Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 12:47 - Цветанов призна, че ГЕРБ нарушават закона с търговията около партийните субсидии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
0



Почти половин година след избухването на скандала с набъбването на държавната субсидия на управляващата партия ГЕРБ с почти 4 000 000 лева, пренасочвани от “независимите” депутати, вицепремиерът Цветан Цветанов неволно призна, че всъщност ГЕРБ нарушават закона, съобщи електронното издание Медиапул.

Въпреки изричните указания, разписани в чл. 29 от Закона за политическите партии, които ясно обясняват какво може да се прави с парите, отпускани от държавата на политическите партии, вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов обясни, че независимите депутати първо прехвърлят полагаемата им се субсидия към ГЕРБ и после я получават обратно.

“Това, което мога да кажа и това, което е публично известно – има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ за осъществяване на техния парламентарен...”, заяви Цветанов, без да довърши мисълта си, по време на участието си в сутрешния блок на бТВ в сряда.

Откровението му за парламентарния “алъш-вериш” грубо противоречи на законовото разписание: “политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи”.

Очевидно независимите депутати не са част от ГЕРБ, както и на отминалите избори агитираха за различни кандидати по районите си. А може да са агитирали и за друго, но това няма как да се разбере официално.

Независимо от всички декларации за прозрачност, в края на юли ГЕРБ отказваха да подкрепят подписката за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да провери получаването и разходването на бюджетната субсидия за всеки независим депутат.

Тази нагласа стана ясна и от думите на заместник-председателя на ГЕРБ Валентин Николов. Според него управляващата партия “не смята за належаща” проверката за пренасочването на партийните субсидии и тяхното харчене.

ГЕРБ няма парламентарно мнозинство и вече две години и половина управлява с подкрепата на независими депутати – напуснали и изгонени от своите парламентарни групи. Една част от тях декларираха "принадлежност" към ГЕРБ и на това основание полагаемата им се държавна субсидия се пренасочва от бившата им партия към управляващата.

Запитан как си обяснява това, че депутати напускат парламентарните си групи в период, в който лидерите на партиите им тръгват "наостро" срещу ГЕРБ, Цветанов заяви пред бТВ: "Не мога да ви дам отговор на този въпрос, може би трябва да го зададете към други хора. В момента мога да бъда благодарен на всички тези депутати, и независимите, и тези, които са били в парламентарни групи, които са подкрепяли политиката на днешното правителство. Защото знаете, че в днешните условия да управляваш в малцинство и да получаваш тази парламентарна подкрепа, за да водиш тази политика в тези трудни условия, смятам, че в един момент това ще бъде оценено, и се надявам, че с това, което успяхме да постигнем през последните 2 години и половина, да усвоим повече евросредства, за да отидат за инфраструктура, за култура, за всичко това, което е свързано с развитието на държавата и осигуряването на повече работни места с усвояването на тези средства..."

Запитан отрича ли да има някакъв материален стимул, който ГЕРБ осигурява под една или друга форма на напусналите, каквито обвинения отправя лидерът на "Атака" Волен Сидеров, министър Цветанов попита трябва ли отговаря "на всяко едно твърдение, което се пуска в публичното пространство."

"Ами, че имаше такива твърдения от представителите на организираната престъпност, и тях ли искате да ги коментирам?", запита риторично Цветан Цветанов. Той отново повтори, че "близките отношения са се изразявали само в подкрепа за политиката на българското правителство." "И в интерес на истината тук трябва да отчета, че Волен Сидеров никога не е поставял условия за тази подкрепа да получава някаква власт в управлението на страната", каза вицепремиерът.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034750
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930