Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 10:53 - Дянков пред "Стандарт": Правим данъчна полиция. Намаляваме ДДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
2



Отиващата си 2011 г. мина под знака на задълбочаващата се криза в Европа, влошаване на бизнес средата в България, ускоряване на пенсионната реформа и поредица от стачки. Какво ще ни донесе 2012 г., ще се стабилизира ли икономиката, ще се променят ли данъците и какви изненади ни готви правителството до края на мандата - интервю на в. "Стандарт" с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.


- Министър Дянков, добро решение за стабилизиране на еврозоната  ли е проектът за европейски фискален договор? 

- Смятам, че сегашният проект за европейски фискален договор,  по който ще се работи още няколко месеца, е добро решение. Това го твърдим в  България от началото на годината, когато направихме предложението за нашия Пакт  за финансова стабилност.   

- Как ще се контролира този процес впоследствие?

- Предстои да се доизясни. Убеден съм, че проектът за фискалния  договор ще претърпи голямо развитие до следващия съвет, когато  министър-председателите на страните от ЕС ще обсъждат въпроса. Идеята е във  всяка конституция да се въведат Маахстрихтските критерии за дълг и дефицит под  някаква форма.   

- След като вече са малко по-оптимистични нагласите за  еврозоната, удачно ли е да кандидатстваме за членство?

- Страх по отношение на еврото няма. Бъдещето на България е  единната валута. За разлика от други държави ние сме подготвени. Покриваме  критериите за влизане в ERM2 и в еврозоната. Фокусът ни обаче сега ще е друг -  влизане в европейския фискален договор. Първо, защото без него самата еврозона  ще е нестабилна. И второ, все още има доста неизвестни и за България, и за други  държави - по пакта "Евро плюс" например. По него специално няма напредък в  последно време и най-вероятно ще отпадне като идея.   

- Ще има ли развитие по предложенията, обсъдени в  тристранката?

- Успяхме да не вдигаме данъците и сега сме с най-ниските преки  данъци в цяла Европа. Отделно има и други идеи, по които работим. Вече мина през  Министерския съвет предложението за намаляване на административните такси за  фирмите и гражданите. С моя екип активно работим и по искането на бизнеса  държавните служители да си плащат сами осигуровките. След празниците окончателно  ще разработим предложението и през януари ще го представим на парламентарните  групи. Някои от другите идеи продължават да се обсъждат. Например изплащането на  заплатите по банков път. Доста смислена идея, но засега не е ясно как ще се  осъществи в малките населени места. Отговорност на работодателските организации  е да се срещнат с банките и да обсъдят въпроса.  

Отделно за част от тези транзакции не би следвало да има  банкови такси. Например в САЩ за първите 10 транзакции няма такса.   

- Да очакваме ли вдигане на акцизи до края на мандата?

- Повишихме акциза на цигарите наведнъж. Така до 2015 г. няма  да ни се налага да го променяме. Всъщност в този мандат няма да вдигаме повече  никакви акцизи, освен този на природния газ, защото за него трябва да изпълним  европейските договорености, които са били подписани.   

- Мислите ли, че ще успеете да намалите ДДС до края на  мандата?

- Вече имаме финансова стабилност, всички ни го признават.  Включително г-н Пирински ме изненада на последния парламентарен контрол, като  потвърди, че България е финансово стабилна. Оттук нататък мислим върху мерки за  икономически растеж. Една от тези мерки е възможно намаляване на ДДС.   

- Доколко може да се намали ставката, например 18%?

- Едва ли ще можем да намалим ДДС до 18%. Когато обмисляхме  този вариант, ситуацията в Европа беше по-различна. Но по-малка стъпка за  намаляване е вероятна. Редица държави вече повишиха ДДС, така че ако успеем да  намалим нашата ставка, може да влезем в Топ 3 на Европа и по най-ниски косвени  данъци.   

- Може ли да се повиши събираемостта чрез даването на  дознателски функции и на данъчните?

- Подготвяме такъв проект. Но за 2011 г. събрахме 1,5 млрд. лв.  повече на годишна база. Догодина очакваме повишение на приходите с още един  милиард, така че очевидно събираемостта се подобрява и тази тенденция ще  продължи. Особено в митниците, въпреки че парламентът оряза правомощията на  дознателите да разследват данъчни престъпления. Ние обаче пак ще предложим  подобни текстове и ще настояваме за тях, като показваме добри резултати. Колкото  до данъчната полиция, тя съществува в 18 държави от ЕС. Ние искаме да станем  19-ата държава с фискална полиция.   

- А правомощията на тази данъчна полиция сходни до митническите  дознатели ли ще са, или по-големи?

