Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2012 11:15 - МВР щяло да прави внезапни проверки на снегопочистващите фирми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
2



Служители на служба "Пожарна безопасност и защина на населението" и агенция “Пътна инфарструктура” ще правят внезапни проверки на почистващите пътни фирми, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по Нова телевизия.

Причината е, че фирмите декларират, че имат необходимата техника, но когато се получи тежка ситуация се оказва, че тези машини или не са в състояние да бъдат експлоатирани, или са дадени за използване на друго място, обясни Цветанов. По думите му това е показал опита от кризисната ситуация през почивните дни, когато станаха задръствания по магистралите “Хемус” и “Струма”, а редица селища бяха откъснати заради неразчистени пътища.

Вътрешният министър даде пример с държавната компания “Автомагистрали”, чийто директорски борд беше сменен. Фирмата е имала роторен снегорин за разчистване на преспите, но не е имало шофьор, който да управлява машината, каза Цветанов.

След като в неделя Цветанов обвини за хаоса по пътищата тираджиите, които не изпълнили разпоредбите на полицаите, днес на мушката му попаднаха и пътните фирми, отговарящи за чистенето на снега.

"От анализа, който беше направен, и от всички действия, които бяха предприети, се установи, че има виновни лица за създаването и задълбочаването на проблемите по пътищата в зимните условия, по-специално на магистрала "Хемус" и магистрала "Струма". Отговорността за ситуацията трябва да се носи от съответната снегопочистваща фирма, която има отговорност да се грижи за проходимостта", каза министър Цветанов.

“Всеки, който оказва съпротива и не изпълнява полицейско нареждане има право да бъде задържан за 24 часа от полицията.” Така министър Цветанов отговори на въпроса ще бъдат ли арестувани шофьори на тирове, които не спазват полицейската заповед да не карат по магистралите при тежки условия. Той посочи, че поведението на няколко шофьора на тирове при обилния снеговалеж е довело до “застрашаване на живота на български и чужди граждани”, защото часове наред хора, сред които и малки деца са престояли в преспите.

Вътрешният министър не отговори еднозначно дали във вторник председателят на Столичния общински съвет и на софийската организация на ГЕРБ Андрей Иванов ще бъде освободен от постовете, които заема. “Би могло да се случи, но би могло и да не се случи”, каза Цветанов и посочи, че не иска да говори предварително, преди решенията да бъдат взети. Той определи като “сериозно” предстоящото заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Темата за предсрочни парламентарни избори никога не е била дискусионна в политическа партия ГЕРБ, каза министър Цветанов. Според него тя се поставя  от политическите им опоненти, които имат да решават вътрешнополитически противоречия. Цветанов даде за пример с БСП намеквайки за лидерската битка в партията между Сергей Станишев и Георги Първанов.

“Хората осъзнаха, че няма алтернатива на партия ГЕРБ и затова постигнахме тези резултати на местните и президентските избори”, каза вътрешният министър.

На бившите депутати от “Атака”, които се обявиха за независими и прехвърлиха държавната си субсидия през ГЕРБ, им се плаща на база представени разходни документи, каза Цветан Цветанов. По думите му средствата се давали за експертизи свързани със законодателството. Невъзможно е, тези пари, да се дадат като втора заплата на депутатите, каза министър Цветанов. Държавната субсидия, която се полага на всеки бивш депутат от “Атака” е около 17 000 лв. месечно.

Вътрешният министър не пожела да говори за заплахите от тероризъм, тиражирани от израелски медии. “В специалните служби няма постъпила информация за териростични заплахи”, каза Цветанов.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034878
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930