Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 09:09 - Делото срещу Алексей Петров продължава
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
1



С разпит на свидетели продължава днес знаковото дело "Октопод". Показания ще дадат бившият главен прокурор Никола Филчев и Едвин Сугарев, съобщи БЛИЦ.
  Подсъдими по нашумялото дело са бившият експерт в ДАНС Алексей Петров и още четирима души, обвинени в организирана престъпна дейност за рекет. На подсъдимата скамейка ще седне и бившият прокурор от Върховната прокуратура Цеко Йорданов, който е обвинен в покровителство над израелски бизнесмен, сочен за близък на групата.

На вчерашното заседание станаха ясни причините за назначаването на Алексей Петров в службите за сигурност.  Според подсъдимият Янко Попов обвинителят се опитвал да му въздейства да даде показания срещу Алексей Петров.

Друг от подсъдимите - бившият прокурор Цеко Йорданов също каза, че Костов е предубеден. Конфликт между двамата в миналото, бил един от поводите Йорданов да бъде уволнен. Прокурорът Костов отрече тези твърдения, а съдът отхвърли искането за неговия отвод.


Повече от 8 часа вчера даваха показания пред съда бившият председател на ДАНС Петко Сертов, зам.- председателят Иван Драшков, бившият ръководител на НСС Атанас Атанасов и бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, пише БГНЕС.

В показанията на почти всички, присъстваше и името на бившия главен прокурор Никола Филчев и отношенията му с бившата барета. Филчев бе погрешно призован, той ще даде показания на 26 януари.

Старт по темата "Филчев" още в самото начало даде прокурорът Светлозар Костов. Двама от подсъдимите му поискаха отвод с мотива, че е предубеден. Янко Попов се мотивира с това, че са завършили един и същи правен институт. "Поради това познанство господин Костов многократно се опитва да ми въздейства", каза Попов пред съда. Според неговата версия, Костов му обяснявал, че ако каже това, което трябва, няма да бъде подсъдим, а само свидетел по делото. Отвод на прокурора пък Цеко Йорданов поиска с мотива, че са имали влошени отношения. Освен всичко друго Йорданов поиска и делото срещу него да бъде отделено. За да отговори на последното Костов посочи, че основната цел на това искане е да се прикрие участието на бившия главен прокурор. "Господин Цеко Йорданов не можа да обясни защо се е произнесъл по искане да бъде прекратено едно обвинение в рамките на три работни дни само по жалбата на адвоката, да изиска делото, без да поиска доклад от следователя или прокурора и без да е прочел нито един лист с информация. Господин Цеко Йорданов, според мен, е действал с нечие давление, с нечии указания", мотивира се Костов. В крайна сметка съдът отказа и да отдели делото, и да отведе прокурора.

Най-дълго пред съда бе разпитван бившият ръководител на НСС Атанас Атанасов. Той обяви, че има връзка между президента Георги Първанов и Никола Филчев, и тази връзка протича през Алексей Петров. Атанасов определи своите отношения с Петров като сложни. А обстоятелството, че Петров е бил от близкия кръг на Никола Филчев, го е карало да бъде изключително подозрителен към Петров. Атанас Атанасов каза още, че 7 години е бил подложен на тормоз от Никола Филчев и няколко прокурори, а между 2002 и 2007 година срещу него прокуратурата води 3 дела. Едното е прекратено, другите две завършват с оправдателни присъди. "В този период от време като човек, който може да борави с информация и с източници, съм търсил и събирал информация за това кой мотивира тези атаки срещу мен, защото те бяха абсолютно безплодни. И в тази връзка съм научил много неща. Атаката срещу мен беше политически мотивирана и идваше от президентството, тогава оглавявано от Георги Първанов", така той обясни откъде му е станало известно за връзката между Първанов, Филчев и Алексей Петров.

А иначе прокурорите около Филчев са го призовавали и са го заплашвали. Що се отнася до това президентът Първанов е бил зависим по някакъв начин от бившия главен прокурор, бившият депутат и настоящ общински съветник от ДСБ каза: "Първанов винаги е бил зависим от Държавна сигурност"!.

