Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 08:06 - Държавата губи милиони от пустеещи военни имоти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 859 Коментари: 0 Гласове:
1



Военни имоти за милиони в центъра на София пустеят с години. Заради тромава бюрокрация или заради началническо безхаберие държавата пропуска огромни ползи, пише 24 часа.

Челно място в дългия списък на безотговорността държи Националният армейски комплекс, повече известен като Военното НДК. Почти готовият обект бе замразен през 2008 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Цонев. Той намери 13 млн. лв. за абсолютно ненужната фабрика за хангари, но не откри 2-3 млн. да довърши луксозната сграда. Ако това бе станало, концертната зала, подземният паркинг и хотелската част отдавна да носят солидни приходи на ведомството.

Новото правителство уж взе проблема присърце и още през септември 2010 г. отпусна едни 10 млн. лв. за довършване на скандалната постройка. Решено бе хотелската част да се преработи за нуждите на правосъдното министерство, а залата и паркингъг да останат за МО.

Годината мина, но гласуваните пари така и не дойдоха. Затова с ново решение на МС №131 от 12 май 2011 г. бяха дадени отново 10 млн. лв. за довършване. Според постановлението МО трябваше да завърши вертикалната планировка, подземния паркинг и киноконферентната зала. За тази цел бяха предвидени 35% от общата сума или 3,5 млн. лв. Другите 65% трябваше да отидат за превръщането на хотелската част в административна.

В отговор на пресцентъра на МО след питане на "24 часа" от септември м. г. се казва, че "реално се очаква строителството да стартира в края на есента".

Есента отдавна мина, дойде зимата, но Военното НДК продължава да пустее.

Ако бяха пуснали поне паркинга, 12 млн. лв щяха да влизат в бюджета само за година. С тези пари сградата отдавна да е довършена, смятат експерти.

И ако забавянето на ремонта на хотелската част е обяснимо - там се налага тотално препроектиране, не е ясно защо нищо не се прави по залата и паркинга. Тяхното довършване е по съществуващите инвестиционни проекти, тъй като не се променя предназначението им.

По този въпрос военното ведомство мълчи. Което навежда на мисълта, че правителството отново не е изпълнило собственото си решение и е препратило въпросните 10 млн. лв. някъде другаде.

Така Военното НДК поема пътя на емблематичната за държавническото безхаберие сграда на бившия вестник "Работническо дело" срещу Окръжна болница в София.

Но ако бездействието в този случай е породено от липса на пари, то няма обяснение защо суперимоти като двата бивши гарнизонни стола с години стоят заключени.

Двуетажният стол на ул. "6 септември" е на супермясто срещу хитовото заведение "Червило", също собственост на МО. Но докато "Червило" всеки месец носи пари в касата на министерството, то бившият гарнизонен стол с всеки изминал ден губи от стойността си.

В момента никой не се наема да каже откога на вратата му виси катинар. Със сигурност - от 2008 г. Тогава ексминистър Цонев бе обявил намерението да го продаде. Ако бе реализирал операцията, сигурно ведомството щеше да прибере прилична сума.

По неофициални данни, докато обектът е бил под юрисдикцията на бившата изпълнителна агенция "Военни клубове и информация", е бил подготвен договор за отдаване на цена многократно по-висока от цените на съседните заведения.

Още по-шокираща е историята с другия гарнизонен стол - на ул. "Черковна" №75В - точно срещу входа на бившата ДАНС. Според справка на пресцентъра на МО през юни 2010 г. Мария Димчева, бивша шефка на изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело", е дала имота срещу месечен наем от 4400 лв. без ДДС за срок от 10 години.

Наемател е известна верига ресторанти. Според договора наемателят се задължава да извърши инвестиции в обекта в размер на 500 000 лв.

Дори и известният ресторантьор да вложи тези пари в ремонта, остава съмнението за крупна държавна минавка. Защото де факто в касата на МО ще влязат единствено мизерните 4400 без ДДС. Ведомството няма нищо общо с т.нар. инвестиции, защото когато някой ден фирмата си тръгне, най-малкото ще си прибере оборудването и обзавеждането. И за министерството ще останат само голи стени.

По неофициални данни само преди 4-5 г. тогавашната агенция "Военни клубове и информация" е била дала същия стол под наем за сумата от 50 000 лв., което означава - 10 пъти повече.

Когато потърсихме потвърждение на тази информация обаче пресцентърът на на МО обяви, че "в счетоводството на агенцията не бил открит предходен договор за наем на същия обект на по-висока наемна цена."

Ситуацията е доста съмнителна. Как така изчезва документ, подписан само преди 4-5 г.?

Дали пък някой не го е унищожил, за да не се правят неизгодни сравнения?

