Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 11:00 - Кои са най-големите инвеститори в България за 2011 г.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1363 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За шеста поредна година Българската агенция за инвестиции (БАИ) отличи компаниите, които са направили най-големите, най-устойчивите и най-ефективните инвестиции в България през 2011 г., пише Капитал

Призовете са общо в 5 категории – вложения в активи, с две подкатегории: за големи ("Луфтханза Техник София") и малки и средни фирми ("Амер Спортс България" ), брой на създадените работни места с висока добавена стойност ("Хюлет Пакард България"), "зелена" инвестиция ("Асарел Медет") и инвестиция в иновации ("ЕВН България"). 

"Имаше голямо разнообразие на инвестиционни проекти и при това почти във всички сектори. Това показва, че дори и в трудната 2011 г. фирмите не са се отказали от инвестициите си в България", коментира за Capital.bg Борислав Стефанов, изпълнителен директор на БАИ.

В конкурса са участвали близо 30 компании, като някои от тях са кандидатствали със свои проекти в няколко категории. Инвеститорите са оценявани от 7-членно жури.


А ето и инвеститорите на 2011 г. в различните категории, както и кратка информация за проектите, за които получиха отличия:


"Луфтханза Техник София"


Инвеститор в категория "Активи", голямо предприятие

Размер на инвестицията: 25.5 млн. лв.

Кандидатите в тази категория са били общо 8, а победителят е "Луфтханза Техник София" (Lufthansa Technik Sofia), която е специализирана в основен ремонт на въздухоплавателни средства. През 2011 г. компанията инвестира 13 млн. евро в разширяване на дейността си и получи за нея втори сертификат за инвеститор клас А.

В момента във фирмата работят над 400 души. Това е втората награда "Инвеститор на годината" за "Луфтханза Техник София", след като тя бе отличена и през 2008 г. През миналата година компанията е инвестирала 25.5 млн. лв.


"Амер Спортс България"

Инвеститор в категория "Активи", малки и средни предприятия
Размер на инвестицията: 7.7 млн. лв.

Малките и средните компании са класирани в отделна категория. Победител сред 9-те кандидата е компанията "Амер Спортс България" (Amer Sports Bulgaria). Компанията е един от най-големите производители на  спортни  стоки и екипировка в света, като някои от най-известните й търговските марки са Atomic, Salomon, Wilson и др.

Компанията е собственик на фабриката за ски в Чепеларе от края на 2008 г., като България е основният й център за производство на алпийски ски и ски за дълго бягане с марките Atomic и Salomon. Към момента фирмата е инвестирала над 35 млн. лв. в завода, като само през 2011 г. вложенията й са за около 7.7 млн. лв.


"Хюлет Пакард България"

Инвеститор в категория "Работни места с висока добавена стойност" -

Открити нови работни места:  1150

Сред всички 4 кандидати "Хюлет Пакард" (Hewlett-Packard) се налага като категоричен победител, заради проекта си за разширяване на дейността на Центъра за отдалечени услуги на HP в България (HP Global Delivery Center Bulgaria – HP GDC), който стартира в края на 2010 г.

Тогава компанията обяви, че планира да назначи повече от 2000 нови служители в HP GDC във връзка с прехвърлянето на нови и разширяването на обхвата на съществуващи дейности свързани с аутсорсинг на бизнес процеси. Една година по-късно, към края на ноември 2011 г. в центъра вече са назначени 1300 нови служители.

Общо 1150 са постъпили на работа в периода януари-ноември 2011 г., като от тях 1015 са на трудов договор в HP GDC, а 135 са на трудов договор в компании партньори, отбелязват от HP. За последните 3 години HP GDC увеличи броя на служителите от 1500 (в края на 2008 г.) до над 4300 в края на ноември 2011 г.

Работещите в компанията са млади и високообразовани хора, които получават и високи заплати. През ноември 2011 г. средното брутно възнаграждение на служител, нает в HP GDC, е над 2400 лв., а средният осигурителен доход - 1942 лв., отбелязват от компанията.


"Асарел Медет"

Инвеститор в категория "Зелена инвестиция"
Размер на инвестицията: 140 млн. лв. в два иновативни проекта

Победителят в категорията, в която са кандидатствали 4 фирми, е компанията "Асарел Медет". Компанията е отличена заради два свои проекта. Първият е за изграждането на нова циклично-поточна технология за транспорт, в която са вложени над 100 млн. лв. и производството на катодна мед с най-високата степен на чистота от 99.999% чрез нова инсталация за екстракция и електролиза на мед – проект, свързан с вложения за около 40 млн. лв.

Първият проект е уникален за Европа, а освен това оказва благоприятното влияние и върху околната среда, тъй като води до намаляване на вредните емисии от изгорели газове от рудничните автомобили с 40.9%. Съоръжението за катодна мед пък се определя като най-модерното в Европа, като годишният му производствен капацитет е 1500 т катодна мед. Технологията позволява устойчиво, максимално и пълноценно оползотворяване на минералните суровини.


"Група ЕВН България"


Инвеститор в категория "Иновации"

Размер на инвестицията: 69.8 млн. лв.

В конкуренция от 6 компании, призът отива при "ЕВН България". Компанията е отличена заради построяване на нова когенерационна централа на площадката на ТЕЦ "Пловдив Север", която е иновативна не само за България, но и на Балканите. Съоръжението бе официално открито през септември 2011 г., а изграждането му започна година по-рано.

Инвестицията в него възлиза на 100 млн. лв., като само през миналата година са вложени 69.8 млн. лв. Капацитетът на централата е 49.9 MW електрическа и 54 MW топлинна мощност. С новата когенерация "ЕВН България Топлофикация" ЕАД ще увеличи коефициента си на полезно действие от досегашните 70% до над 90%. Прогнозното годишно производство на електрическа енергия се очаква да бъде над 290 хил. MWh - близо 3 пъти повече от произвежданото с досегашното оборудване на ТЕЦ-а.





Журито

Борислав Стефанов изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции

Лилия Апостолова изпълнителен директор на "Икономедиа"

Саша Безуханова директор направление "Публична администрация" в Hewlett Packard за Централна и Източна Европа

Димитър Стоянов председател на Българската асоциация по управление на знанията

Митко Василев управител на Германо-българска индустриално-търговска камара

Петко Димитров заместник-председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

Даниел Берг директор на Европейската банка за възстановяване и развитие и член на борда на Американскатърговска камара в България



Методология на оценката


Всеки един от членовете на журито избира 5-те най-важни според него инвестиции във всяка категория. Класира ги, като най-важният проект получава 5 т., следващия 4 т. и т.н., като последния в петицата получава 1т.

Общата оценка на компаниите е направена на база средноаритметичната оценка на членовете на журито.

В досегашните конкурси на БАИ агенцията еднолично определяше наградените. За първа година това прави екип от жури с експерти в различни икономически области. Новост е и това, че компаниите сами подават документи за участие в конкурса. Събитието се провежда с партньорството на "Икономедиа".



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001869
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031