирмените си показатели отчитат над половината от компаниите (53%) през тази година в сравнение с 2010 г. За 32% няма промяна, докато едва 10% отчитат положителна тенденция в дейността на компанията.

Икономическата криза се е отразила най-съществено върху обема на продажбите на фирмите, като за 70% от тях те намаляват. Нарастване има при 13% от запитаните, като това са основно експортно ориентирани дружества в сферата на преработката на метали, отбеляза Божидар Данев, изпълнителен директор на БСК.

Две трети от компаниите са намалили производството си през изминалата година, а само 8% са отчели ръст.

На една четвърт от компаниите се е наложило да преструктурират банковите си кредити. 11% са признали, че имат просрочени задължения към финансови институции, а 27% твърдят, че успяват да обслужат безпроблемно заемите си. 37% от компаниите избягват банковите кредити заради високите лихви.

Междуфирмена задлъжнялост расте

Растяща междуфирмена задлъжнялост, отчита още проучването. 83% от компаниите имат да взимат пари от контрагенти. За повече от половината от фирмите (56%) задълженията към тях са се увеличили през годината спрямо 2010 г. В 40% от случаите просрочията са повече от година, а около 30% са за период от едни до три месеца.

 Пазар на труда – съкращения и недостиг

Заради кризата повече от поливаната от фирмите са предприели съкращаване на персонала. В същото време голяма част от работодателите търсят да наемат кадри. Ситуацията на пазара на труда е - има работа, но няма квалифицирани кадри, обобщи Данев. По думите му има хроничен глад за електро- и строителни инженери.

Намаляване на персонала са предприели 56% от мениджърите, а само 6% са наели нови работници. Това е особено тревожна тенденция, защото не се плащат данъци, хората не взимат заплата и следователно потреблението пада, намаляват и парите за пенсии, отбеляза Данев.

В същото време собствениците на фирми търсят тесни специалисти (46%), изпълнителски състав (24%), ръководен персонал (22%), административен персонал (8%) и общи работници (7%).

При наемането на персонал работодателите най-често установяват, че на работната сила й липсват професионални умения (63%), дисциплина (58%), технически компетенции (42%), иновативност (42%), езикови компетенции (38%), умения за работа в екип (37%).

Липсата на технологична и персонална дисциплина е убийствено за бизнеса, каза Данев. Той даде за пример със строителите на метрото, които наблюдавал всеки ден. Сутрин рядко можеш да видиш някой на обекта в 8 – 8.30 часа, после следва пиене на кафе или биричка и колко реално часа работят, попита Данев. Според него това е манталитет на българина и трудно може да бъде преодолян.

Бизнесът разчита на нови пазари, а не на еврофондовете

Прави впечатление, че в условията на криза бизнесът насочва най-сериозно вниманието си към създаването на нови продукти и услуги (35%) и търсенето на нови пазара (34%), показва още проучването.

Относително по-малко са мениджърите, които залагат на инвестиции и усилия за увеличаване на обема на производството (25%), въвеждане на нови производствени мощности (20%), защита на марки и патенти (20%) и обучение на персонала (18%).

Запазва се тенденцията бизнесът да не разчита твърде много на еврофондавете за преодоляване на съществуващите проблеми. Особено тревожен факт е , че 70% от запитаните не включват в плановете си работа по европроекти като основната причина за това е липсата на мостово финансиране, посочи Божидар Данев.Тагове:   криза,   бизнес,   пари,   икономика,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - и какво излиза...
20.12.2011 09:58
... за да работи общака му трябва управление за да работи управлението му трябва лидер. Е кой създава лидери в България?! И как да тръгнат нещата?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13192789
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930