Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 22:31 - Oранжев код за 14 области заради обилен снеговалеж в четвъртък
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01.2012 22:33


Оранжев код за опасни метеорологични явления е обявен за четвъртък на територията на 14 области в страната. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Заради обилни снеговалежи, поледици и силен вятър код "оранжев" е обявен в областите Габрово, Ловеч, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Добрич.

Код "оранжев" означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите".

В останалата част от страната е обявен код "жълт".

Заради обилния снеговалеж временно е спряно движението на тежкотоварни автомобили по автомагистралите "Хемус" и „Струма", за да могат машините да почистят пътните платна. 

За АМ "Хемус" товарните превозни средства ще бъдат спирани на Яна по посока Варна и на Ботевград по посока София.

Движението на товарни автомобили по АМ „Тракия" вече е възстановено, след като в късния следобед бе спряно, за да може да бъде почистена магистралата.

Временно ограничения се въвеждат и за проходите Превала и Пампорово. Там всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета.

Поради засилващия се снеговалеж в голяма част от страната АПИ призовава хората, които нямат неотложна работа, да се въздържат от пътуване през нощта и ранните часове в четвъртък.

Водачите на МПС, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили, заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. От агенцията препоръчват още на гражданите да тръгват на път със зареден мобилен телефон и вода.

Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и затруднява пътуването на всички останали водачи.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Всичките 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, посочват още от АПИ.

През нощта валежите в цялата страна ще продължат, като в западните райони ще са интензивни. В четвъртък в по-голямата част от страната ще вали сняг, като и в крайните източни райони дъждът след обяд ще преминава в сняг. Обилни ще са валежите в Родопската област и Източна България.

Ще духа умерен, в източните райони силен северен вятър и ще се образуват навявания. Температурите след обяд ще са с 2-3 градуса по-ниски от сутрешните, които ще са между минус 6 и минус 1 градуса, по морския бряг - до 2-5 градуса. След обяд в югозападната част от страната валежите ще спрат.
 

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997387
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031