Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 11:55 - Людмил Ангелов оглавява НРС, Валентин Гагашев - военното разузнаване. Службите минават към МС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2211 Коментари: 3 Гласове:
1



Генерал Людмил Ангелов е вероятният бъдещ шеф на Националната разузнавателна служба (НРС), пише Стандарт.

Ангелов се бори за поста с колегата си полк. Звездомир Пенков. И двамата са заместници на настоящия шеф на разведките ген. Кирчо Киров. Той ще бъде сменен с идването на новия президент Росен Плевнелиев на 22 януари, а управляващите ще пишат закон за разузнаването. С него родните Джеймс-Бондовци ще преминат на подчинение на изпълнителната власт. В момента са към Президентството.

Името на полк. Пенков се завъртя като лична номинация на ген. Киров. Окончателното решение не е взето, тъй като предстоят консултации и с Плевнелиев, който трябва да издаде указ за назначаването.

Преди да се стигне до двете кандидатури от НРС, било обсъждано името на сегашния главен секретар на МВР Калин Георгиев. Мотивът бил, че много добре се справя с работата си. В крайна сметка обаче било решено, че екипът в МВР работи много добре и в никакъв случай не бива да бъде развалян. Допълнителен мотив било, че разведките са затворена система и няма да приемат добре външен човек. Както станало с назначаването на настоящия депутат от СДС Димо Гяуров по времето на кабинета "Костов".

Пред "Стандарт" премиерът Бойко Борисов и МВР шефът Цветан Цветанов отказаха да обсъждат кадрови въпроси на НРС, тъй като материята е деликатна и засяга националната сигурност. "Ще се въздържа от коментар, тъй като няма нищо черно на бяло. Не е редно да обсъждам заместниците си", лаконичен бе ген. Киров.

Ген. Ангелов е дългогодишен служител на разузнаването. През май м.г. бе повишен в чин генерал-майор. Бил е на оперативна работа като съветник в няколко български посолства. През 2003 г. е и.д. зам.-шеф на службата.

Полк. Звездомир Пенков е завършил войсково разузнаване. Преминал е курсове по дипломация към Дипломатическия институт във Външно министерство, обучение в Центъра за разузнавателна подготовка на НРС и курсове за подготовка на висши ръководни кадри. Офицер е от 1991 г. През 2010 г. става полковник, а година по-късно генерал.

Външният министър Николай Младенов пък отрече възможността Кирчо Киров да става посланик. Тъй като е бил агент от Държавна сигурност.

Гагашев вероятно ще оглави Военното разузнаване


Името на контраадмирал Валентин Гагашев, чието назначение за шеф на Военно разузнаване бе блокирано от президента Георги Първанов, отново се спряга за шеф на службата. В момента той е зам.-началник на Съвместното командване на силите. Гагашев бе одобрен за шеф на "Военна информация" през август 2008 г. от правителството, но Първанов не подписа указ. Оттогава военното разузнаване се ръководи от Веселин Иванов, който е и.д. С идването на новия президент се очаква да бъде назначен титуляр на поста и според източници на "Стандарт" името на Гагашев отново е актуално.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Един вестник "пише",
06.01.2012 12:35
но друг решава. Докато няма указ - има само новина от типа "ЕЖК" / една жена каза /.
цитирай
2. reporter - Хахаха!
06.01.2012 12:56
andreshko написа:
но друг решава. Докато няма указ - има само новина от типа "ЕЖК" / една жена каза /.


Недей да подценяваш агенция ЕЖК! :D
цитирай
3. анонимен - Имам един девиз:
06.01.2012 15:44
Не подценявай, проверявай и никога не се предоверявай /на българската преса/ !
Особено, когато Председател на съвета на директорите е "левскар". ;)
Независимо, че гл. редактор на вестника Славка Бозукова е наградена от Саркози с втория най-престижен орден на Франция - "Национален орден за заслуги", степен "Кавалер". :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040121
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930