Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 13:19 - Неокончателно: Само страните по пакта за еврото ще получават спасителни фондове
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 539 Коментари: 0 Гласове:
2



Според последния вариант на европейския договор за фискална дисциплина държавите няма да получават спасителна финансова помощ, ако не са подписали и приложили пакта, пише EUobserver. Документът също така предвижда отстъпки за страните извън еврозоната, които искат да участват в срещите на валутния съюз.

Отпускането на помощ по новите програми в рамките на Европейския механизъм за стабилност (ESM) ще се извърша от 1 март 2013 г., при условие за ратификация на това споразумение, гласи последният вариант на "договора за стабилност, координация и управление на икономическия и валутен съюз".

В него се настоява за въвеждането на задължително законодателство, "за предпочитане в конституциите", за "правилото за балансиран бюджет". Според него правителствата нямат право да надвишават годишния структурен дефицит от 0.5% от БВП.

Изключение може да се направи при "извънредни обстоятелства", например необичайно събитие извън контрола на съответното правителство или сериозен икономически спад. Ако дадена страна не изпълни правилото, тя може да бъде изправена пред Съда на ЕС от друга държава, подписала пакта.

Възможностите на Европейската комисия, която според един от предишните варианти на споразумението можеше да направи това "от името" на други държави, в случая са ограничени. Ако Еврокомисията отбележи, че съответната държава не е изпълнила правилото, въпросът ще бъде отнесен до Съда на ЕС от една или повече от договарящите страни, се казва в черновата.

Едно от новите предложения е ESM да получава всяка глоба, наложена от Съда на ЕС на страните нарушители. Ако Съдът постанови, че съответната договарящата страна не е изпълнила решението му, може да й наложи финансово наказание, което не трябва да надвишава 0.1% от нейния БВП, продължава текстът.

Според черновата от миналата седмица страните, извън еврозоната трябва да бъдат информирани за редовните срещи на държавите от валутния съюз. Тази седмица обаче полският премиер Доналд Туск предупреди, че няма да подпише пакта, ако Варшава не може да участва в срещите. Шведският парламент пък отбеляза, че парламентарната подкрепа за пакта е намаляла по същата причина.

Според последния вариант председателят на срещите на еврозоната може да покани страните, извън нея, които са подписали пакта, "за да обсъдят специфични въпроси за прилагането на договора".

Председателят на Европарламента "може да бъде поканен за изслушване", а европейските депутати ще получават доклад за всяка среща на лидерите. Спазено е и друго искане на Европарламента. Фискалният пакт, който ще бъде подготвен от 26-те държави членки на ЕС на междуправителствено ниво, да бъде включен в договора на ЕС до пет години.

В текста се отбелязва също, че ветото, което Великобритания наложи през декември на промените в договора на ЕС, може да бъде преодоляно чрез т. нар. процедура по засилено сътрудничество. Тя позволява да се предприемат стъпки в определена област като крайна мярка, ако не може да се постигне споразумение в ЕС.


Тагове:   финанси,   ес,   банки,   евро,   ек,   пакт,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035829
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930