Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 10:37 - 15 пловдивчани продават бизнеса си за милиони евро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1536 Коментари: 0 Гласове:
1



15 предприемачи от Пловдивска област са обявили за продан добре разработените си бизнеси за милиони евро, пише Марица. Дейностите на фирмите са концентрирани в различни икономически сфери. До момента има реализирана само една сделка.

За новопостроен чифлик в Родопите на 46 км от Пловдив новият собственик е броил 157 000 евро. Имотът се състои от 2 къщи, 3 обора с капацитет за 300 телета или 1000 овце и 3 декара земеделска земя.

От останалите 14 обекта най-скъпо - за 2 987 000 (без ДДС) се предлага новоизградена производствена база с акт 16. Тя е разположена върху 11 296 кв. м, със стратегическо местоположение - до околовръстния път на Пловдив, на отбивката за Марково. Подходяща е за производство, складове и логистика. Базата се състои от производствено хале и триетажна административна сграда.

На 35 км от Пловдив, в посока Кърджали, се продава по договаряне завод за производство и механична обработка на метали със съвременни технологични мощности. Разположен е на площ от 30 декара, в които влизат производствено-складова база от 3000 квадратни метра и административно-стопанска част с площ 2000 квадрата.

Заводът, построен през 1982 г., е оборудван със стругове, фрези, плоски и центрови шлайфове, обемно ерозийни машини, заваръчни машини, бояджийски център и дърводелски цех, както и подемно-транспортни машини и кранове. Освен продажба собственикът му предлага и два варианта за съвместна дейност. Единият е развитие на промишлено, техническо и бизнес сътрудничество с партньори за джойнт-венчър споразумение или подизпълнение в отрасъл машиностроене. Второто предложение е за цялостно и частично преотдаване, както и други форми на арендоване на производствено-техническия комплекс.

На няколко километра от Пловдив и автомагистрала “Тракия” се продава работещо предприятие за преработка на зеленчуци и култивирани печурки. Собствениците му искат 635 000 евро. Фабриката е действаща, сертифицирана и със собствена търговска марка. За продукцията има сключени контракти с водещи търговски вериги и осигурен износ в Гърция и Румъния.

За друга действаща консервна фабрика, намираща се в Кричим също се търси купувач, който да брои 600 000 евро. Собственикът е готов на преговори за разсрочено плащане, съвместно производство или отдаване под наем. Фабриката разполага с обща площ от 15 000 кв. м, от които 4000 кв. м застроена. Има собствен водоизточник, възможност за газоснабдяване и пара.

Сред обявените за продан фирми са още завод за хляб, хлебни и сладкарски изделия, краварник с 2 обора, стопанство за производство на сладководна риба, сервизна база за ремонт на леки и тежкотоварни автомобили, разработен ресторант на 20 км от Пловдив, промишлена сграда с хале и няколко офиса, както и двуетажен магазин до Централна гара и ресторант на главен път Асеновград-Първомай.
 

КУПУВАЧИ НЯМА

Собствениците на пловдивски фирми, имената на които се пазят в тайна сами са взели решение за продажба на бизнеса си. Този процес се активира преди две години и се разраства все повече. Това заяви Полина Стойкова, оперативен директор на организация за бизнес консултиране, сливания и придобивания, ангажирана в посредничеството за продажба. По думите є причините да се предприеме продажба или друг вариант за функциониране на разработен бизнес могат да се класифицират в три категории.

В първия случай в основата били финансови затруднения, породени от кризата. Тази група обхващала най-много предприемачи. Повечето от тях се стремели да преориентират бизнеса си в друга, по-печеливша сфера. Във вторият се търсел резултат от вложени инвестиции с цел бъдеща продажба. В третата категория се вписвали хора, които по лични мотиви, обикновено от семеен характер, били принудени да преустановят дейността си. Г-жа Стойкова уточни, че на този етап нямало купувачи на бизнес.



Продават централата на “Пътни строежи” за 348 хиляди лева

Централата на “Пътни строежи” на ул. “Христо Г. Данов” 22 в Пловдив е обявена за публична продан по иск на Първа инвестиционна банка, пише Марица.

Компанията заема 14 стаи на петия етаж. Тъй като продажбата е втора поред, началната цена е по-ниска и е 348 000 лева. Огледът за имота ще започне от 15 януари и ще продължи месец, а на 16 февруари ще бъдат отворени офертите на кандидат-купувачите, ако има такива, се разбира от съобщението на частния съдебен изпълнител (чси) Тодор Луков.

Търсената от ПИБ сума е 504 561 евро според Търговския регистър, но според запознати това е частичен иск и не представлява целия размер на задължението. Известно е, че през 2007 г. “Пътни строежи” са изтеглили кредит в размер на 22 милиона евро от ПИБ. Каква част от него е погасена, не става ясно от регистъра. Частни съдебни изпълнители съобщиха, че офисът на строителната компания се продава от още един чси - Атанас Атанасов, който е оценил етажа на изключително ниска стойност. Търгът, обявен от него, ще се състои доста по-рано.

“Не ни продават, заяви ведро и с голяма доза категоричност прокуристът на “Пътни строежи” Йордан Кълвачев. Всеки може да си пише и говори каквото си иска, но, не, не ни продават, натърти Кълвачев. Фирмата работи по доста обекти, не сме спрели”.Чия собственост е “Пътни строежи”, е въпрос с повишена трудност. Според някои публикации в близките години “Холдинг Пътища”, контролиран от Васил Божков, официално обявява, че пловдивската компания е под фактическото управление на холдинга. Дори в пазарната капитализация на “Пътища” “Пътни строежи” фигурира с 28 милиона.

От търговските регистри се вижда, че собственици на “Пътни строежи” са “Пътни строежи - Пълдин” с 4 процента, “Контрол ПС” със 77.6 и физически лица. “Контрол ПС” е на “Ей Ес пропърти”, чийто основен собственик пък е регистрираната в Люксембург “Сигнус холдинг”. Вижда се още, че “Пътни строежи” са получили кредит през 2009 г. в размер на почти 8 милиона евро от софийската “Корект пропърти”. Акционерът “Контрол ПС” обаче е изкупил дълга и е увеличил дела си в “Пътни строежи” с над 17 милиона акции.

И по соцвреме, и след приватизацията “Пътни строежи” е била от стабилните компании в бранша. Историята на фирмата сочи, че тя е участвала в строителството на много пътища, включително и в това на участъци от магистрала “Тракия”. Последната голяма поръчка е за автомагистрала “Марица”. Там строителството продължава и в момента, увери прокуристът Йордан Кълвачев.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042487
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930