Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 17:35 - Брюксел съди България заради таксите за достъп до железопътните линии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0Европейската комисия обяви, че ще се обърне към Съда на Европейския съюз заради неправилното прилагане от България на различни части на т.нар. първи пакет за железопътния транспорт. Става дума за изпълнение на разпоредбите за таксите, които железопътните предприятия трябва да плащат за достъп до инфраструктурата, съобщи пресслужбата на Еврокомисията.

Основната цел на директивите от първия пакет за железопътния транспорт е пазарът на железопътните услуги да се отвори за конкуренция. Управителите на инфраструктурата трябва да бъдат независими от железопътните предприятия, таксите за достъп до железопътните линии да бъдат недискриминационни и да се създаде регулатор, който да разрешава проблеми с конкуренцията при достъпа до железопътната инфраструктура, обяснява съобщението от Брюксел.

Еврокомисията припомня, че държавите членки трябваше да започнат да прилагат директивите най-късно от 15 март 2003 г., като за България срокът беше 1 януари 2007 г. – датата на присъединяване към ЕС. Страните трябваше да информират Еврокомисията за законовите, подзаконовите и административните разпоредби, приети на национално ниво за спазване на европейските правила.

Експертите в Брюксел са проучили подробно въвеждането на директивите в България и през юни 2008 г. Еврокомисията започна процедура за нарушение, като изпрати официално уведомително писмо за неправилно въвеждане на директивите за железопътния транспорт. След като националното законодателство беше променено няколко пъти, за да бъдат изпълнени европейските разпоредби, през март 2010 г. Комисията изпрати мотивирано становище заради все още неотстранените нарушения по отношение на таксите за достъп до железопътните линии.

В Брюксел са анализирали отговорите на българските власти и днес са решили случаят да бъде отнесен до Съда на Европейския съюз, тъй като страната все още не прилага правилно европейските правила. Това е третата стъпка от процедурата за нарушение и с нея започва фазата на съдебното производство. Сега съдът ще трябва да се произнесе по поставените от Еврокомисията въпроси. Ако той реши, че законите на ЕС са нарушени, България ще бъде задължена да предприеме необходимите мерки, за да изпълнени решението.

Неправилното въвеждане на първия пакет от директиви за железопътния транспорт затруднява достъпа до пазара заради липсата на прозрачни условия, отбелязва Европейската комисия. Това пречи на създаването на напълно функциониращ вътрешен пазар за железопътни услуги в Европа. Правилата на ЕС за таксите за достъп до линиите имат за цел да насърчат оптималното използване на железопътната инфраструктура, като на железопътните оператори се предлагат привлекателни условия за достъп, продължава съобщението.


Тагове:   дело,   железници,   БДЖ,   ЕК,   НКЖИ,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12848592
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031