Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 13:40 - Плащат по 14 долара на час за стаж в САЩ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2607 Коментари: 0 Гласове:
0



От 9 до 14 долара могат да си докарат български студенти, които решат да карат стаж в САЩ. В момента няколко компании са обявили свободни стажантски позиции, за които може да се кандидатства. Местата са предимно в областта на туризма и компютърните технологии, пише Стандарт.

За ИТ специалист в Трой, Мичиган, например се предлага стаж от 18 месеца, като заплащането варира. Първите шест месеца кандидатът получава по 550 долара, а последните 8 - по 1000. В Кливланд, Охайо, пък заплащането е по 14 долара на час от самото начало, търсят се студенти, които се занимават със софтуер.

500 долара месечно плюс бонуси вземат младежи, които се навият да бъдат туроператори в Сан Франциско. Веригата хотели "Хилтън" пък предлага 12-месечна работа на рецепция при заплащане от 9 долара на час. Стажът там започва между март и юни догодина. За същите пари може да си намерите работа и в Индиана като готвачи.

Кандидатстването за стаж е различно от това за студентски бригади, защото се води обучение и може да се превърне в част от СV-то при наемане на работа. Младежите трябва да са редовни студенти или да са завършили семестриално не повече от 12 месеца преди началото на стажа. Освен това английският им трябва да е перфектен.

По време на стажуването не се разрешава втора работа, а ако заплатата ви е по-малка от 950 долара на месец, трябва да докажете, че може да се издържате финансово. Въпреки това много българи се натискат да карат стаж в САЩ, защото след това има възможност да бъдат наети на работа в престижни фирми.

Не пускат на интервю за US виза без оферта от работодател

Може ли да се уредиш с безплатна нощувка по време на бригада в САЩ? От тази година отговорът е "да". Това обаче може да се случи само ако се откажеш от офертите по Източното крайбрежие, където всяка година се трупат най-много студенти по програмата Work and travel. И през 2012 г. избери Дивия запад - щатите навътре в страната като Уайоминг, Северна и Южна Дакота. Работодатели от там ще пристигнат за първи път масово у нас през февруари, за да интервюират кандидати за бригада, разказва Борислав Милков от консултантска фирма "Интеграл".

Напук на кризата, надниците в САЩ скачат. Е, поне за бригадирите от чужбина. Докато през последните години младежите с труд връзваха между $6 и 8 на час, през лятото на 2012-а най-ниското заплащане тръгва от $8. По-високите ставки може да достигнат и до $14, което доскоро бе рекордно висок доход за студенти, разказва Милков. Разликата в заплащането зависи не толкова от вида труд, който младежите полагат, колкото от щата, където се намират. Във вътрешните щати като Уайоминг, Северна и Южна Дакота например заплатите са по-ниски - около 8-9 долара, но пък младежите си ги прибират целите в джоба. Причината е, че много от работодателите там предлагат напълно безплатни нощувки или настаняване срещу символичен наем. Така на финала студентите всъщност се оказват с доста по-висок доход от връстниците си, избрали да се трудят по Източното крайбрежие.

Тези, които кандидатстват за бригади сега, трябва да знаят, че това се прави вече по по-различни правила. За да получите работно разрешително и въобще за да бъдете допуснати на интервю за виза, първо трябва да имате твърда уговорка с работодател. Нещо повече - на документите, които подавате, задължително трябва да бъдат написани името и адресът на бъдещия работодател, в противен случай няма да бъдете одобрени. Така се предотвратява вариантът, при който младежи отиват в САЩ без твърда уговорка с идеята да си потърсят работа на място. И в крайна сметка се връщат обратно със следващия самолет.

Имате обаче няколко опции, при които да не ви се налага да се блъскате на опашка за интервю заедно с всички. Ако вече сте били на бригада в САЩ, имате възможност чисто и просто да изпратите онлайн формуляр на предишния работодател и да помолите да ви наеме отново. Друг вариант е да се пробвате в класацията Топ 3.

