Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 07:49 - Днес е Богоявление!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1425 Коментари: 0 Гласове:
0



Пред катедралния храм „Св. Богородица” в Пловдив, по повод Богоявление, ще бъдат осветени бойните знамена на поделенията от Пловдивски гарнизон, след това – шествие до моста на Водната палата за хвърляне на кръста. Начабото на церемонията е в 10 часа.

В Калофер ще се проведе традиционния богоявленски ритуал - мъжко хоро в река Тунджа. Там празника ще протече под съпровод на военна духова музика от местното поделение.

image


В Асеновград честванията за Йордановден започват с литийно шествие още в 8,30 часа от  училище "Христо Ботев". Традиционно кръстът ще бъде хвърлен във водите на река Чая до моста пред хотел "Асеновец", а ритуала по благославяне и освещаване на представителните части и бойното знаме на 4-ти артилерийски полк ще извършат асеновградските свещеници на централния площад. След Велкия водосвет там ще започне празничен концерт с участието на фолклорна група "Първомай".

В най – големия православен храм в Смолян - „Св. Висарион Смоленски”, ще бъде отслужена Света Божествена литургия. След това ще има Богоявленски водосвет и освещаване на Бойното знаме на 101-ви алпийски батальон, знамената на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан, и на 21 пехотен Средногорски полк – освободител на Родопите по време на Балканската война – 1912 г.

По-късно архимандрит Висарион ще изпълни ритуала по хвърляне на Кръста на Богоявление във водите на р. Черна.



Богоявление (Йордановден) е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!” Оттук и названието на празника – Богоявление.

Празникът има различни имена в страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи и други.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в "глуха доба" небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.




На 6 януари при военна обстановка се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.


Имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039570
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930