Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 08:04 - Малките бензиностанции искат отсрочка за свързване с НАП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
0



Собствениците на малки бензиностанции в страната поискаха държавата да отложи въвеждането на нивомерни устройства с близо 2 години. Сега крайният срок за въвеждането на измервателните уреди, които да отчитат нивото на горивото в резервоарите, според Наредба 18 е краят на март тази година. Целта е Националната агенция по приходите (НАП) да следи постоянно с какви количества бензин и дизел разполага всеки търговец и дали те отговарят на отчетените продажби, пише Капитал Daily

Много ли са 20 хил. лв.?

Причина за искането е, че инсталирането на устройствата може да доведе до фалита на над 1000 малки бензиностанции, алармираха от сдружението "Малки и средни бензиностанции". Самите устройства заедно с монтажа струват близо 20 хил. лв., което било непосилна инвестиция за тях.

"Капитал Daily" обаче получи ценова оферта на една от фирмите, предлагащи нивомери устройства, която показва, че цената за три сонди е около 7000 лв.. Това обаче не включва цената на доставката и монтажа, които са по договаряне. Според оферти, които собствениците на бензиностанциите показаха, пък става ясно, че тези две услуги излизат около 2-3 хил. евро. Отделно се заплаща и абонамент за сервизни дейности.

Малките и големите

"При среден оборот от 250 хил. лв. годишно нашата печалба е близо 4%. Това означава, че ще можем да изплатим тези устройства за срок от 4-5 години", каза Динко Дичев, представител на сдружението. "Много от малките бензиностанции в страната работят почти на загуба, защото те не са на атрактивни места както обектите на големите вериги.

Освен това повечето от фирмите, които продават нивомерни устройства, искат да им се плати авансово", допълни и председателят на сдружението Ивайло Николов. Ако малките бензиностанции, които в България са около 2200, обаче затворят, това означава повечето села да останат без място, от което да зареждат гориво", посочи той. От сдружението заподозряха в изискването на НАП и опит да се разчисти пазарен дял за големите вериги, тъй като и те отчитат по-малки печалби по време на кризата. 

Изненадата

С отлагането на сроковете собствениците се надяват, че цените на нивомерите в бъдеще ще паднат, тъй като има и български фирми, които разработват такива уреди. Според сдружението в момента има само един вносител на нивомерни устройства, заради което и цената им е толкова висока. Бърз преглед в интернет обаче показа, че в действителност има много фирми, които предлагат тези съоръжения, както и различни видове устройства.

Проблемът обаче е, че за да отговорят на изискванията на НАП, измервателните устройства трябва да са стандартизирани от Българския институт по метрология. До края на 2011 г. само две фирми са получили сертификат за стандартизация, а в момента тече процедурата за още дванадесет.

Затова и до края на ноември не е имало фирма, която да даде ценова оферта за тези уреди. Според Динко Дичев повечето собственици на бензиностанции са разбрали каква е стойността на устройствата едва в началото на ноември, тъй като допреди това не е имало стандартизирани устройства.

"Повечето големи вериги в момента са в процес на инсталиране на устройствата", посочи Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му някои от по-новите бензиностанции на големите вериги пък вече имат инсталирани такива уреди, но те също трябва да се стандартизират. Той обаче беше убеден, че веригите, членове на асоциацията, ще изпълнят законовите срокове според наредбата на НАП.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047892
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930