Навикът на МО да отдава суперимоти за смешни цени не е от вчера. Ексминистър Цонев например прекрати договорите за наем на едни от най-скъпите заведения на пъпа на София като "Червило", "Блек лейбъл" и "Виктория", след което всъщност ги намали?! Няма грешка. В една чисто лична война със Стоян Стоянов, тогавашен шеф на агенция "Военни клубове и информация", министърът отмени всички договори за наем. Аргументът му бе повече от абсурден: те били невалидни, защото шефът на агенцията не е оглавявал лично нарочните комисии за отдаване под наем.

По тази логика Стоянов трябваше целогодишно да обикаля страната, за да участва като начало в отдаването под наем на имоти във всичките 52 военни клуба в различни градове. Да не говорим за имотите, които са извън клубовете.

В крайна сметка наемите на повечето имоти бяха намалени. Така например - парите заемблематичното заведение "Червило" - паднаха 3 пъти, от още по-скъпото "Блек Лейбъл" 2,5 пъти. Наемът на собственика на пицария "Виктория" бе свален от 34 000 на 12 000 лв, което си е почти 3 пъти.

Заради тези крайно неизгодни договори бившата шефка на агенция "Социални дейности" Мери Саханджиева, вече е изправена пред военен съд.

Тя вероятно ще понесе някакво наказание, защото е подписала договорите. Но Николай Цонев - човекът, който отмени старите договори за отдаване налуксозните имоти и нареди нови конкурси, излиза сух от батака.

Според юристи обаче е твърде странно как правната дирекция на военното ведомство е одобрила отмяната на договорите!?

Защото дали един договор е валиден или не може да обяви само съдът.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Кмет продаде къща, собственост на армията

Хасковският кмет е продал на частно лице имот, собственост на Министерството на отбраната, научи "24 часа".

Информацията бе потвърдена от военното ведомство. Областната управа ще бъде упълномощена да води дело в съда, което да върне статута на къщата като държавна собственост.

Община Хасково е актувала като свой имот едноетажна масивна сграда на ул. "Враня" 8-А. Къщата е занемарена, но солидна. Още по-ценно е мястото - на ъглова позиция в края на затворена тиха улица в идеалния център на града. В радиус от стотина метра са разположени всички правораздавателни институции - съдилища и прокуратури. Така че след ремонт къщата може да се превърне в адвокатска или нотариална кантора - мечта. Дворът от 253 кв. м. е общински и отбраната няма претенции към него.

"Имотът винаги е бил общински, военните нямат никакви документи за него. Ще коментирам ситуацията, когато те покажат нещо черно на бяло", заяви кметът на града Георги Иванов.

Именно неговият подпис стои под акта за общинска собственост, заведен в службата по вписванията и с който на 27 юли м.г. е издадена скица от службата по кадастъра за целите на сделката.

"При нас има копия на документи, които категорично сочат, че въпросният имот е собственост на МО от 1949 г.", заяви губернаторката Ирена Узунова. Това не бил първият случай, когато общината актувала като свои имоти със спорна собственост.

Кметът Иванов обаче попита: "Как така военните се сетиха след 20 г., че въпросната къща е тяхна? Защо при нас няма нито едно писмо, с което те да изразят своите претенции." По думите му дори дългогодишната занемареност на имота би могла да е основание за припознаването му като общински.

Според Нуршен Малкоч, шефка на отдел "Общинска собственост"в администрацията на местното самоуправление при данъчна оценка 21062,30 лв. имотът е бил продаден за 31593,45 лв. без ДДС.

"През 2007 г. на военната агенция по имотите е била издадена скица. От 2009 г. обаче сме в мрежа с агенцията по вписванията. Пристигащите оттам данни се вписват по служебен път, а самата скица нито е документ за собственост, нито пък поражда каквито и да е правни отношения", коментира след проверка в регистрите инж. Валя Трайкова.

До този момент по случая няма образувана прокурорска проверка. Според говорителя на окръжната прокуратура Павел Жеков обаче течало разследване на Икономическа полиция.

МО не се отказва от своя имот, стана ясно от съобщение на неговия пресцентър. Предприети са били действия да се защити интересът на ведомството. Компетентните органи ще бъдат сезирани, като им се предоставят и документите, които в момента се събират, казват от МО. Според тях нямало опасност срокът за обжалване да бъде изпуснат.

Пресцентърът потвърждава и сведенията, че има забавяне в издаването на данъчни оценки на имоти на МО на територията на община Хасково. "Убедени сме, че издаването им единствено е въпрос на близко време", се казва още в събщението до редакцията на вестника.

"24 часа" откри и купувача на имота. 28-годишният Димо Тошев Димов се върнал от гурбет в Испания и търсел жилище. Къщата първо му била предложена под наем. После я купил, като използвал вратичката в закона, че като наемател може да я вземе без търг. Законно съм взем имота, защото 2 г. съм плащал наем за него, смята Димов.


Тагове:   военни,   имоти,   пустеещи,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036244
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930