Дори и в назначението на Алексей Петров в НСС бе намесено името на бившия обвинител №1. Атанас Атанасов разказа, че Алексей Петров е бил назначен след обаждане именно от Никола Филчев. В този телефонен разговор Филчев му обяснил, че е разумно Алексей Петров да бъде назначен в НСС и казал, че бившата барета е полезен и на прокуратурата. В същото обаждане, бившият главен прокурор Филчев споменал пред Атанасов и името на тогавашния министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Самият Емануил Йорданов не каза много пред съда. В повечето случаи се оказа, че не е работа на министъра да се занимава в подробности с конкретни назначения, било то и на офицери под прикритие. Нямаше спомен за това Филчев да е разговарял с него за назначаването на Алексей Петров. Припомни дори и че с бившия главен прокурор са били в един момент в крайно влошени отношения. Единствената изненада за Йорданов днес дойде, когато прокурорът го попита дали знае членове на неговото семейство да са зависими финансово от Алексей Петров и Кирил Топалов. Като доказателство посочиха запис на заповед и разписка с адресат братът на Йорданов – Ангел. Йорданов отрече и каза, че такова нещо не му е известно.

И в разпита на Иван Драшков не бе пропусната темата за бившия главен прокурор. Пред съда той каза, че нямал еднозначно мнение за назначаването на Алексей Петров в НСС. Една от причините за това е, че тогава Петров е свързван с част от силовите структури. В един момент, след атентата срещу Петров тогавашният директор на НСС - Иван Чобанов искал да го уволни, но до Петров не стига нито една от заповедите за това. Иван Драшков каза, че при проучванията на Петров за достъп до класифицирана информация се е оказало, че в ГДБОП тогава е имало оперативни материали срещу него.

При разпита на бившия председател на ДАНС Петко Сертов той призна, че е имало служби извън българската агенция, които са изразили резерви към Алексей Петров. Те са били в посока на това, че той не бива да бъде назначаван в ДАНС, но без да се посочват факти. И Сертов бе попитан от прокуратурата за отношенията между Алексей Петров и Никола Филчев. Бившият председател обясни, че от Агенцията са получавали бележки от прокуратурата, че изпращат към тях много информация, но не цялата е особено полезна. През 2009 година Сертов решава, че ще създаде малко звено, което да филтрира тази информация. Разговарял за това със своя съветник Алексей Петров и той му подхвърлил, че може да говори с бившия главен прокурор за съвет. От това Петко Сертов заключил, че са в близки отношения.

БГНЕС припомня, че "Октопод" - ът застана пред Темида и делото тръгна на 12 декември 2011 година. Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов и Янко Попов са обвинени в образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група. Алексей Петров има и обвинения и за изнудвания, принуди и разгласяване на класифицирана информация. За изнудвания и принуди има обвинения и Марчело Джотолов. Той застана пред съда, тъй като, според обвинителния акт, е нарушил закона, като не е плащал данъци, има обвинения и за присвояване. За изнудвания е обвинен и Янко Попов. Кирил Топалов има обвинения за принуда, а Цеко Йорданов за осуетяване на наказателно преследване.

Алексей Петров беше арестуван при показна акция през февруари 2010 година. При полицейската операция "Октопод", проведена в ранните часове на деня, той бе задържан в жилището си от спецполицаи. При акцията имаше и още арестувани - общо 13 души. Операцията започна с проверки на 18 обекта в столицата - стриптийз барове и клубове. "Това е политически арест и министър Цветанов стои в основата му", заяви тогава Алексей Петров. По-късно той обвини и Бойко Борисов за своя арест. На 15 февруари 2011 година Софийският апелативен съд потвърди най-леката мярка за неотклонение на Алексей Петров – "подписка". Това му даде възможност да се яви като кандидат за президент, където получи заедно с кандидата си за вицепрезидент Николай Георгиев 0,94% или 31 633 гласа.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024795
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930