Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2012 09:32 - Заподозреният за убийството на Мирослава се прострелял с оръжието на полицай
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.01.2012 09:32


Обвиненият преди два дни за убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник – 36-годишен Стойчо Стоев се е самоубил в апартамента си със служебното оръжие на един от придружавалите го петима полицаи, пише Mediapool, позовавайки се на източници от МВР, пожелали анонимност.

Инцидентът се случи в четвъртък по време на втори оглед на жилището на заподозрения, на който освен полицаите, присъства и окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов.

След като в продължение на няколко часа от МВР отказваха всякакви коментари за случилото се, най-накрая публикуваха
официално съобщение на сайта си, според което Стоев помолил да отиде до тоалетната. Там той извадил "предварително укрит пистолет" и успял да се самопростреля, тъй като разследващите му заключили белезниците отпред, за да се облекчи.

Тази версия напоително бе защитена в петък сутринта от цялото ръководство на Института по психология в МВР, което се изреди в ефира на всички национални телевизии и радиа, за да обяснява за успешното разследване на изчезналото от два месеца момиче, за което МВР два месеца твърдеше, че е избягало.

Нито един от тях обаче не призна, че самоубийството на заподозрения е грандиозен гаф на полицаите, които пряко отговарят за живота и здравето на всеки задържан. Освен това смъртта на евентуалния организатор на престъплението би могла да създаде допълнителни затруднения на прокуратурата да докаже вината на другия задържан, който засега се споменава само с малкото му име – Марио.

Бойко Борисов определи случилото се като "груба грешка"

"Груба грешка е да се остави задържаният да се самоубие", коментира премиерът Бойко Борисов в петък сутринта пред ТВ7, като подмина репликата на водещия Николай Бареков - "съзнавам, че е цинично, но по-добре, че се самоуби при нашата съдебна система".  

"Не мога да кажа, че съм доволен от това, че задържано лице с белезници са му са предоверили да се самоубие в дома си. Дори когато се отива до тоалетна, има надлежен начин, по който това се извършва – така че това е безспорно груба грешка от страна на полицаите, извършили огледа там", каза премиерът, който преди ден похвали работата на полицията.

"И считам, че е груба професионална грешка и трябва да бъдат наказани полицаите, които са участвали в огледа. Това е недопустимо при оглед да се нарушат конвойните правила до степен такава, че един от заподозрените да се самоубие", коментира по-късно Борисов в парламента.

Премиерът добави още, че по думите на вътрешния министър Цветан Цветанов самите полицаи, присъствали на самоубийството предложили да им бъдат взети натривки от ръцете, за да се проведе пълно разследване по случая и да се изключат всички съмнения за причината за смъртта на Стоев.

За разлика от МВР и психолозите, прокурор Пламен Найденов пък тотално изчезна от медийното полезрение вече втори ден, въпреки че именно неговите подчинени трябва да доведат "успешното" разследване на полицията до позитивен край в съда. От кабинета му обясниха в петък пред Mediapool, че окръжният обвинител цял ден отказва да разговаря с медиите, дори и по въпроси, които не са свързани с хода на делото.

Любопитен момент в казуса е, че според репортери на близкия до властта в. "Телеграф", Стоев е бил доведен в апартамента си лично от шефа на антитерора в ГДБОП Валентин Цоновски и негови подчинени, а 5 минути след това от жилището проехтял един изстрел. Изданието съобщава още, че при влизането в кооперацията на ръцете на заподозрения не личали белезници.

Самоубийството не било гаф, а "трагична развръзка"

"Не бих го характеризирал като гаф, а като неочаквана и трагична развръзка", коментира пред бТВ шефът на института Неделчо Стойчев неочакваната загуба на основния заподозрян, като уточни, че разследващите не са предполагали, че Стоев може да вземе подобно решение, но вероятният му мотив бил, че "не е могъл да преживее провала си".

Психологът дори призна, че на обвиняемия е била обещана сделка – да стане защитен свидетел, ако разкрие къде е заровено тялото на Мирослава. Категорично обаче отрече така разследващите да са заблудили Стоев, че ще се отърве от наказателна отговорност.

"Той е поставял желанията и потребностите си над всички останали. Човешкият живот го е разглеждал като средство за постигане на своите меркантилни цели. Бил е повече загрижен за това да си реши ежедневните битови проблеми, заради които е стигнал до извършването на това престъпление, отколкото да съжали за отнемането на живот", разясни профила на предполагаемия убиец Стойчев.

По думите му Стоев попаднал в полезрението на полицията, когато на вратата на Борислав Чолев, гадже на сестрата на Мирослава – Елеонора, било закрепено писмо, в което се иска откуп за отвлеченото момиче в размер на 250 000 евро – точно толкова, колкото е било наследството на младежа. Оттам МВР е стигнало до извода, че похитителите са близки до семейството.

Детекторът на лъжата разкривал успешно все повече престъпления

"За мен това е успешно разкрито престъпление, поздравявам всички колеги, които работиха, особено от Института по психология. Разбирам близките на убитото момиче, но не всяко престъпление, което се разследва, трябва да се разгласява публично. Никой не е оставал нито миг без да работи по случая. Самоубилият се извършител Стойчо беше в полезрението от самото начало – около две седмици след изчезването, но един човек трябва да бъде проучен. Трябваше да бъдат проучени огромен брой хора. В подобна ситуация близките хора трябва да бъдат проверени дали не са били причастни", обясни зам.-директорът на института Росен Йорданов пред БНР.

Той не пропусна да изтъкне, че напоследък детекторът на лъжата помага на МВР да разкрива доста престъпления, неглижирайки тотално факта, че полиграфското изследване изобщо не се признава от съда за доказателство и служи единствено на оперативен способ на полицията да се насочи или не към даден заподозрян.

"Нашият детектор напоследък разкрива доста престъпления. Върши си чудесно работата. Става дума и за отчетливи процесуални действия. Не искахме да даваме интервюта, но когато хора, които са работили два месеца без почивка, се охулват така, не можем да мълчим. Не отговарям за чужди думи, но моите колеги работиха изкючително професионално", добави психологът.

По думите му самоубилият се Стоев прибягнал до това решение, защото се чувствал провален. Заподозреният бил типичен пример за антисоциална личност и действал абсурдно при извършването на престъплението - "убил Мирослава, защото нямал пари да я гледа".

"Ние сме станали толерантни към абсурда и простотията. Не бива да бъдем безучастни", заключи философски Йорданов.

Задълбочава се тенденцията МВР да огласява прибързани версии

Казусът с убийството на момичето от Перник обаче провокира и доста критични изказвания по повод работата на силовото ведомство. Ива Пушкарова от Фондация за развитие на правосъдието в разкритикува поведението на разследващите, които в последните години все по-често "хвърлят" в общественото пространство хаотично променящи се версии, които впоследствие така и не се доказват в съда.

"Тенденцията е да се представят версии, които впоследствие се опровергават и не изглеждат винаги сериозно усилие от страна на разследващите да разрешат случая. Такова поведение цели да бъде успокоено общественото мнение и да престане да оказва натиск за висока разкриваемост. Това е грозна спекулация с правомощия, по същество оттегляне от изпълнението им", обясни Пушкарова пред БНР.

Според нея се създава натрапчиво усещане, че "говорейки за своята работа МВР залага предварително обяснителни схеми защо не е могло да си свърши работата". Добави и, че докато по света наказателното право все повече се превръща по-скоро в защитаващо, а не наказващо човека, у нас защитава приоритетно не човека, а държавните интереси.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997625
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031