Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 18:52 - Цветанов: Бензиностанциите да докладват на МВР кой пълни гориво в туби и бутилки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
1



МВР изисква информация от бензиностанциите за хора, които пълнят туби и бутилки с гориво. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като в сряда бе изслушан от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност за масовите палежи на автомобили.

Цветанов каза, че това е част от допълнителните мерки, които МВР предприема, за да ограничи палежите на автомобили в столицата.

“Обърнали сме се за съдействие към съответните бензиностанции, за да ни информират и да ни подават информация, свързана с лица, които пълнят подобни бутилки с горивни материали”, заяви министърът.

"Не бих могъл да кажа, че всеки, който си сипе в туба, ще бъде потенциалният подпалвач. Нека да не създаваме допълнително някаква психоза", каза Цветанов, макар че само преди броени дни се солидаризира с идеята на премиера Бойко Борисов да се криминализира носенето на запалителни течности в туби и бутилки. Тогава министър-председателят се възмути от неефективния Наказателен кодекс, който не позволявал на полицията да задържа заподозрени подпалвачи, ако те не са заловени на местопрестъплението.

Депутати от вътрешната комисия коментираха пред Mediapool, че Цветан Цветанов не е казал нищо по-конкретно във връзка със застрашително нарастващия брой палежи на автомобили.

Той обаче настоявал пред депутатите, че “няма повишен брой на палежите, а концентрация в къс времеви отрязък”.

Палежите на автомобили през 2008 г. в София са били много повече от поредицата палежи в последните седмици в столицата, заявил Цветанов по време на изслушването.

Също като премиера Борисов той обвини медиите за раздухването на случаите и създаването на излишна истерия.

Цветанов е призовал народните представители да съдействат на МВР. От думите му станало ясно, че той си представя този тип съдействие като “призив към гражданите за съдействие”.

След срещата с депутатите Цветанов заяви, че полицията "търси съдействие от всички" и призова гражданите за повече бдителност. Някои от палежите са чисто криминални, като този през изминалата нощ в столичния квартал "Дружба", където горя кола S-класа на 24-годишен безработен собственик. Сред версиите, по които работи полицията, са от организирани престъпни групи до самосиндикални инициативи.

Депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков заяви, че МВР все още няма пълна картина за всички действия и за случващото се относно палежите на автомобили.

При всички случаи се полагат много усилия от професионалния състав в опит превантивно да се въздейства за тези посегателства, но тепърва ще очакваме да видим как ще се развият процесите, коментира Миков.

Вътрешният министър е казал пред депутатите, че МВР провежда със задържаните “информационни беседи”. Този новаторски, според Цветанов, метод на разследване, обаче досега доведе единствено до незаконните арести на над 10 столичани, “заловени” с подозрителни съдове, пълни с горивна течност. След 24-часов престой в ареста задържаните са пускани поради липса на каквито и да било доказателства за съпричастност към палежите.

През последния месец само в София бяха опожарени над 50 автомобила, като неизвестните засега подпалвачи стигнаха дотам, да правят палежи на метри от сградата на столичната полиция и до патрулна кола на СДВР в кв. "Люлин".

В опит да се справи с палежите, МВР смени работния график на униформените и мобилизира всички, които са си взели отпуск.

Въпреки увеличения брой на патрулите и над десетте ареста на заподозрени през последните седмици, палежите така и не секнаха. Дори след като прокуратурата повдигна обвинения на трима задържани – Владислав Николов – Куката, Юлиан Ковачки и Радослав Стоянов. Те ще отговарят за няколко палежа в "Западен парк", "Младост" и на ул. "Кукуш".

Засега единствено Стоянов бе пуснат от ареста срещу гаранция от 500 лева, докато за другите двама магистратите прецениха, че има достатъчно доказателства за вината им.




Тагове:   Цветанов,   борисов,   коли,   палежи,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995583
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031