Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 08:28 - 2012 г. - ударна приватизация на държавни активи в енергетиката и недвижими имоти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
1



Втората половина от мандата на кабинета "Борисов" има всички шансове да се окаже ударна за приватизацията. След като този процес в голямата си част приключи още преди десетина години, сега се очаква дълго пазени държавни активи да намерят нови собственици, пише Капитал Daily

За 2011 г. правителството успя да изпълни значителна част от плановете си и събра почти 350 млн. лв. от раздържавяване от очаквани 450 млн. лв. Напълно реалистично е през тази година кабинетът да успее да вкара в бюджета подобна, а дори и по-голяма сума пари.

ЕРП серията продължава

С най-големи шансове да бъде първата продажба за годината е приватизацията на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителните дружества на Е.ОН. Когато в средата на 2011 г. започна процедурата за приватизацията на всичките ЕРП, предварителните, макар и никъде не обявени планове, бяха тя да приключи до края на годината.

Това обаче се случи само за ЕВН. Сега на дневен ред е продажбата първо на Е.ОН. За нея в интервю за в. "Труд" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов определи като срок края на януари.  

"Този срок е наистина малко амбициозен, но не и невъзможен", коментира пред "Капитал Daily" управителят на посредника по раздържавяването Първа финансово-брокерска къща Георги Койнов. По думите му проспектът за листването е вече готов и трябва да бъде одобрен от АПСК и Е.ОН, след което ще отиде в Комисията за финансов надзор (КФН).

Докато проспектът не бъде одобрен от комисията, не може да се говори и за цена на сделката. Само преди броени седмици в Е.ОН бе сменен мажоритарният собственик, като чешката "Енерго ПРО" плати 133 млн. евро за 100% от "Е.ОН България". Това оцени  държавния дял в двете дружества на около 60 млн. евро, но според повечето анализатори такава цена е непостижима.

Най-вероятно държавните акции ще бъдат купени на цена с 40-50% по-ниска, тъй като при нея няма да има премия за мажоритарен пакет. За същия дял в дружествата на ЕВН държавата вече получи 93 млн. лв. След Е.ОН наред идва и продажбата на дружествата на ЧЕЗ, където също предстои одобряване на проспекта и продажба през борсата.

Забравените имоти


Отложена от миналата година остана и вече историческата сделка по продажбата на сградата и терена на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе" в София. Началната тръжна цена на имотите ще е между 12 и 15 млн. лв., а досега само чуждестранни инвеститори са проявили интерес за участие в търга. Освен сградата на ИПК "Родина" ще бъдат продавани и имоти в Шумен, Бургас и Силистра.

Сградата на ИПК "Родина" си търси собственик още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, а тройната коалиция беше "решила проблема" чрез процедура по замяна на собственост, но сделката пропадна. Сега сред условията по продажбата ще е за една година сградата или да се въведе в експлоатация, или да се разруши.

Компании

До края на 2011 г. трябваше да приключи и приватизацията на най-голямото държавно строително дружество - "Техноекспортстрой". Това не се случи и така то също остана за 2012 г. Наддаването за него ще започне от около 60 млн. лв., а по вече наложила се форма ще могат да участват стратегически и финансови инвеститори. При подобна формула най-вероятно ще се продава и "БДЖ Товарни превози".

Това каза за "Капитал Daily" в края на миналата година министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Най-вероятната форма на продажба ще бъде открит конкурс, което означава, че ще бъде използван моделът за продажба на "Булгартабак холдинг". В конкурса ще има отделни критерии за финансовите и стратегическите инвеститори.

Държавната енергетика

Сред набелязаните за раздържавяване още от началото на мандата са и компании от сектора на енергетиката. Тяхното време така и не идваше, но през 2012 г. очевидно ще се стигне и до приватизация на дялове от този сектор. Пакет от 15% от "Български енергиен холдинг" (БЕХ) може бъде продаден през Българската фондова борса. Все още не е ясно дали ще се листва целият енергиен холдинг или отделни компании от него.

Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на борсата ще излязат Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и газовият оператор "Булгартрансгаз", които в момента са в структурата на енергийния холдинг. Колегата му Трайчо Трайков пък има визия за раздържавяване директно на част от БЕХ. Това впрочем е дружеството, което беше нарочено за разформироване веднага след встъпване в длъжност на кабинета "Борисов".

Сделките с енергийните компании са очакваният сигнал и за раздвижване на капиталовия пазар. Самият капиталов пазар - Българската фондова борса и Централният депозитар, също са на изходна позиция за раздържавяване. Макар и тези планове да нямат конкретен срок, очакванията за тях са също през 2012 г. да преминат изцяло в частни ръце.

Необходимостта от свеж финансов ресурс улесни правителството да тръгне в посока на завършване на отдавна очаквани приватизационни сделки. Ако кабинетът изпълни плановете си и по-голямата част от тези сделки бъдат сключени, тогава получените пари може и да надхвърлят приходите от миналата година.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040422
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930