- За да не плашим опозицията, защото очевидно тя е тази, която  най-много се страхува от дознателите, ще започнем със сходни правомощия, като  фокусът ще е върху ДДС измамите. Оттам нататък, ако работи добре, което вече ще  е в следващия мандат, ще помислим за засилване на правомощията на данъчната  полиция. Страни като Германия, Италия и Румъния имат доста силна фискална  полиция. Проблемът у нас е, че политиците искат по-висока събираемост, но като  стигнем до парламента и предложим дознателски функции, има отстъпление. За мен  митническото дознание е един от големите ми успехи като министър през тази  година.   

- Защо се забави толкова решението за Бургас - Александруполис?  

- В началото на мандата поисках проектът Бургас -  Александруполис да мине към Министерството на финансите. Година и половина наш  екип работеше само по този въпрос. Поискахме анализ от външни независими  консултанти, както и мнение от специализирана кантора по енергийни проекти.  Експертите изразиха негативно становище по финансовото изпълнение на проекта.  Това е мнението на България и ние ще го отстояваме.   

- След всички стачки в този състав ли ще остане  кабинетът?

- Стачките са проява на демокрация. У нас те са в нереформирани  сектори. Зърнопроизводителите протестираха, защото през последните години са  получавали голям процент от държавната субсидия за земеделие. И досега никой не  можа да ми обясни защо точно те са получавали почти цялата субсидия и не се е  отделяла по-значима част и за другите стопани - животновъди,  зеленчукопроизводители. Тази стачка беше полезна, защото показа на всички колко  много пари са отивали в този сектор. Зърнопроизводството е сред секторите с  най-ниска добавена стойност. По-добре би било например да произвеждаме  достатъчно месо за вътрешния пазар, за да се намали вносът. Така че този протест  беше полезен, защото нещо, което беше известно на малък кръг хора, стана  достояние на всички - несъразмерното разпределяне на субсидиите в земеделския  сектор. Същото е и с пенсионната реформа. Наистина имаше колебливост по тази  тема и в нашето правителство, както в последните две. Но реалността показа, че  нямаме друг път освен този на реформите.   

- Не се ли притеснявате, че пенсионната реформа ще "изяде"  втория мандат на ГЕРБ?

- Не. ГЕРБ ще има втори мандат, защото показва реформаторски  дух. В началото на кризата от 27 държави в ЕС 14 са били с леви правителства, а  в момента са само три. 11 социалистически правителства са паднали в последните  две години. Държавите, в които правителствата имат успешен втори мандат, са  Естония, Финландия, Швеция, Германия и Полша. Те са без изключение десни  правителства, които са направили доста реформи. Така че за мен последните два  месеца, в които имаше доста протести, но и по-силен реформаторски устрем в  правителството, гарантират на ГЕРБ втори мандат.   

- Окончателно ли е вашето решение да не оставате за втори  мандат на ГЕРБ?

- Има още доста работа да се върши и ние смятаме да си я  вършим.   

- До края на мандата ще отпуснете ли коледни бонуси на  чиновници или добавки към пенсиите, ако го позволява бюджетът?

- Аз съм принципно против 13-а заплата и добавки. Но една от  големите теми за 2012 г. е увеличаване на пенсиите като цяло. Това ще стане,  когато е ясно, че сме осигурили как да балансираме системата в дългосрочен план.  Много важен момент в нашата политика е, че не мислим само за собствения си  мандат. Стъпката, която предприемаме от догодина в пенсионната реформа, ще даде  резултат през 2016, 2017 и 2018 г. Така системата ще върви към  балансиране.

 - Как посрещате празниците? 

- Коледата в Пампорово. Децата са добри скиори. Малкият Марко  кара ски, големият - сноуборд. Съпругата ми пък е бивша шампионка на щата си  Илинойс по ски. Само аз от семейството не съм особено добър в този спорт, но ще  се уча. За Нова година ще сме в моя край - Троянския Балкан. 

- Какви подаръци купихте?
 

- Спортни екипи на "Левски", понеже синовете ми са запалени  фенове. Много трудно намерихме детски екипи, но успяхме. Синовете ми са запалени  и по техниката, така че ще има подаръци и в тази посока. 

- Какво ще пожелаете на хората за 2012 г.?
 

- На хората пожелавам по-спокойна 2012 г. Пожелавам им да  мислят повече за децата си, за наистина важните неща в живота. Защото в крайна  сметка всичко, което и аз самият се опитвам да направя, е в посока от днес да  мислим за утре. В личен план винаги се ръководя от това дали децата ще са  по-добре. Така работя и като министър. 

- А на себе си какво пожелавате?
 

- Същото. Малко повече спокойствие. И Европа да покаже, че  вижда това, което ние сме направили.



Тагове:   позиция,   прогноза,   дянков,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036070
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930