Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 18:55 - СЕМ призова медиите да помагат за разкриването на подпалвачите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.12.2011 18:55


Съветът за електронни медии (СЕМ) призова медиите да помагат на МВР в разследването на стихийно увеличаващите се през последния месец палежи на коли в София и в страта. Това става ясно от становище на съвета, публикувано по повод множество оплаквания от зрители на бТВ, че телевизията е поощрила неизвестните подпалвачи в свой материал по темата.

В становището се цитират извадки от въпросните сигнали, визиращи предаването "бТВ репортерите", излъчено на 17 декември със заглавие "Пиромания". "Кадрите бяха изключителен стимулатор за подпалвачите... За мен това беше чист наръчник как да подпалим автомобил..."; "Видео-урок за хората с лабилна психика и подрастващото ни поколение..."; "Вече е късно, защото информацията отиде до хора, които биха се възползвали от нея..."; "Журналистиката е в полза на обществото, а в случая вреди...", се казва в част от писмата до СЕМ.

Интересно е защо същите тези хора не се възмущават от всевъзможните кримки на големия и малкия екран, които са наръчник за всякакъв вид престъпления, както и за тяхното разкриване.

Председателят на съвета Георги Лозанов все пак отбелязва, че в повечето материали по темата "личи загриженост за възможните предпазни мерки срещу маниакалните действия на подпалвачите, желание за сътрудничество с полицията и подкрепа към гражданската самоорганизация срещу подобни действия".

Въпреки това въпросното предаване от 17 декември преминало "деликатната граница между информирането за едно опасно разрастващо се явление и рискът начинът, по който се информира за него, да окуражи и обслужи възпроизвеждането му". Медийният експерт допълва, че рискът това явление да доведе до масова психоза определя на медиите още по-ключова роля в решаването на проблема.

"Съветът за електронни медии не би допуснал намеса в програмната политика на никоя медия, но се обръщаме към вас, заради влиянието, което имате върху общественото мнение в страната и осланяйки се на социалната отговорност, която бТВ неведнъж е проявявала в кризисни ситуации. Независимо от конкретния повод, напомнянето на СЕМ се отнася и до останалите медии, които отразяват темата и се изправят пред същия проблем", завършва позицията, подписана от Лозанов.

Призивът на СЕМ става факт едва 5-6 дни, след като премиерът Бойко Борисов стовари вината за палежите върху медиитеl и каза, че според него най-правилно е тези случаи да не се отразяват, за да не насърчават подпалвачите.

"Ако тази истерия не се даваше непрекъснато, те нямаше да ги палят. Защото към тези основните подпалвачи, да ги наречем, и особено това лице, което от 20 - 30 дни МВР търсеше възможност да го арестува и да може да докаже престъплението, много други може би се прикачиха да му помогнат. Затова в подобни случаи най-правилното е да не се отразява няколко дни, и те просто няма да го правят. Като се гледат по телевизията как им горят колите, те отиват и ги палят пак", разясни в петък психологическия профил на извършителите бившият главен секретар на МВР, който по образование е пожарникар. /Медиапул




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029424
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930