Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2011 21:30 - Русия смени шефа на военното разузнаване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
0



Генерал-майор Игор Сергун е новият началник на руската военна разузнавателна служба, съобщава “Ройтерс”. Държавното разузнавателно управление (ГРУ) е най-голямата руска шпионска агенция. Сергун, който досега беше заместник-шеф, поема поста от 64-годишния Александър Шляхтуров, който е освободен от длъжност и военна служба поради пенсионна възраст.
  Според вестник "Комерсант", който се позовава на анонимни източници, обаче Шляхтуров е напуснал поста си, за да оглави борда на директорите на Московския институт по термални технологии, който се занимава с разработване на ядрени ракети.

Държавният вестник "Российская газета" описва неговия наследник Сергун като шпионин от кариерата. Руските институции не съобщават подробности за новия началник на ГРУ. Организацията има шпиони из целия свят и е толкова потайна, че няма нито говорител, нито уебсайт.

Създадена през 1918 г. под ръководството на революционния лидер Лев Троцки, службата отговаря пред началника на генералния щаб на руската армия – един от тримата души, които имат достъп до руското "ядрено куфарче". За разлика от тайната полиция КГБ, ГРУ не се разцепи след разпадането на Съветския съюз, въпреки че според местни медии през последните години е загубило няколко битки за влияние с основния наследник на КГБ – Федералната служба за сигурност (ФСБ).


На 25 декември информационните агенции съобщиха, че досегашният шеф на руското военно разузнаване - генерал Александър Шляхтуров, е напуснал поста на началник на Главното разузнавателно управление (ГРУ).

  Според руския вестник "Комерсант" в най-близко време 64-годишният Шляхтуров ще оглави съвета на директорите на обединението „Корпорация МИТ”, която разработва ракетите „Булава” и други стратегически ракетни комплекси. Сега тях ги ръководи шефът на „Роскосмос” Владимир Поповкин. Неговото предстоящо уволнение е свързано с това, че през април 2011 година президентът Дмитрий Медведев поръча на държавните служители да напуснат местата си в съветите на директорите в държавните компании.

Източник на „Коммерсантъ” в Генералния щаб по-рано съобщи, че Шляхтуров се ползва с доверието на военния министър Анатолий Сердюков. Неговото назначение за шеф на МИТ вероятно ще цели изглаждане на конфликта между военното ведомство и производителите около държавния отбранителен план.

Александър Шляхтуров оглавява ГРУ от април 2009 година. От юли 2011 година той е и председател на съвета на директорите на „Оборонсервис”, влизащ в структурата на военното министерство. Няма много информация за биографията на генерала. Известно е, че е завършил Военнодипломатическа академия и служил във валутнофинансовия департамент на МВнР. До април 2009 година е бил първи заместник-началник на ГРУ и е отговарял за стратегическото разузнаване.

Изданието припомня, че първите съобщения за уволнението на Шляхтуров се появиха още в края на септември. Тогава се появиха информации, че генералът е настанен в болница и повече няма да се върне към служебните си задължения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030437
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930