Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 17:51 - Франс прес: Докладът на ЕК за България ще бъде неблагоприятен
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



Надеждите на България и Румъния да се присъединят бързо към Шенгенското пространство са изложени на риск да бъдат за пореден път "облени със студен душ" от предстоящото в началото на февруари публикуване на неблагоприятен за двете страни доклад, съобщи Франс прес, като се позова на дипломатически източници в Копенхаген.

През февруари ще излезе междинния доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Холандия вече открито заяви, че евентуална промяна в позицията й срещу присъединяването на двете балкански страни към зоната за свободно пътуване минава през два последователни положителни доклади.

Според първоначалните информации докладът за прогреса на двете страни кандидатки, който Европейската комисия ще публикува в началото на идния месец, ще бъде неблагоприятен за България, твърди Франс прес.

Агенцията припомня, че е прието София и Букурещ да се присъединят заедно към Шенген, така че евентуални проблеми на едната държава, на практика "наказват" и другата.

Въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство не бе обсъден на неофициалната среща на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз днес в Копенхаген. Отчетените в доклада проблеми обаче бяха разкрити в столицата на Дания, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Членове на Европейския съюз от 1 януари 2007 г., България и Румъния обявиха присъединяването към Шенген за свой приоритет. Букурещ обвинява правителството в Хага, че е "заложник" на крайнодясната Партия на свободата, от чиято подкрепа зависи мнозинството на управляващата десноцентристка коалиция в парламента, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва още, че позицията на Холандия отчайва българските ръководители. "Ние си вършим работата, ние пазим границата в съответствие с всички критерии, ние сме отговорни, следователно очакваме солидарност и спазване на правилата от нашите европейски приятели и партньори", заяви новият президент на България Росен Плевнелиев в интервю за Франс прес вчера.



Тагове:   България,   доклад,   ек,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030342
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930