Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 19:35 - Сметната палата: 167 депутати, кметове и магистрати забравили да декларират имоти и заеми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1148 Коментари: 1 Гласове:
1



Общо 167 депутати, магистрати, зам.-министри и кметове са забравили да декларират имоти, заеми, коли и дялове от фирми придобити от тях или роднините им през 2011 г.  С най-много пропуски в декларациите са представителите на съдебната власт – 58, следвани от местната – 54. Само седем депутати са пропуснали да декларират всичко. Всички министри са попълнили правилно декларациите си. Това става ясно от публикуваните в петък списъци на Сметната палата.  

По Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи ръководни длъжности около 6000 души трябва да подадат годишни декларации. Голяма част от необявените доходи са  дребни, но други са на значителна стойност.

Атанас Камбитов с най-голямо "провинение" сред  депутатите

Най-голямото нарушение сред депутатите и политическите лица е направил депутатът от ГЕРБ Атанас Камбитов. Той не е сметнал за нужно да декларира пред Сметната палата учредяването на договорна ипотека върху апартамент в курорта "Св. Власт". Целта на ипотеката била обезпечаване на чуждо задължение към банка.

Колегата му от ГЕРБ Антоний Йорданов не е декларирал покупката на употребявана "Тойота Ланд Круизер". Даниела Дариткова от ГЕРБ не е огласила закупения от съпруга й лек автомобил "Ягуар".

Димитър Горов от БСП пък не е обявил лизинговия си "Шевролет".

Съдии, прокурори, следователи и дори членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) за пропуснали да декларират всичко.

Георги Шопов, който e член на ВСС, не е декларирал придобиването на 279 акции в чужбина, купени от жена му.

В списъка е и бившият член на ВСС Иван Димов, който напусна заради приятелството си с Красьо Черния. Той има значително по-голямо несъответствие в декларацията си като е пропуснал задължение по закупен на лизинг автомобил "Волво". Иван Димов не е отчел още, че жена му е купила 38 декара в община Котел, както и взимания към фирма за 91 810 лева.

В списъците фигурират и трима висши прокурори, но пропуските им са дребни.

Прокурорът по делото "Софийски имоти" Пламен Панайотов е забравил да декларира придобиването на овощна градина от 1300 декара край Тополовград.

Сметната палата е отчела пропуски в декларациите на двама директори на отдели в ДАНС. Диана Павлова не е отчела доходи на съпруга си за 10 000 лева, а Петьо Стаменов не е вписал, че си купил на старо кола "Хонда Акорд".

Кметът на Велинград си купил общински имот

Кметове, техните заместници, както и председатели на общински съвети също са забравили да декларират заплати, имоти и заеми.

Кметът на Велинград Иван Лебанов е купил общински имот от 492 кв.м, отреден за жилино строителство, но забравил да посочи това обстоятелство.

Зам.-кметът по транспорт на София Любомир Христов  пък не декларирал доходи за 26 784 лв., които получил по договори за управление и контрол на общински фирми и предприятия.

Кметът на Ивайловград Стефан Талев пропуснал да отбележи, че е солидарно задължен заедно със съпругата си към банка по кредит от 301 080 евро. Заемът е теглен от фирма, собственост на сина му.

Председателят на общинския съвет в Кнежа Румен Митев не е вписал купен имот с масивна жилищна сграда на името на малолетното му дете.

Кметът на Ихтиман Маргарита Петкова е пропуснала да отбележи дяловете на съпруга й в компанията за производство на енергия от възобновяеми източници "Ихтиман пауър". Част от съоръженията се изграждат на общинска земя. Петкова не е декларирала и доходи от друга дейност за 5850 лв.

И държавната власт забравя

Чиновници от държавната власт също са забравили да попълнят всички данни в декларациите си.

Бившият зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова не е декларирала придобиването на акции в дружество "Мареа". Огнян Петров държи половината от капитала на фирмата за търговия и земеделие.

Членът на надзорния съвет на Националния осигурителен институт Елка Тодорова не е обявила вземане от физическо лице за 137 хил. лв.

Зам.-изпълнителният директор на агенция "Морска администрация" Петър Киров е забравил да впише доходи на съпругата си за 23 775 лв., както и 5580 от наеми.

Членът на управителния съвет на БНБ Олег Недялков не е декларирал придобиване на дялове във "Виго Стар Естейт", както и данни за съпругата си. Тя е придобила право на строеж на къща в Банкя с разгърната площ от 268 кв.м.

Константин Тилев, член на Комисията за регулиране на съобщенията, не е посочил, че си е купил апартамент от 93 кв. м и гараж от 15 кв. м в София.

Пълните списъци на сайта на Сметната палата - bulnao.government.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. mt46 - Браво!
06.01.2012 22:32
Хубав пример дават...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001778
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031