Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 09:43 - Разпитват ексминистър и началници на служби по делото срещу Алексей Петровктопода
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01.2012 09:44


Бивш министър и шефове на служби в МВР са сред първите свидетели, призовани за разпит по делото за Октопода. Ако грип не повали някого от 6-имата подсъдими, процесът ще продължи 3 дни - от сряда до петък, пише 24 часа.

На подсъдимата скамейка ще се изправят бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Марчело Джотолов, Кирил Топалов и експрокурорът Цеко Йорданов. Първите четирима са обвинени за участие в престъпна група за рекет, Топалов - за един случай на изнудване, а прокурорът Цеко Йорданов - за престъпление срещу правосъдието.

По график тази седмица са предвидени разпити на общо 30 от 200 свидетели по делото.

Миналите дни призовкари кръстосвали София, за да разнесат депеши за днешното заседание на първите десет. Сред тях са бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, експредседателят на ДАНС Петко Сертов, сегашният зам.-шеф на службата Иван Драшков, барета №1 от близкото минало Филко Славов, ексшефът на НСС Атанас Атанасов, бившият офицер от контраразузнаването Николай Начев и един кадровик от ДАНС. Те ще бъдат разпитвани за работата на Алексей Петров в МВР и ДАНС.

Останалите трима свидетели са Тодор Божинов, син на покойния бивш член на Висшия съвет на БСП Илия Божинов, негов приятел и адвокатка на Тодор. Очаква се те да хвърлят светлина около твърденията, че Илия Божинов е бил заплашван, след като Петров не бил допуснат до управлението на една таксиметрова компания.

Според обвинителния акт на 23 февруари 2001 г. Алексей Петров е назначен като експерт в НСС със звание "капитан". Това става по предложение на тогавашния шеф на службата Атанас Атанасов. Петров е посочен за "изключително подходящ" с оглед добрите му контакти с "оперативно интересни лица", които вероятно имат интригуваща информация за застрахователния пазар и за инвестиции от чужбина.

Съдът ще пита Атанас Атанасов дали ще потвърди казаното при разпит на 30 март 2010 г. Тогава той обяснил, че ръководителят на направление в НСС Николай Начев е отишъл при него. Казал му, че главният прокурор Никола Филчев настоява Алексей Петров да бъде назначен по тайния щат на НСС. Петров бил полезен на прокуратурата във връзка с "някакви разследвания", но тъй като нямал юридическо образование, не можело да го назначат там. При разследването Начев потвърдил, че е проучил Петров.

По-късно екскомандосът работи в направление "Икономическа сигурност". На 28 юни 2002 г. той получава от тогавашния министър Георги Петканов почетен знак на МВР, но мотивите за наградата не са известни. Любопитна подробност е, че същият министър на 28 януари 2003 г. и 26 март 2003 г. издава две заповеди за освобождаване на Петров от служба в МВР. Основанието е "съкращаване в щата". Те обаче не са връчени. В кадровото досие досега не са намерени документи за причините.

Очаква се свидетелите да разкрият как се е отразил на кариерата на Петров атентатът срещу него на 14 август 2002 г. в София. Тогава Алексей е прострелян в крака. Раната е сериозна и възстановяването му продължава до септември 2003 г.

От 2005 до 2007 г. Петров е преназначен още три пъти в МВР. На 1 април 2008 г. той изненадващо става главен експерт в ДАНС. За мотивите за назначението му в съда ще бъде разпитван Петко Сертов. Знае се, че Петров е написал 22 рапорта за изпълнени задачи, но вероятно те няма да бъдат коментирани - според едни източници, защото нямат пряко отношение към предмета на делото, а според други - защото в ДАНС липсва информация от кого са поставени задачите и какви са били резултатите.

През втория ден от делото тази седмица се предвижда разпит на още 10 свидетели. Бившият главен прокурор Никола Филчев е в списъка под №12.

До вчера призовка не му е била връчена лично. Според запознати тя обаче била предадена на негов адвокат. Дали той ще успее да уведоми Филчев и дали той ще дойде в съда, не е ясно. Практиката по други дела показва, че дори за съдебните служители е трудно да намерят Филчев.

Сред свидетелите, които се очаква да се явят в четвъртък, са Едвин Сугарев, подсъдимият за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева Орлин Аврамов, бизнесмените Донка Митева и Маргарит Тодоров. Предвиден е и разпит на Димитър Луджев, бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов.

На третия ден от процеса най-важният свидетел е един от 12-те пострадали от Октопода - Валентин Шотев, бивш съдружник на Алексей Петров.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031759
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930