Това е опция, при която човек има възможност да избере 3 региона от предварително посочен списък и да ги класира по свое желание. Попълвате резюме онлайн, след което се срещате с представител на организацията CIEE, отговарящ за региона. По време на разговора той ще ви предостави конкретни работни оферти от желаните места, след което моментално подписвате договор на място. Тази година подобни оферти ще се предлагат на 2 февруари.

Не е зле кандидатите да знаят, че властите в САЩ вече задължават всички фирми, наемащи студенти на бригада, да им осигуряват нощувка. Ако нямат такава възможност, поне са длъжни да съдействат на младежите за намиране на подслон. Освен това, вече се правят много стриктни проверки дали студентите
не живеят натъпкани като сардини по десет в помещение за двама. Ако се открие нещо подобно, следват санкции. Така че, ако шефът ви откаже съдействие при настаняването, може да се оплачете на горещия телефон на фирмата, през която сте заминали. Тя ще задейства съответните канали, за да бъде заставен началникът ви да помогне.

Работата, която се предлага през 2012-а, не е много по-различна от миналите години - основно в туризма. Има обаче много повече оферти за работа в националните паркове, например в Йелоустон. Посредниците съветват, ако сте по-голяма група, непременно да се насочите към подобни предложения, защото там се наемат по-голямо количество младежи. Ако искате да работите в хотел, твърде е вероятно да ви се наложи да се разделите.

Друго правило повелява да не се опитвате да внасяте в Щатите месни произведения - например луканка. "Всички митничари, посрещащи български студенти на бригада, вече са научили името на деликатеса на летището първо питат: "Лоуканка?"
разказват на шега от "Интеграл". Може да носите обаче халва, защото е от растителен произход.

Според хората на "Интеграл" друго, за което се налага предварително да бъдат инструктирани студентите, е вдигането на шум. Най-честите нарушения, в които се провиняват българите по време на бригади в САЩ, е правенето на шумни купони. Друга грешка, за която най-често ги глобяват, е опитът за екстремен живот - каране на скутер по магистрала.


Стажантите с едва $1000

Да имаш стаж, прекаран в САЩ, в CV-то си, звучи не само престижно. Това е и начин да бъдеш забелязан от бъдещия шеф между многото кандидати и по-лесно да получите назначение. Затова и много българи избират да се пробват там, вместо да чакат за практика у нас, където стажантът е винаги девето храстче в офиса. Въпреки факта, че им се налага да си платят за съдействието, а доходът от работата им там понякога не покрива дори таксата.

Стажовете траят от 6 до 18 месеца, като най-често се препоръчва да заминете поне за година. Ако изберете шестмесечната практика, няма да имате време да минете през всички нива във фирмата, която ви е взела, и ще пропуснете част от обучението си. Кандидати могат да бъдат както студенти, така и хора, които са завършили семестриално преди не повече от година.

Отскоро българите вече могат да намират оферти директно през организацията CIEE, която вече има представителство у нас. Сред предложенията, които в момента са на сайта й, има както оферта за $14 на час, така и работа за 550 месечно плюс бонуси. Компютърджии, които изберат да работят в Уестлейк вилидж, Калифорния, могат да получават $9 на час в продължение на 18 месеца. В Охайо обаче за приблизително същата работа се плащат $14 на час. Оферта от твърди $1000 за месец пък се предлага за графични дизайнери, които решат да карат стажа си в Масачузетс. Те могат да избират между 12 и 18-месечна практика. В Трой, Мичигън, пък са разделили 18-месечния стаж на три равни части по отношение на заплащането. За първите шест месеца младежите получават 550 долара месечно. През следващите три сумата скача на 850, а накрая стига 1000 долара. Важно е обаче кандидатите да знаят, че ако си намерят работа, чийто месечен доход е под 950 долара, трябва да декларират, че сами могат да покрият разходите си.


Тагове:   бригада,   младежи,   сащ,   студенти,   стаж,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000718
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031