Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2012 13:26 - Аню Ангелов: Механичното сливане на военното и цивилното разузнаване ще окаже негативно влияние на работата на двете служби
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
4



Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че вече се подготвят рокадите в армейското ръководство, които трябва да бъдат санкционирани с укази на новия президент Росен Плевнелиев. Министърът за пореден път отхвърли информациите, че е възможно да влезе в екипа на Плевнелиев, но посочи, че очаква да работи добре с него.

Все още обаче не е ясно кой ще стане военен съветник на Плевнелиев. По неофициална информация назначението на спрягания за поста ген.-лейт. Атанас Самандов, който в момента е шеф на СОК, не е сигурно.

По време на президентската кампания Росен Плевнелиев не демонстрира особен интерес към отбраната и въоръжените сили, като се придържаше към най-общи консенсусни тези. Затова се очаква с интерес кой ще е военният съветник на върховния главнокомандващ.

Не се изключва Плевнелиев да има само един съветник по въпросите и на отбраната, и на националната сигурност.

Веселин Иванов става титулярен шеф на военното разузнаване

Още в началото на февруари държавният глава трябва да подпише нов указ за длъжностите, които изискват висши военни звания във Въоръжените сили, НРС и НСО.

Ангелов съобщи пред БНТ, че временно изпълняващият длъжността директор на военното разузнаване Веселин Иванов има големи шансове да стане титуляр до края на февруари. Министърът отхвърли възможността военният аташе в САЩ ген. Стефан Янев да бъде върнат в София, за да поеме служба "Военна информация" към МО.

Веселин Иванов пое ръководството на военното разузнаване на мястото на предишния шеф Пламен Студенков. Последва и проверка в службата, като сред лошите практики там Аню Ангелов посочи и назначения на принципа на шуробаджанащината.

"И във военното разузнаване има  шуробаджанащина, навсякъде", коментира Ангелов в отговор на въпрос дали и в разузнаването се среща тази практика.

За назначаването на Иванов не е нужен указ на президента, защото е цивилен.

Министърът обясни още, че няма да се сливат военното и цивилното разузнаване, но ще има координационен орган, чиито функции трябва да бъдат разписани в закон.

Ангелов подчерта, че механичното сливане на военното и цивилното разузнаване ще окаже негативно влияние върху работата на звената. "Мислим заедно по отношение на един координационен орган - дали това ще бъде Съветът за сигурност или друг формат, който трябва да бъде закрепен със закон - този център, който ще координира дейността, без да заповядва, без да налага, ще координира задачите на тези две основни разузнавателни служби", посочи министър Ангелов. Той изрази позицията, че НРС и НСО следва да бъдат подчинени на изпълнителната власт, тъй като тя е основен ползвател на информацията и има съответните органи за ефективно ръководство и контрол. С такова преподчиняване, според министър Ангелов, правомощия на президента няма да бъдат иззети. 


Няколко кандидати за шеф на Щаба на отбраната

Аню Ангелов потвърди, че тази година ще смени и шефът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов.

С шансове за длъжността е зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев. Сериозен кандидат е и ген. Галимир Пехливанов,  който в момента е представител на началника на отбраната във Военния комитет на ЕС.

От политическия екип на министъра неофициално се коментира от дълго време, че се чака смяната на Първанов, за да започнат сериозни размествания по върховете на армията.

Ангелов на няколко пъти влезе в сериозни кадрови спорове с Първанов, като не са тайна и обтегнатите отношения между военния министър и началника на политическия кабинет на Първанов – ген. Никола Колев, бивш началник на Щаба по отбрана, който има голямо влияние сред настоящия генералитет. Ангелов обаче отказа да предложи повишение в длъжност на контраадмирал Николай Николов, съветник на Първанов по военната сигурност.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999716
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031