Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 14:47 - 3 нови специалности в ПУ "Паисий Хилендарски"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
0



Три нови специалности разкрива през новата академична година Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Те са „Френска филология” и комбинирано изучаване на чужди езици в „Български език и италиански език”и „Английски език и италиански език”. Това съобщи днес деканът на факултета доц. д-р Живко Иванов при старта на кандидат-студентската кампания за прием на бъдещи филолози.

Бакалавърските програми са със срок на обучение 4 години – редовна форма на обучение, като италианският език ще се изучава от равнище начинаещи. Във всяка от тях ще бъдат приети между 15 и 20 студенти, обясни доц. Иванов.

Според него предлагането на новите специалности следва стратегията на факултета всяка година да се разширява спектъра на изучаваните чужди езици, които вече наброяват 13. Те, заедно с интердисциплинарните специалности с други факултети, са подсказани от бизнеса и организациите, с които Филологическият факултет е в постоянна връзка, каза доц. Иванов. В момента се осъвременяват учебните програми и планове, които в максимална степен да отговорят на актуалното търсене на пазара на труда, допълни той.

Нови моменти има и в приема на бъдещите филолози, като от тази година всички изпити ще са единствено в тестова форма, а изпит по българска литература няма да се провежда, съобщи деканът на ФФ. Новост е и отпадането на коефициента, който се прилагаше към оценката от матурата по английски език и тя вече ще е равностойна на резултата от кандидат-студентския изпит по езика.

Отделно, за улеснение на кандидатите, филолозите създадоха и специален сайт – http://ksk.slovo.uni-plovdiv.bg/, в който са публикувани новини, всички акредитирани специалности, приемни изпити и курсове за предварителна подготовка.

Акцентът върху качеството ще е водещ в новите правила за прием и поради това пред 2012 г. ще се въведе европейската категория „слушател”. Това обяви днес зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Жоржета Чолакова. Всеки, който иска да получи висше образование, но не е сигурен дали избраната специалност е точно това, което го интересува, с молба до деканските ръководства и преценка на капацитета, може да присъства на лекции, уточни доц. Чолакова.

Записалите се лица няма да заплащат студентска такса и няма да имат студентски права, обясни зам.-ректора. Те ще получат удостоверение, че са посещавали съответния учебен курс и ако в последствие решат да се запишат в университета, ще могат да се явят директно на изпит по съответните дисциплини. Целта ни е да намалим случайното следване, а и по този начин Пловдивският университет се вписва в европейската тенденция „Учене през целия живот”, заяви доц. Чолакова.

Пловдивският университет ще промени начина на класиране на бъдещите студенти. Ще се даде възможност на участниците в предварителната кандидат-студентска кампания, които са получили оценка „Отличен”, да се запишат като редовни студенти в желаната от тях специалност, без да чакат следващите класирания. Това решение е взето, за да се привлекат мотивираните млади хора, които са и с най-сериозна предварителна подготовка, допълни тя.

Традиционно предварителната КСК ще се проведе през юни, а редовната – през месец юли, припомни доц. Чолакова. Новост е и, че се дава възможност на всеки факултет по своя преценка да организира предварителни изпити през месец февруари, допълни зам.-ректорът. Засега такива изпити се предвиждат от Педагогическия факултет – по изобразително изкуство и музика, както и от Химическия факултет.



Тагове:   университет,   ПУ,   прием,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030787
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930