Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 16:43 - Трайков спира износа на тока заради миньорската стачка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 982 Коментари: 1 Гласове:
2



Тази нощ в 01:00 часа ще спре износът на електроенергия от България заради миньорската стачка, съобщи в петък в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в шестия ден на протеста на работещите в държавните "Мини Марица Изток"- По думите на министъра за нуждите на страната има достатъчно количество електроенергия, но мярката със спирането на износа се налага, тъй като вече има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система.

Не е ясно обаче как при положение, че въглищните централи са длъжни да имат 14-дневни запаси от гориво през зимата съгласно наредба на енергийното министерство от 2004 г., тяхната работа е застрашена още на шестия ден на миньорския протест.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" обяви в сряда, че са направили експеримент за замяна на суровината от "Мини Марица Изток" с въглища от Пернишкия басейн и котлите им могат да работят спокойно с тях и то при по-добри екопоказатели. Опитът на топлоцентралата да зареди 20 вагона с кафяви въглища петък обаче бе предотвратен в петък от стачкуващите миньори, които са блокирали преминаването на жп композицията.

"Те пречат вече на работата на своите колеги от ТЕЦ "Марица Изток 2", които нямат отношение към техния спор", каза министърът. "Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж. Законите трябва да се спазват, да спираш композиция на БДЖ очевидно не е спазване на законите", заяви той.

Не искам да мисля, че синдикатите "бутат мините в друга посока", различна от тази, която декларират, отбеляза Трайков. Той обясни, че стачката им почервенява и усещането му за политически цвят и за замесени частни корпоративни интереси идва от добавяне на претенции за изплащане на суми от НЕК към топлофикации на бизнесмена Христо Ковачки към исканите от синдикатите бонуси за 1000 лв. към заплатите на работещите в "Мини Марица Изток".

После дойде и подкрепата от Станишев, след това темата яхнаха БСП и опозицията в икономическата комисия, а вчера и президентът Първанов в интервю чух, че се е присъединил - така че стачката, освен че почервенява, се разклонява в корпоративни
интереси, които нямат нищо общо с интересите на хора от мините, заяви в Народното събрание Трайков.

Той обеща, че на миньорите ще бъдат изплатени по 450 лв. Трудно може целият дебат да бъде сведен само до изплащане на една шапка с пари, както си представят синдикалните ръководители, коментира икономическият министър. Той смята, че профсъюзите всъщност са  заблудили работниците и служителите, че целият ръст на печалбата на мините за миналата година може да се раздаде като бонуси.

Заради спрените пернишки въглища от ТЕЦ "Марица Изток 2" заявиха, че създалата се ситуация поставя централата в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности.

"Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията", предупреждават от централата.

Ден по-рано стана ясно, че и ТЕЦ "Варна" е поставена в готовност да включи студения си резерв, в случай на недостиг на електроенергията, а във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обясни как ако стачката продължи над месец, токът ще поскъпне с 10 процента от юли.

Така държавната машина впрегна всички свои ресурси, за да разясни опасността от оставането без електричество в студа и от поскъпването на тока от юли заради стачкуващите миньори.

В същото време ефективната стачка в "Мини Марица Изток" и преговорите по исканията на синдикатите продължават, като по-рано през деня ръководството на държавното въгледобивно предприятие оттегли от Окръжния съд в Стара Загора иска си за обявяване на протеста за незаконен.

Според синдикатите обаче оттеглянето на иска не е протегната ръка за сближаване на позиции и изход от конфликта, тъй като жалбата е била юридически гаф, който щял да стане публичен факт в съдебна зала.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Генчо Генчев заяви, че парите съвсем не са най-важната част от преговорите с ръководството. Той уточни пред БНР, че премията от 10,3% за четвъртото тримесечие на миналата година влиза в средната работна заплата от 1500 лева, а не е бонус върху нея. Синдикатите искат гарант от кабинета при воденето на преговорите.

В отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов председателят на Конфедерацията на труда "Подкрепа" доктор Константин Тренчев предупреждава за намерението на ръководството на "Мини Марица-изток" да извърши масови уволнения на синдикални членове - участници в стачката и настоява Инспекцията по труда да санкционира нарушителите на трудовото законодателство.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - я мислим деа...
20.01.2012 16:50
Всичките български политици и финансови и енергийни експерти - бегом на "Марица-изток" да копате въглища за сегашните заплати!Защото след 2 години и да искате да копате,няма да ви позволят-нали от ЕС ще ги спират по екологични причини и няма да има такива заплати! Тогава ще трябва да духате на вятърничавите и да светите с мозъците си на слънчастващите ВЕИ,за да е светло и топло на жените и децата ви!!!А докато ги духате и им светите, следващите като вас ще задоволяват останалите нужди на близките ви!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001962
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031